Од морбила 14 обољелих у РС

Још двије особе у Републици Српској су обољеле од морбила, чиме је укупан број обољелих повећан на 14, потврђено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Република Српска 04.04.2018 | 12:12
Од морбила 14 обољелих у РС
"Ријеч је о два мушкарца рођена 1977. године из Новог Града, који су службено боравили на подручју Црне Горе гдје су имали контакт са обољелом особом. Након повратка у Републику Српску јавили су се и први симтоми обољења, тако да се ова два пацијента региструју као `увезени случајеви`", наводе из Института.

Крајем прошле седмице у Институту за јавно здравство Српске је потврђено да је један пацијент оболио од морбила, а ријеч је о дјетету из Шамца рођеном 2015. године, које је вакцинисано МРП вакцином.

У Модричи је крајем марта проглашена епидемија након што су обољели трудница и њено двоје дјеце узраста од три и пет година, док је у Источном Сарајеву епидемија морбила пријављена половином марта, након потврђена три повезана случаја и једног појединачног.

Морбили су вирусно, заразно обољење које се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Харе

04.04.2018 10:45

Само нек се маме праве паметне и буду интернет лијечници,немојте дјецу вакцинисати.Ја би забранио ко не вакцинише нема ни у вртић и школу ићи.Посебан им разред направити и готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даллy

04.04.2018 12:28

Потписујем ово ...