Od morbila 14 oboljelih u RS

Još dvije osobe u Republici Srpskoj su oboljele od morbila, čime je ukupan broj oboljelih povećan na 14, potvrđeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republika Srpska 04.04.2018 | 12:12
Od morbila 14 oboljelih u RS
"Riječ je o dva muškarca rođena 1977. godine iz Novog Grada, koji su službeno boravili na području Crne Gore gdje su imali kontakt sa oboljelom osobom. Nakon povratka u Republiku Srpsku javili su se i prvi simtomi oboljenja, tako da se ova dva pacijenta registruju kao `uvezeni slučajevi`", navode iz Instituta.

Krajem prošle sedmice u Institutu za javno zdravstvo Srpske je potvrđeno da je jedan pacijent obolio od morbila, a riječ je o djetetu iz Šamca rođenom 2015. godine, koje je vakcinisano MRP vakcinom.

U Modriči je krajem marta proglašena epidemija nakon što su oboljeli trudnica i njeno dvoje djece uzrasta od tri i pet godina, dok je u Istočnom Sarajevu epidemija morbila prijavljena polovinom marta, nakon potvrđena tri povezana slučaja i jednog pojedinačnog.

Morbili su virusno, zarazno oboljenje koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hare

04.04.2018 10:45

Samo nek se mame prave pametne i budu internet liječnici,nemojte djecu vakcinisati.Ja bi zabranio ko ne vakciniše nema ni u vrtić i školu ići.Poseban im razred napraviti i gotovo.

ODGOVORITE
Name

Dally

04.04.2018 12:28

Potpisujem ovo ...