Poručio: Srbi, ne klonite duhom

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u Vaskršnjoj poslanici da srpski narod zbog nepravde ne smije klonuti, već mora istrajati i slijediti kosovski zavjet.

Republika Srpska 04.04.2018 | 18:11
Poručio: Srbi, ne klonite duhom
Patrijarh Irinej naveo je da svi neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa vjernim narodom i djecom Kosova i Metohije, koji su, naša savjest i bez kojih je srpska duhovna svijest slaba i ništavna.

“Okrepljeni vašom snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo kolenopreklone molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije”, istakao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh naglašava da se srpski narod po pitanju Kosova i Metohije treba opredijeliti za Carstvo nebesko po ugledu na Svetog cara Lazara.

Patrijarh Irinej napominje da nepravda i zloupotreba dobara ovoga svijeta nije mimoišla ni srpski “mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi narod koji, milošću Božjom, proslavlja dogodine osam vekova samostalnosti Crkve i države”.

“To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo narod vođen svetima – Svetim Simeonom, Svetim Savom i Svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim – koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu – Vaskrslom Hristu”, rekao je patrijarh srpski.

Govoreći o porodici, patrijarh je upozorio da vlada sveopšte otuđenje i razdor, te pozvao na poštivanje i čuvanje svetinje braka “jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice”.

“Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je svetom učinio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća Crkva”, poručio je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je upozorio da je čedomorstvo, koje je najveći zločin ovog vijeka, nažalost, prisutno i kod Srba, te naveo da, prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje cijeli jedan grad.

Patrijarh je naglasio da u svjetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima vječni smisao i rađa se za vječnost.

“Iznoseći pred vas, draga braćo i sestre, iskušenja čitavog čovečanstva, u očinskoj ljubavi molimo vas da se zdravo i odgovorno vladate, iskupljujući trezveno i u miru vreme svoga života `jer su dani zli`”, poručio je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je pozvao da se svi pomolimo da svuda zavlada mir, a na prvom mjestu u srcima ljudi i njihovim domovima.

Patrijarh Irinej je istakao da nas Vaskrsenje Hristovo poziva da u ljubavi i slozi, jedni sa drugima, čuvamo “jedinstvo duha svezom mira”.

“Želeći vam svako istinsko dobro, oprostivši jedni drugima, prizivamo blagodat, mir i silu Vaskrsloga Hrista, da bismo mogli jednim ustima i jednim srcem radosno da kličemo – Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!”, poručio je patrijarh Irinej.

Izvor: Srna

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Iskr

04.04.2018 16:18

To vi recite politicarima neka prastaju oni su nas i vi doveli do prosijackog stapa.

ODGOVORITE
Name

Re

04.04.2018 19:24

On im lično osveštava slave i svadbe! Patrijarh, koji voli bogate i moćne.

Name

Milko

04.04.2018 22:11

Patrijarh koji kriminalcima ide na slavu jer dobije livu od njih? Kakav savjet takav covjek moze dati bilo kome.

Name

kosova republjik

05.04.2018 10:57

Koje nebuloze nebeskih letaca,..zna li ovaj popa cije je kosovo...blamiranje ne prestaje.

Name

Mi Necemo Kloniti,

05.04.2018 15:21

Za duhom "ali cemo razmisljati o tih ;300000 hiljda eura koje su otuđene ( vi vec znate gde) i mi znamo sta je previse 'previse.

Name

Savo

05.04.2018 16:43

Najebali smo mi s vama popovima supljanerima , zbog takvi ja godinama ne idem u crkvu, bogu se kuci molim, crkve pune Dodikovih papaka koji idu u crkvu da budu vidzeni. Rijecnik ovog Patrijarha mi se ne svidza i njegove izjave vec dugo. Jedan je bio gospodin Pavle, Patrijarh za ponos, svaka na mjestu, a ovaj boze sacuvaj.

Name

Rajs

04.04.2018 16:36

Duhovnice brata Mileta,klonuli jesmo ali dizemo polako glave protiv ove vremenske nepogode.

ODGOVORITE
Name

Za Rajs_a

04.04.2018 18:09

Brate ovi Milovi su gori od poplave,grada,suše i klizišta zajedno.

Name

Tip top

05.04.2018 06:50

Posle onako Velikog Pavla dodje na čelo Irinej i srozava ugled SPC...bruka za crkvu kako se ponaša!

Name

Lijepa Vremena

04.04.2018 17:23

Eh,kad se smo sjetim kako je lijepo bilo otici u crkvu za vrijeme socijalizma-komunizma.Mir.tisina,svijece gore,miris tamjana a danas u mjesto religije imamo ,,turbo-folk,,.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

04.04.2018 17:58

@ Lijepa vremena: U pravu si u potpunosti. A, ja druže kada se sjetim pokojnog patrijahra Pavla, pa kada vidim, a pogotovo čujem našeg sadašnjeg patrijarha Irineja, dođe mi da plačem od muke. To je nemoguće porediti. Irinej i jest krenuo sa tim turbo folk pravoslavljem.

Name

Banshee

04.04.2018 18:55

Bas tako. Vise ne idem na pričest! Iako postim. Novovjernici donose jednogodisnju djecu na pričest. Nekada se 7 dana postilo na vodi, i to je bio zakon za pričest. Znam kao dijete jer se kod nas to peaktikovalo. Danas ex komunisti i nekršteni opsjedaju crkve. Pravi pravoslavci iz 70 80 tih se Mole Bogu kući.

Name

Biće bolje

04.04.2018 20:25

Sve se slažem sa vama. Mir i tišinu i miris tamjana dočekali smo opet. Na Cveti sam se pričestio u jednoj lokalnoj crkvi. Mir i tišina kao nekada. Pravi vjernici pristupili pričešću i molitvi. Nema političara. Sve ce ih biti manje. Za nas vjernike biće bolje. Bog ne voli bogate, pa ni Irineja.

Name

Zika.

04.04.2018 22:08

Tada ovi politicari nisi bili ni krsteni niti su znali sta je slava a kamoli crkva.

Name

Klonuli smo

04.04.2018 18:20

Gdje si sad Pavle naš dobri. Nedostaješ nam.

ODGOVORITE
Name

tr

04.04.2018 19:09

Da. A jos u 16 vijeku smo izgubili Kosovo od nasih izdajica

Name

ZA KLONULI SMO

05.04.2018 07:56

DOK POČIVŠI PATRIJAH PAVLE HODAŠE I NARODU GOVORAŠE ZNAŠMO KO SMO I ŠTA SMO. KAKO AMERIKA POSTAVI IRINEJA I GRIGORIJA NESTA VJERE VEĆ POČE KRIMINL, A KASNIJE UZE MAH U SPC.VJERUJEM KAO SRBIN KAKO SAM NASLEDIO OD PREDAKA, CRVENO SLOVO SA STRAHOPOSTOVANJEM I VJEROM POŠTUJEM.U CRKVU NE ULAZIM ZBOG IRINEJEVIH NAMJESNIKA.MISLIO SAM DA NISAM NORMALAN PA RAZMJENIH MIŠLJENJE SA LJUDIMA RAZUMNIM I VIDIM ISTO MISLJENJE.IRINEJU DOK TI JE DODIK JEDINI SRBIN I KOME IDEŠ NA SLAVU TO JE JEDNAKO SRAMOTA.NEMOJ NIKAKVE PISLANICE PISATI I TROŠITI VRIJEME.STA NAMEĆEŠ PEĆKA PATRIJAŠIJA PA ONDA IDI DOLE BEZNOŽNIČE. DA ODEŠ DOLE NEBI MOGA EKUMENIZACIJU SPROVODITI.

Name

Блажо

06.04.2018 10:26

Био је Павле,па је опет наш народ био отуђен од Бога. Све блуд,разврат и примицање западној култури било. Сад кад га нема ми жалимо а исти смо духовно били и тада и сада.

Name

Charles

05.04.2018 04:38

Patrijarhu je mjesto u Pećkog patrijaršiji! Bez toga je priča o Kosovu šuplja priča za one koji imaju mozak, ako takvih još ima ...

ODGOVORITE
Name

Ztr

05.04.2018 07:11

PATRIJAHU ZA TEBE JE DODIK SRBIN I NJEMU PIŠI POSLANICU.

Name

Jeca

05.04.2018 07:27

Cim tebe vidim klonem duhom. Vjernik sam ali se Bogum molim u svojoj kuci. A ti iz Beograda da se preselis u Pecku Patrijarsiju pa cu ti nesto i vjerovati. Zali Boze ovoliko Svetinja sto jape prazne samo zbog vas i vase politike.