Anonimne prijave i protiv lidera

Tužilaštvu BiH podnesena je anonimna krivična prijava protiv članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) Milana Tegeltije, Jadranke Lokmić-Misirača i Ružice Jukić, kao i sudija i tužilaca Ranka Debevca i Gordane Tadić, te političara Fahrudina Radončića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Bosna i Hercegovina 05.04.2018 | 14:15
Anonimne prijave i protiv lidera
Kako se navodi u prijavi, svi skupa su kao „organizovana kriminalna grupa“ sa dodijeljenim zadacima i ulogama udruženog kriminalnog poduhvata uspostavili kontrolu nad institucijama pravosuđa, kako bi sadašnje i buduće istrage protiv Dodika, Radončića i Čovića bile obustavljene, a prijave odbačene, piše Detektor.ba.

Zauzvrat, kako se navodi, predstavnicima pravosuđa obećani su usluge i darovi.

Dodik, Radončić i Čović, kako se navodi, davali su upute Tegeltiji i drugim članovima VSTS da na ključne pozicije u pravosuđu imenuju „podobne osobe“.

Tegeltija i Lokmić-Misirača su kazali za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da ne žele komentarisati ovu prijavu.

– Ne želim komentarisati nebuloze – rekao je Tegeltija, kojem mandat predsjednika VSTS ističe ove godine.

Lokmić-Misirača rekla je da će dati komentar kada prijava ne bude anonimna.

Debevec je imenovan na poziciju predsjednika Suda BiH, navodi se u prijavi, „zloupotrebama ovlaštenja i trgovinom uticajem“, iako nije imao rukovodnog iskustva. Između ostalog, navodi se da je to urađeno kako bi donio oslobađajuću presudu u predmetu protiv Radončića za ometanje rada pravosuđa, gdje je Debevec član Vijeća.

Predsjednik Suda BiH je, kako se navodi u prijavi, obećao članovima Savjeta Hasiji Mašović i Mirsadu Striki da će ih unaprijediti u karijeri i rasporediti na pozicije drugostepenih sudija Suda BiH.

Uz podršku članova VSTS, u prijavi se navodi da je Debevec imenovan nakon što je osigurao podršku međunarodne zajednice tako što je obezbijedio podršku tzv. „Jevrejskog lobija“ na način da je obećao da će izraelskoj obavještajnoj agenciji MOSAD davati sve „obavještajno-sigurnosno interesantne podatke“.

Debevec je za BIRN BiH nazvao krivičnu prijavu „lažnom i tendencioznom“ te određenom vrstom pritiska na Sud BiH da se sudi, kako je rekao, „po drugim kriterijima i željama, a ne po zakonu“.

– Prijavljena Gordana Tadić je iskazala lojalnost i dala obećanje da će ako bude izabrana za Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, protivno obavezama propisanim odredbama Zakona o VSTS, postupati po svim traženim uslugama i nalozima, a posebno će obustaviti ili opstruisati sve sadašnje i buduće istrage koje bi se mogle ticati Dodika, Čovića i Radončića – navodi se u prijavi.

Tadić se već godinu i po nalazi na čelu Državnog tužilaštva u svojstvu vršioca dužnosti, a trenutno je u toku izbor za Glavnog tužioca, na koji je osim Tadićke prijavljeno ukupno 13 kandidata.

Kako saznaje BIRN BiH, zatraženo je od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da hitno postupi po ovoj prijavi i sazna ko stoji iza nje.

Prijava je dostavljena u ponedeljak, 2. aprila Tužilaštvu BiH, ali i Savjetu ministara, ministarstima pravde i bezbjednosti, VSTV-u, SIPA-i, te predstavnicima međunarodne zajednice, te Američkoj ambasadi, Evropskoj komisiji i Kancelariji visokog predstavnika.

Iako nije potpisana, prijava je dostavljena u ime „građana BiH, ujedinjenih u zajedničkim i pravednim naporima i ciljevima“.

U obrazloženju prijave, navodi se da građani BiH „svjesni građanske odgovornosti“, te „suočeni s težinom vremena u kojem se država, njeno pravosuđe i građani nalaze“ žele „zaustaviti uspostavljanje kontrole politike nad pravosuđem“ te kriminalsanje VSTS.

– Mi građani BiH, podnosimo ove prijave anonimno iz razumljivih i očiglednih razloga, zbog realne opasnosti od odmazde ključnih nosilaca javnih i pravosudnih ovlaštenja i njihove kriminizirane političke moći – stoji u prijavi.

Dokaze za navode iz prijave, kako se navodi, lako je naći u pravosudnim institucijama.

Iz Tužilaštva BiH nisu dali komentar na prijavu do trenutka pisanja teksta, a i članica VSTS Ružica Jukić nije bila dostupna za izjavu.

(Srpskainfo(Birn)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

MOŽE

05.04.2018 12:22

Može,sve, svi ovi optuženi iz VSTV nemaju znanje jednog polovnog pravnika, sve je to gola kupovna diploma i namještenje da služe pljačkašima iz naših i stranih redova. Slažem se, ali najveći lopov tu fali, gdje je tu Bakir, nekako svi drugi, a babinog milijardera nema?

ODGOVORITE
Name

re

05.04.2018 13:22

A Bakir je među glavnim akterima, mada su svi upleteni. Ovdje bez cjelokupnog Restarta cijelog sistema nema nista...

Name

Основни Суд Бањалука

05.04.2018 13:37

Пола њих треба на стуб срама. Питајте корумпирану судиницу Основног суда у Бањој Луци Сњежану Савић колико је узела новца, прије пар мјесеци, од Дарка Матијашевића (Додиков новац) да "одради" мимо закона нека рјешења. Да има државе, таква сподоба би била давно иза решетака, али увијек ђаво дође по своје.

Name

ŽIKA ŽELJEZNIČAR

05.04.2018 12:24

Tadićeva je kao Nato. Štete su identične.

ODGOVORITE
Name

A je C

05.04.2018 12:36

Hahhahaa, anonimna prijava Dragana Mektića protiv svih svojih neprijatelja. Jedino nije svog šefa prijavio, Bakira Izetbegovića....... Dragan Mektić neće da bude anoniman, on hoće da bude pilot, ejj pilot.

ODGOVORITE
Name

Jeca

05.04.2018 13:19

A mozda je jos jednom sam sebe tuzio tvoj Dodo.Dragan Mektic da stoji iza te tuzbe sigurno bi stavio svoj potpis. Nije kukavica bio u ratu zasto bi sada.

Name

Madžar

05.04.2018 13:13

Sve je to tako kako piše. I još gore i još teže i još sramnije i nemoralnije. Ali, ne mere se ništa. Ne mere sad, ali bi moglo kada budu drugi suci na Banjaluci, kada se promijene i kadije sarajevske. Do tada ništa, jer svijet je pun gada, kako to reče junak jedne Andrićeve pripovijetke.

ODGOVORITE
Name

In

05.04.2018 13:29

Ko god je podneo prijavu nazalost je upravu . sve ce ostati na prijavi jer tuzilastvo i sud po tom pitanju nece uraditi nista

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

05.04.2018 13:33

Najveći grobar prava u BiH je Tegeltija i ološ koji ne zaslužuje da bude pravnik nigdje na svjetu.

ODGOVORITE
Name

VRH NEMOĆI!!!

05.04.2018 14:43

Ovo je VRH NEMOĆI, da se dokaže KRIMINAL!!! Sve ostaje na REKLA-KAZALA!!! A veoma je sve lako; UPOREDITI PRIJAVLJENA MJESEČNA PRIMANJA I USPOREDITI SA IMOVINOM!!! Nesrazmjer neka ONI PRAVDAJU!!!

ODGOVORITE
Name

Ko je ovde lud?

05.04.2018 18:42

Znači, umesto da nalože Sipi da proveri navode iy izjave, naloženo je da se otkrije anonimni podnosilac?!? Nije bitno da li je na delu organizovana kriminalna grupa, nego ko se to usudio da prijavi iste? Eto mene sutra pred slovenačku ambasadu il ču torbu na rame i sa ovim imigrantima pod ruku. Ovde su samo budale još ostale!

ODGOVORITE