Поручио: Срби, не клоните духом

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је у Васкршњој посланици да српски народ због неправде не смије клонути, већ мора истрајати и слиједити косовски завјет.

Република Српска 04.04.2018 | 18:11
Поручио: Срби, не клоните духом
Патријарх Иринеј навео је да сви непрестано састрадавамо са свештенством и монаштвом, са вјерним народом и дјецом Косова и Метохије, који су, наша савјест и без којих је српска духовна свијест слаба и ништавна.

“Окрепљени вашом снагом и одлучношћу, непрестано приносимо коленопреклоне молитве да истрајете и да нам свима косовски завет буде мост између небеске и земаљске Србије”, истакао је патријарх Иринеј.

Српски патријарх наглашава да се српски народ по питању Косова и Метохије треба опредијелити за Царство небеско по угледу на Светог цара Лазара.

Патријарх Иринеј напомиње да неправда и злоупотреба добара овога свијета није мимоишла ни српски “многострадални, али никада погажени и понижени народ који, милошћу Божјом, прославља догодине осам векова самосталности Цркве и државе”.

“То нам даје поуздање и потврду да смо народ вођен светима – Светим Симеоном, Светим Савом и Светим краљем Стефаном Првовенчаним – који за свагда српски народ утемељише на крајеугаоном камену – Васкрслом Христу”, рекао је патријарх српски.

Говорећи о породици, патријарх је упозорио да влада свеопште отуђење и раздор, те позвао на поштивање и чување светиње брака “јер је она темељ здраве и неразориве породице”.

“Чувајте у љубави тајну живота коју је светом учинио сам Бог. Искрена верност и узајамно праштање нека красе сваку нашу породицу која је домаћа Црква”, поручио је патријарх Иринеј.

Српски патријарх је упозорио да је чедоморство, које је највећи злочин овог вијека, нажалост, присутно и код Срба, те навео да, према статистичким подацима, сваке године у Србији нестаје цијели један град.

Патријарх је нагласио да у свјетлости Христовог Васкрсења свако зачеће, рођење и свако људско биће јесу дар Божји који има вјечни смисао и рађа се за вјечност.

“Износећи пред вас, драга браћо и сестре, искушења читавог човечанства, у очинској љубави молимо вас да се здраво и одговорно владате, искупљујући трезвено и у миру време свога живота `јер су дани зли`”, поручио је патријарх Иринеј.

Српски патријарх је позвао да се сви помолимо да свуда завлада мир, а на првом мјесту у срцима људи и њиховим домовима.

Патријарх Иринеј је истакао да нас Васкрсење Христово позива да у љубави и слози, једни са другима, чувамо “јединство духа свезом мира”.

“Желећи вам свако истинско добро, опростивши једни другима, призивамо благодат, мир и силу Васкрслога Христа, да бисмо могли једним устима и једним срцем радосно да кличемо – Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!”, поручио је патријарх Иринеј.

Извор: Срна

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Искр

04.04.2018 16:18

То ви реците политицарима нека прастају они су нас и ви довели до просијацког стапа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.04.2018 19:24

Он им лично освештава славе и свадбе! Патријарх, који воли богате и моћне.

Name

Милко

04.04.2018 22:11

Патријарх који криминалцима иде на славу јер добије ливу од њих? Какав савјет такав цовјек мозе дати било коме.

Name

косова репубљик

05.04.2018 10:57

Које небулозе небеских летаца,..зна ли овај попа ције је косово...бламирање не престаје.

Name

Ми Нецемо Клонити,

05.04.2018 15:21

За духом "али цемо размисљати о тих ;300000 хиљда еура које су отуђене ( ви вец знате где) и ми знамо ста је превисе 'превисе.

Name

Саво

05.04.2018 16:43

Најебали смо ми с вама поповима супљанерима , због такви ја годинама не идем у цркву, богу се куци молим, цркве пуне Додикових папака који иду у цркву да буду видзени. Ријецник овог Патријарха ми се не свидза и његове изјаве вец дуго. Један је био господин Павле, Патријарх за понос, свака на мјесту, а овај бозе сацувај.

Name

Рајс

04.04.2018 16:36

Духовнице брата Милета,клонули јесмо али диземо полако главе против ове временске непогоде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Рајс_а

04.04.2018 18:09

Брате ови Милови су гори од поплаве,града,суше и клизишта заједно.

Name

Тип топ

05.04.2018 06:50

После онако Великог Павла додје на чело Иринеј и срозава углед СПЦ...брука за цркву како се понаша!

Name

Лијепа Времена

04.04.2018 17:23

Ех,кад се смо сјетим како је лијепо било отици у цркву за вријеме социјализма-комунизма.Мир.тисина,свијеце горе,мирис тамјана а данас у мјесто религије имамо ,,турбо-фолк,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

04.04.2018 17:58

@ Лијепа времена: У праву си у потпуности. А, ја друже када се сјетим покојног патријахра Павла, па када видим, а поготово чујем нашег садашњег патријарха Иринеја, дође ми да плачем од муке. То је немогуће поредити. Иринеј и јест кренуо са тим турбо фолк православљем.

Name

Бансхее

04.04.2018 18:55

Бас тако. Висе не идем на причест! Иако постим. Нововјерници доносе једногодисњу дјецу на причест. Некада се 7 дана постило на води, и то је био закон за причест. Знам као дијете јер се код нас то пеактиковало. Данас еx комунисти и некрштени опсједају цркве. Прави православци из 70 80 тих се Моле Богу кући.

Name

Биће боље

04.04.2018 20:25

Све се слажем са вама. Мир и тишину и мирис тамјана дочекали смо опет. На Цвети сам се причестио у једној локалној цркви. Мир и тишина као некада. Прави вјерници приступили причешћу и молитви. Нема политичара. Све це их бити мање. За нас вјернике биће боље. Бог не воли богате, па ни Иринеја.

Name

Зика.

04.04.2018 22:08

Тада ови политицари ниси били ни крстени нити су знали ста је слава а камоли црква.

Name

Клонули смо

04.04.2018 18:20

Гдје си сад Павле наш добри. Недостајеш нам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тр

04.04.2018 19:09

Да. А јос у 16 вијеку смо изгубили Косово од насих издајица

Name

ЗА КЛОНУЛИ СМО

05.04.2018 07:56

ДОК ПОЧИВШИ ПАТРИЈАХ ПАВЛЕ ХОДАШЕ И НАРОДУ ГОВОРАШЕ ЗНАШМО КО СМО И ШТА СМО. КАКО АМЕРИКА ПОСТАВИ ИРИНЕЈА И ГРИГОРИЈА НЕСТА ВЈЕРЕ ВЕЋ ПОЧЕ КРИМИНЛ, А КАСНИЈЕ УЗЕ МАХ У СПЦ.ВЈЕРУЈЕМ КАО СРБИН КАКО САМ НАСЛЕДИО ОД ПРЕДАКА, ЦРВЕНО СЛОВО СА СТРАХОПОСТОВАЊЕМ И ВЈЕРОМ ПОШТУЈЕМ.У ЦРКВУ НЕ УЛАЗИМ ЗБОГ ИРИНЕЈЕВИХ НАМЈЕСНИКА.МИСЛИО САМ ДА НИСАМ НОРМАЛАН ПА РАЗМЈЕНИХ МИШЉЕЊЕ СА ЉУДИМА РАЗУМНИМ И ВИДИМ ИСТО МИСЉЕЊЕ.ИРИНЕЈУ ДОК ТИ ЈЕ ДОДИК ЈЕДИНИ СРБИН И КОМЕ ИДЕШ НА СЛАВУ ТО ЈЕ ЈЕДНАКО СРАМОТА.НЕМОЈ НИКАКВЕ ПИСЛАНИЦЕ ПИСАТИ И ТРОШИТИ ВРИЈЕМЕ.СТА НАМЕЋЕШ ПЕЋКА ПАТРИЈАШИЈА ПА ОНДА ИДИ ДОЛЕ БЕЗНОЖНИЧЕ. ДА ОДЕШ ДОЛЕ НЕБИ МОГА ЕКУМЕНИЗАЦИЈУ СПРОВОДИТИ.

Name

Блажо

06.04.2018 10:26

Био је Павле,па је опет наш народ био отуђен од Бога. Све блуд,разврат и примицање западној култури било. Сад кад га нема ми жалимо а исти смо духовно били и тада и сада.

Name

Цхарлес

05.04.2018 04:38

Патријарху је мјесто у Пећког патријаршији! Без тога је прича о Косову шупља прича за оне који имају мозак, ако таквих још има ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зтр

05.04.2018 07:11

ПАТРИЈАХУ ЗА ТЕБЕ ЈЕ ДОДИК СРБИН И ЊЕМУ ПИШИ ПОСЛАНИЦУ.

Name

Јеца

05.04.2018 07:27

Цим тебе видим клонем духом. Вјерник сам али се Богум молим у својој куци. А ти из Београда да се преселис у Пецку Патријарсију па цу ти несто и вјеровати. Зали Бозе оволико Светиња сто јапе празне само због вас и васе политике.