Има ли паравојних формација у БиХ?

Чланови Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ нису данас прихватили Информацију Министарства безбједности о постојању паравојних организација и удружења у БиХ.

Босна и Херцеговина 04.04.2018 | 20:39
Има ли паравојних формација у БиХ?
Информација је урађена на захтјев посланика Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ. Налази се под ознаком тајности, па јавности ниси доступни детаљи, али министар безбједности Драган Мектић тврди да Информација не садржи ништа од онога што се појављивало у појединим медијима.

"Нема никавких листи непожељних, или оних којима је забрањен улаз у БиХ", тврди Мектић.

Мектић додаје да се након тога кворум за рад комисије распао и да нема никаквих закључака по питању те информације.

Члан комисије за одбрану и безбједност Огњен Тадић каже да са Информације треба да се скине ознака тајности да би се јавност упознала са стварним стањем.

На тај начин ћемо утврдити и ко је починио кривично дјело. Онај ко је детаље Информације која је државна тајна доставио медијима или, ако то није садржај Информације, онај ко је узнемирио јавност износећи неистине", сматра Тадић и истиче да само неозбиљна држава може себи дозволити да се понаша као да се није ништа десило.

"Што се тиче кворума распао се, јер се покушало онемогућити гласање о томе да се Информација нађе пред посланицима Парламентарне скупштине. То није распад кворума, то је субверзивно дјеловање", тврди Тадић и додаје да се на исти начин покушава спријечити и усвајање измјена Изборног закона.

"Овај пут иза тога стоје чланови СДА, а када је у питању Изборни закон чланови ХДЗ-а односно Клуб хрватског народа", каже Тадић.

На сједници Комисије која је била отворена за јавност, расправљало се о Плану за прихватање миграната. План је усвојила и Комисија, а позитивно мишљење стигло је и из МУП-а Републике Српске. У достављеним информацијама посебно је апострофиран недостатак људства и метеријалних средстава за успјешну борбу против илегалних миграната.

Чланови Комисије истакли су да им је од изутетног значаја била недавна посјета Србији, јер та земља има искуство са нелегалним миграцијама које су ионако регионални проблем и само се могу ријешити на регионалном нивоу.