Анонимне пријаве и против лидера

Тужилаштву БиХ поднесена је анонимна кривична пријава против чланова Високог судског и тужилачког савјета (ВСТВ) Милана Тегелтије, Јадранке Локмић-Мисирача и Ружице Јукић, као и судија и тужилаца Ранка Дебевца и Гордане Тадић, те политичара Фахрудина Радончића, Милорада Додика и Драгана Човића.

Босна и Херцеговина 05.04.2018 | 14:15
Анонимне пријаве и против лидера
Како се наводи у пријави, сви скупа су као „организована криминална група“ са додијељеним задацима и улогама удруженог криминалног подухвата успоставили контролу над институцијама правосуђа, како би садашње и будуће истраге против Додика, Радончића и Човића биле обустављене, а пријаве одбачене, пише Детектор.ба.

Заузврат, како се наводи, представницима правосуђа обећани су услуге и дарови.

Додик, Радончић и Човић, како се наводи, давали су упуте Тегелтији и другим члановима ВСТС да на кључне позиције у правосуђу именују „подобне особе“.

Тегелтија и Локмић-Мисирача су казали за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) да не желе коментарисати ову пријаву.

– Не желим коментарисати небулозе – рекао је Тегелтија, којем мандат предсједника ВСТС истиче ове године.

Локмић-Мисирача рекла је да ће дати коментар када пријава не буде анонимна.

Дебевец је именован на позицију предсједника Суда БиХ, наводи се у пријави, „злоупотребама овлаштења и трговином утицајем“, иако није имао руководног искуства. Између осталог, наводи се да је то урађено како би донио ослобађајућу пресуду у предмету против Радончића за ометање рада правосуђа, гдје је Дебевец члан Вијећа.

Предсједник Суда БиХ је, како се наводи у пријави, обећао члановима Савјета Хасији Машовић и Мирсаду Стрики да ће их унаприједити у каријери и распоредити на позиције другостепених судија Суда БиХ.

Уз подршку чланова ВСТС, у пријави се наводи да је Дебевец именован након што је осигурао подршку међународне заједнице тако што је обезбиједио подршку тзв. „Јеврејског лобија“ на начин да је обећао да ће израелској обавјештајној агенцији МОСАД давати све „обавјештајно-сигурносно интересантне податке“.

Дебевец је за БИРН БиХ назвао кривичну пријаву „лажном и тенденциозном“ те одређеном врстом притиска на Суд БиХ да се суди, како је рекао, „по другим критеријима и жељама, а не по закону“.

– Пријављена Гордана Тадић је исказала лојалност и дала обећање да ће ако буде изабрана за Главног тужиоца Тужилаштва БиХ, противно обавезама прописаним одредбама Закона о ВСТС, поступати по свим траженим услугама и налозима, а посебно ће обуставити или опструисати све садашње и будуће истраге које би се могле тицати Додика, Човића и Радончића – наводи се у пријави.

Тадић се већ годину и по налази на челу Државног тужилаштва у својству вршиоца дужности, а тренутно је у току избор за Главног тужиоца, на који је осим Тадићке пријављено укупно 13 кандидата.

Како сазнаје БИРН БиХ, затражено је од Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) да хитно поступи по овој пријави и сазна ко стоји иза ње.

Пријава је достављена у понедељак, 2. априла Тужилаштву БиХ, али и Савјету министара, министарстима правде и безбједности, ВСТВ-у, СИПА-и, те представницима међународне заједнице, те Америчкој амбасади, Европској комисији и Канцеларији високог представника.

Иако није потписана, пријава је достављена у име „грађана БиХ, уједињених у заједничким и праведним напорима и циљевима“.

У образложењу пријаве, наводи се да грађани БиХ „свјесни грађанске одговорности“, те „суочени с тежином времена у којем се држава, њено правосуђе и грађани налазе“ желе „зауставити успостављање контроле политике над правосуђем“ те криминалсање ВСТС.

– Ми грађани БиХ, подносимо ове пријаве анонимно из разумљивих и очигледних разлога, због реалне опасности од одмазде кључних носилаца јавних и правосудних овлаштења и њихове криминизиране политичке моћи – стоји у пријави.

Доказе за наводе из пријаве, како се наводи, лако је наћи у правосудним институцијама.

Из Тужилаштва БиХ нису дали коментар на пријаву до тренутка писања текста, а и чланица ВСТС Ружица Јукић није била доступна за изјаву.

(Српскаинфо(Бирн)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

МОЖЕ

05.04.2018 12:22

Може,све, сви ови оптужени из ВСТВ немају знање једног половног правника, све је то гола куповна диплома и намјештење да служе пљачкашима из наших и страних редова. Слажем се, али највећи лопов ту фали, гдје је ту Бакир, некако сви други, а бабиног милијардера нема?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.04.2018 13:22

А Бакир је међу главним актерима, мада су сви уплетени. Овдје без цјелокупног Рестарта цијелог система нема ниста...

Name

Основни Суд Бањалука

05.04.2018 13:37

Пола њих треба на стуб срама. Питајте корумпирану судиницу Основног суда у Бањој Луци Сњежану Савић колико је узела новца, прије пар мјесеци, од Дарка Матијашевића (Додиков новац) да "одради" мимо закона нека рјешења. Да има државе, таква сподоба би била давно иза решетака, али увијек ђаво дође по своје.

Name

ЖИКА ЖЕЉЕЗНИЧАР

05.04.2018 12:24

Тадићева је као Нато. Штете су идентичне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А је Ц

05.04.2018 12:36

Хаххахаа, анонимна пријава Драгана Мектића против свих својих непријатеља. Једино није свог шефа пријавио, Бакира Изетбеговића....... Драган Мектић неће да буде анониман, он хоће да буде пилот, ејј пилот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

05.04.2018 13:19

А мозда је јос једном сам себе тузио твој Додо.Драган Мектиц да стоји иза те тузбе сигурно би ставио свој потпис. Није кукавица био у рату засто би сада.

Name

Маџар

05.04.2018 13:13

Све је то тако како пише. И још горе и још теже и још срамније и неморалније. Али, не мере се ништа. Не мере сад, али би могло када буду други суци на Бањалуци, када се промијене и кадије сарајевске. До тада ништа, јер свијет је пун гада, како то рече јунак једне Андрићеве приповијетке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

05.04.2018 13:29

Ко год је поднео пријаву назалост је управу . све це остати на пријави јер тузиластво и суд по том питању неце урадити ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

05.04.2018 13:33

Највећи гробар права у БиХ је Тегелтија и олош који не заслужује да буде правник нигдје на свјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРХ НЕМОЋИ!!!

05.04.2018 14:43

Ово је ВРХ НЕМОЋИ, да се докаже КРИМИНАЛ!!! Све остаје на РЕКЛА-КАЗАЛА!!! А веома је све лако; УПОРЕДИТИ ПРИЈАВЉЕНА МЈЕСЕЧНА ПРИМАЊА И УСПОРЕДИТИ СА ИМОВИНОМ!!! Несразмјер нека ОНИ ПРАВДАЈУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је овде луд?

05.04.2018 18:42

Значи, уместо да наложе Сипи да провери наводе иy изјаве, наложено је да се открије анонимни подносилац?!? Није битно да ли је на делу организована криминална група, него ко се то усудио да пријави исте? Ето мене сутра пред словеначку амбасаду ил чу торбу на раме и са овим имигрантима под руку. Овде су само будале још остале!

ОДГОВОРИТЕ