ИТА - Најава: Дерби Милана је коначно битан!

После неколико година чекања велики милански дерби "Дела Мадонина" коначно има резултатски значај за оба клуба.  Дерби дела Мадонина: Опет је важно! Миланов последњи воз и Интеров пријемни за Лигу шампиона.  У мечу бити или не бити Росонери се уздају у “инзагијевски” осећај Кутронеа и мотивацију Ђенара Гатуза, Интер и Икарди се вратили у форму.

Фудбал 04.04.2018 | 17:00
ИТА - Најава: Дерби Милана је коначно битан!
Домаћин Милан се бори за пласман у Европу, има три бода више од главних конкуреназа са шесту позицију Сампдорије, Аталанте и Фиорентине, уз меч мање, а евентуалном победом би се додатно укључио и у трку за Лигу шампиона.

Угрозио би директно управо Интер који се грчевито бори да сачува четврту позицију, има бод више од Лација, а осам од градског ривала, па би и "неразуре" ова победа приближила циљу.

"Ово је дерби, дуел у којем слабије пласиран тим на табели често победи. Интер има квалитет, у форми је, играју добар фудбал. Опет су онај тим који је играо сјајно у прва три месеца сезоне, тако да ће нам бити потребна изузетно добра игра са тактичке и техничке стране", рекао је тренер Милана Ђенаро Гатузо.

Ово ће бити трећи међусобни дуел два тима, у првом сусрету у Серији А Интер је славио 3:2, голом троструког стрелца Маура Икардија из пенала у 90. минуту.

Ипак, Милан се реванширао највећем ривалу у четвртфиналу Купа, елиминисао је Интер после продужетака голом резервисте Патрик Кутронеа.

"Знамо колико је Милан снажан. Играју добро, базирају игру на поседу лопте, граде од одбране и изненада нападају јер Леонардо Бонучи може да глуми да ће да одигра кратак пас, а онда изненада пошаље лопту иза одбране до крила", рекао је тренер Интера Лучано Спалети.

Претходних година су дербији Милана више имали локални и церемонијални карактер. На неком вишем нивоу, нису били толико битни… Данас је после дуго времена опет важно! Истина, за њих је увек битно, али сада је баш важно!

Од вечерашњег исхода можда зависи ко ће у Лигу шампиона и каква је будућност два велика клуба. Пласман у елитно такмичење је од виталног значаја за посрнуле гиганте којима Лига Шампиона и те како недостаје. А и Лиги шампиона недостају прави Милан и Интер. Милански великани су претходних година прешли у руке кинеских бизнисмена после година и деценија ломбардијске аристрократије која је упумпавала стотине милиона евра у клупске касе. Када је економска криза продрмала Италију и када су пословне империјеБерлусконија и Моратија почеле да се дрмају, фудбал је морао да плати цех. Није више било улагања као у раније и после сјајне претходне деценије у којима су били испред Јувентуса на терену, два великана су почела да тону у овој декади и да гутају прашину за Старом дамом из Торина. Посрнули су резултатски и економски и ухватили се за кинеску сламку спаса.

У Интер су дошли “озбиљни” Кинези и обећали много, али су урадили мало. У Милан су дошли “неозбиљни и контроверзни” бизнисмени које и даље сви гледају са скепсом, али они су већ првог лета уложили око 250.000.000 евра у појачања. Ко је ту прави, а ко лажњак, показаће време… Чињеница је да и једним, и другима треба Лига шампиона и њене паре као хлеб насушни. Лига шампиона их враћа на европску мапу и доноси им чисту зараду што би био темељ за постављање здравих темеља. Још једна сезона без Лиге шампиона би могла да изазове нове потресе јер се спекулише да су Интерови власници незадовољни и да размишљају о продаји клуба, а да су Миланови у огромним дуговима и да без новца од Лиге шампиона неће моћи да наставе даље. Али то су само спекулације и нагађања италијанске јавности коју помало и иритира закопчаност Кинеза јер беже од медија и рефлектора. И тим остављају простор за свакакве гласине…

Зато је вечерашњи меч много битан.

За Росонере је ово последња шанса да ухвате прикључак за Лигу шампиона. Поразом од Јувентуса који и није баш заслужен јер је Милан 70 минута био бољи ривал, прекинута је сјајна серија Росонера који у 2018. играју као препорођени под командном палицом Ђенара Гатуза. Ипак, победа у Торину је била превелики залогај иако су по игри и могли до ње да је она бомба Чалханоглуа завршила под пречком уместо на њој. Али утисак је да је Гатузов тим у и Торину показао знаке напретка и да је скупо платио неке мале грешке. Можда моменат за дерби није добар за Росонере јер су били у много бољем моменту када је утакмица првобитно требало да се одигра, али је одложена због смрти Фиорентининог капитена Давидеа Асторија. Милан је тада био у бољој форми од Интера…

Ипак, простора за изговоре нема и Росонери морају како знају и умеју да освоје три бода и да јуришају на победу као што је то било у Торину. За Интером и Лигом шампиона касне осам бодова, а између њих је и Лацио. Дакле, ђаволски тешка ситуација за Гатузов тим. Игра им само победа којом би заостатак за Неразурима смањили на пет, а за Лацијалима на четири бода. Победа им вратила наду и оставила их у игри за Лигу шампиона осам кола пре краја, јер осим дербија на Сан Сиру имају солидан распоред до краја првенства и шансу да серијом победа закувају борбу за четврто, а можда и треће место јер ни Рома није сигурна. Уосталом, шест од девет мечева до краја сезоне играју као домаћини.

Интеров распоред је тежи јер му после Милана следе још два тешка гостовања. Од три меча на домаћем терену до краја сезоне један је против Јувентуса, а имају и гостовање Лацију. Зато Неразурима можда и не игра реми вечерас. Из перспективе трке са Миланом игра, али у односу на Лацио и Рому би могли да изгубе корак. Ипак, од Спалетија се може очекивати да одигра зихерашки и на бод, превасходно водећи рачуна о свом голу као што је то обично случај када игра дербије.

Стадион је одавно распродат, а Милан је оборио рекорд Италије по заради од продаје карата за једну утакмицу. Росонери су инкасирали преко 4.000.000 евра од улазница што довољно говори о пламену страсти који је у њима запалио некадашњи миљеник са терена Ђенаро Гатузо.

Управо у Гатуза навијачи Милана полажу наде. Откако је дошао, утегао је екипу, консолидовао одбрану, искристалисао стартну поставу, погодио формацију која највише одговара актуелном саставу и промовисао Милан који није инфериоран у односу на ривале и који из последње линије гради игру не ослањајући се примарно на индивидуални квалитет. Потребно је ту још корекција, али за тако кратак периоде је Гатузо урадио много. Примера ради, Милан је код Монтеле изгубио свих пет дербија које је играо (Јуве, Интер, Лацио, Рома). КодГатуза је победио у четири од пет. Од тих пет су две победе биле у Купу Италије, а једна од њих је дошла у продужецима баш против Интера и тада је и започео Миланов узлет код Гатуза.

Некадашњи Питбул из Анчелотијевог Милана инсистира код играча на агресивности, компактности и менталној снази што је њега красило као играча. Осећа величину клуба и полако успева да ту важности и одговорност усади у главе играчима који су код Монтеле били психолошки на ниском нивоу. У томе му највише помаже капитен Бонући који се код њега препородио и показује дефанзивне и лидерске способности због којих је и дошао прошлог лета као највеће појачање. Вратио се у на ниво из Јувентуса...  Уз њега у великог штопера стасава Алесио Ромањоли који игра у животној форми и може се рећи да је Милан створио одличан дефанзивни бедем. На десном боку се очекује срчани Калабрија у одсуству дуже повређеног Контија који ће опет морати на операцију и за њега је сезона завршена, док је лево стандардан Рикардо Родригез. Швајцарац уме да буде слаба тачка у дефанзиви али и превага када крене напред. Франк Кеси је све бољи како сезона одмиче и представља Миланова плућа на средини терена. Вечерас неће бити суспендованог ЛукасаБиље, али с обзиром како Аргентинац игра и да је у дербијима био најслабија тачка, то и није неки хендикеп. Међутим,  замена му је анемични Монтоливо и јасно је да Гатузо има проблем са везним редом. Трилинг на средини терена ће комплетирати Боанвентура који игра од сјаја до очаја ове сезоне и никад се не зна у ком правцу ће кренути.

Сусо на десном крилу и Чалханоглу на левом остају као играчи од којих се очекује да праве разлику. Шпанац то чешће ради у игри “један на један” , а посебно воли градске дербије са Интером и до сада је постигао неколико сјајних голова против Неразура. Од њега вечерас прети највећа опасност Интеру. И одПатрика Кутронеа! Млади нападач се враћа у стартну поставу уместо Андреа Силве, а као Миланово дете га посебно инспирише окршај са највећим ривалом. У куп мечу је постигао једини гол у продужецима за победу Росонера па ће се Гатузо и вечерас уздати у његов “инзагијевски” осећај за гол.

Интер је после тромесечног периода кризе у којем је изгледао трагично, опет дигао форму и опет побеђује. Откако је Спалети склонио Весина и Борху Валера из стартних 11, а убацио Брозовића и Рафињу, Интер је добио на чврстини, брзини, течност и конкретности у игри. Са њима двојицом у везном реду је оживео Гаљардини и опет је прорадила и основна полуга Перишић - Икарди. Хрват поново изгледа задовољно на терену и могао би да направи превагу на левом боку. Икарди је јесенас уништио Милан хет-триком, а данашњи дерби дочекује у сјајној фрми: на претходна два меча је дао шест голова! Јасно је да ће Бонући и Ромањоли имати много посла да га зауставе. Очекује се и допринос Антонија Кандреве који није у најбољој форми, али против Милана увек добро игра и он може у дуелу са Родригезом да буде кључ успеха. Португалац Канселополако надолази на десном боку и показује се као право појачање, док Дамброзио на левом и даље изгледа као неко принудно решење и шанса за противника. Штоперски тандем Шкринијар - Миранда је у великој форми и у њих Спалети има велико поверење. Интер није примио гол на последње четири утакмице што довољно говори о учинку Бразилца и Словака. А и када нека лопта прође поред њих, стандардно поуздан је СамирХандановић…

Миланова жеља, већа подршка са трибина, мотиватор Гатузо и неколицина играча у доброј форми су адути Росонера. Али императив победе и сигнал у подсвести да је сезона завршена ако не победе, могу да буду тег око нога Гатузовом тиму. Са друге стране, Интер игра по танкој линији. Вечерас може да отпише градског ривала из борбе за Лигу шампиона, али и да много изгуби јер би пораз у дербију сигурно оставио трага пред тежак распоред до краја сезоне. Спалети има више искуства у оваквим мечевима од Гатуза и играњем на сигурну карту може краткорочно да прибави корист. Али и да изгуби на дуже стазе…  

МИЛАН - ИНТЕР 

Стадион: Сан Сиро. Продато: 75.000 карата. Зарада: 4.100.000 евра. Судија: Марко ди Бело

Милан (4-3-3): Донарума - Калабрија, Бонући, Ромањоли, Родригез - Монтоливо, Кеси, Бонавентура - Сусо, Чалханоглу, Кутроне

Интер (4-2-3-1): Хандановић - Кансело, Миранда, Шкринијар, Дамброзио - Гаљардини, Брозовић - Кандрева, Рафиња, Перишић - Икарди

Интер није славио као госту у дербију "Дела Мадонина" од октобра 2012. године. Утакмица почиње у 18:30х.

Серија А, 27. коло:

17:00 Беневенто – Верона
18:30 Торино – Кротоне
18:30 Милан – Интер
18:30 Кјево – Сасуоло

Раније:

Геноа – Каљари 2:1
Удинезе – Фиорентина 0:2
Аталанта – Сампдорија 1:2
СПАЛ – Болоња 1:0
Лацио – Јувентус 0:1
Наполи – Рома 2:4

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар