Бобан представио ТРИ нова правила фудбалске игре!

Инфантинов саветник и високи функционер ФИФА, којем је и посао развој фудбалске игре, најавио је три измене које ће прилично променити фудбал.

Фудбал 06.04.2018 | 00:00
Бобан представио ТРИ нова правила фудбалске игре!
Лични саветник председника ФИФА, Ђанија Инфантина и заменик генералне секретарке те организације, Фатме Самбе Дијуф Самуре, Звонимир Бобан, најавио је увођење три нова правила у фудбалску игру у екслузивном интервјуу за немачки "Билд".

Легендарни хрватски фудбалер и репрезентативац бивше Југославије задужен је за развој фудбалске игре и организацију такмичења у Инфантиновој гарнитури функционера, која је почела активно са радом у мају 2016. након што је почетком те године свргнуто корупмпирано руководство дугогодишњег председника, Сепа Блатера.

Бобан је водећем немачком листу најавио промене које ће прво бити тестиране у утакмицама млађих категорија, а онда предложене на усвајање и комисијама задуженим за то.

Бивши везиста Милана из шампионских 90-их година, који је са "росонерима" био првак Европе 1994. и шампион Италије 1993, 1994, 1996. и 1999. године, рекао је да са сарадницима активно ради на унапређењу фудбалских правила и представио сет од три измене које ће бити испробане ускоро.

а) Већа слобода за голмане код почетног ударца;

Према актуелним правилима, први контакт играча са лоптом после голмановог извођења почетног ударца са петерца мора да буде остварен ван казненог простора. У супротном, почетни ударац се понавља. Бобан сматра да је то правило бесмислено, тим пре што је у модерном фудбалу високи пресинг све присутнији, где притом екипе које прилазе високо у зону користе казнени простор као алат за усмеравање паса у жељену страну.

"Голмани неће више морати да изводе лопту са петерца тако да она прво напусти казнени простор пре првог контакта играчем. Јер, када противник притиска пресингом, играч је некад приморан да уђе у свој казнени простор како би примио лопту, а онда се почетни ударац понавља. Ту нема логике. Због тога, голман ће имати право да одигра пас до било ког играча који је већ у шеснаестерцу, док ће противник морати да чека ван казненог простора и имати право да уђе унутра тек када саиграч прими голманов пас са петерца", рекао је Бобан.

ФИФА на овај начин жели да помогне екипама које покушавају да организују напад игром кратких пасова од свог гола, како би потреба за испуцавањем лопте у поље била мање присутна. Тимови који су добро организовани у високом пресингу користили су линије шеснаестерца као забрањену зону и постављали се тако да голман, уколико не жели да испуца лопту далеко у поље, мора да одигра за штопера или бека у сам угао терена, одакле је потом било јако тешко изаћи игром кратких пасова.

б) Мање простора за "крађу" времена код измена;

Од дана када су уведене измене у фудбалу, екипе које су у вођству користе их и да потроше што је могуће више времена приликом изласка са терена. ФИФА је у међувремену донела одлуку да свака измена на мечу аутоматски значи и 30 секунди надокнаде времена након истека 45. или 90. минута, али то није спречило играче да из разних углова терена пешаче према центру игралишта споро, поздрављајући се са публиком и саиграчима, честитајући судијама, итд.

Утолико, ако примети да играч одуговлачи са изласком са терена, судија ће имати право да му покаже излаз према најближој аут линији. Другим речима, измена убудуће неће морати да буде извршена тако што ће се саиграчи поздравити на средини игралишта испред четвртог судије.

"Играчи који су замењени често напуштају терен веома споро, симулирајући проблеме и повреде како би потрошили време и пореметили противников ритам све док се, после много развлачења, не појаве на средини терена. Судија ће сада имати право да их удаљи са терена без обзира на то где се налазе у тренутку измене", рекао је Бобан.

ц) Жути картон тренерима и "клупи";

Из неког разлога, тренерима и помоћном особљу на клупама, као и резервним играчима, судије нису могле да покажу жути картон као опомену већ само да их удаље на трибине. То је арбитрима одмагало у ситуацијама када је требало смиривати тензије и крај терена, а не само на њему. И то ће бити промењено, најавио је Бобан, али није улазио у детаље па тако остаје нејасно да ли ће и тренери са "парним" жутим картонима добијати суспензије попут фудбалера.

"Биће уведен жути картон и за тренере, као и остале људе са клупе, па и резервне играче. Тренутно, судије могу само да искључе тренере ако дође до прекршаја правила. Жутим картоном судија би могао да опомене тренера да мора да се смири или ће, у супротном, морати да напусти терен", испричао је Бобан.

Овако, на прво читање, како вам се чине најављене измене правила?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар