Boban predstavio TRI nova pravila fudbalske igre!

Infantinov savetnik i visoki funkcioner FIFA, kojem je i posao razvoj fudbalske igre, najavio je tri izmene koje će prilično promeniti fudbal.

Fudbal 06.04.2018 | 00:00
Boban predstavio TRI nova pravila fudbalske igre!
Lični savetnik predsednika FIFA, Đanija Infantina i zamenik generalne sekretarke te organizacije, Fatme Sambe Dijuf Samure, Zvonimir Boban, najavio je uvođenje tri nova pravila u fudbalsku igru u eksluzivnom intervjuu za nemački "Bild".

Legendarni hrvatski fudbaler i reprezentativac bivše Jugoslavije zadužen je za razvoj fudbalske igre i organizaciju takmičenja u Infantinovoj garnituri funkcionera, koja je počela aktivno sa radom u maju 2016. nakon što je početkom te godine svrgnuto korupmpirano rukovodstvo dugogodišnjeg predsednika, Sepa Blatera.

Boban je vodećem nemačkom listu najavio promene koje će prvo biti testirane u utakmicama mlađih kategorija, a onda predložene na usvajanje i komisijama zaduženim za to.

Bivši vezista Milana iz šampionskih 90-ih godina, koji je sa "rosonerima" bio prvak Evrope 1994. i šampion Italije 1993, 1994, 1996. i 1999. godine, rekao je da sa saradnicima aktivno radi na unapređenju fudbalskih pravila i predstavio set od tri izmene koje će biti isprobane uskoro.

a) Veća sloboda za golmane kod početnog udarca;

Prema aktuelnim pravilima, prvi kontakt igrača sa loptom posle golmanovog izvođenja početnog udarca sa peterca mora da bude ostvaren van kaznenog prostora. U suprotnom, početni udarac se ponavlja. Boban smatra da je to pravilo besmisleno, tim pre što je u modernom fudbalu visoki presing sve prisutniji, gde pritom ekipe koje prilaze visoko u zonu koriste kazneni prostor kao alat za usmeravanje pasa u željenu stranu.

"Golmani neće više morati da izvode loptu sa peterca tako da ona prvo napusti kazneni prostor pre prvog kontakta igračem. Jer, kada protivnik pritiska presingom, igrač je nekad primoran da uđe u svoj kazneni prostor kako bi primio loptu, a onda se početni udarac ponavlja. Tu nema logike. Zbog toga, golman će imati pravo da odigra pas do bilo kog igrača koji je već u šesnaestercu, dok će protivnik morati da čeka van kaznenog prostora i imati pravo da uđe unutra tek kada saigrač primi golmanov pas sa peterca", rekao je Boban.

FIFA na ovaj način želi da pomogne ekipama koje pokušavaju da organizuju napad igrom kratkih pasova od svog gola, kako bi potreba za ispucavanjem lopte u polje bila manje prisutna. Timovi koji su dobro organizovani u visokom presingu koristili su linije šesnaesterca kao zabranjenu zonu i postavljali se tako da golman, ukoliko ne želi da ispuca loptu daleko u polje, mora da odigra za štopera ili beka u sam ugao terena, odakle je potom bilo jako teško izaći igrom kratkih pasova.

b) Manje prostora za "krađu" vremena kod izmena;

Od dana kada su uvedene izmene u fudbalu, ekipe koje su u vođstvu koriste ih i da potroše što je moguće više vremena prilikom izlaska sa terena. FIFA je u međuvremenu donela odluku da svaka izmena na meču automatski znači i 30 sekundi nadoknade vremena nakon isteka 45. ili 90. minuta, ali to nije sprečilo igrače da iz raznih uglova terena pešače prema centru igrališta sporo, pozdravljajući se sa publikom i saigračima, čestitajući sudijama, itd.

Utoliko, ako primeti da igrač odugovlači sa izlaskom sa terena, sudija će imati pravo da mu pokaže izlaz prema najbližoj aut liniji. Drugim rečima, izmena ubuduće neće morati da bude izvršena tako što će se saigrači pozdraviti na sredini igrališta ispred četvrtog sudije.

"Igrači koji su zamenjeni često napuštaju teren veoma sporo, simulirajući probleme i povrede kako bi potrošili vreme i poremetili protivnikov ritam sve dok se, posle mnogo razvlačenja, ne pojave na sredini terena. Sudija će sada imati pravo da ih udalji sa terena bez obzira na to gde se nalaze u trenutku izmene", rekao je Boban.

c) Žuti karton trenerima i "klupi";

Iz nekog razloga, trenerima i pomoćnom osoblju na klupama, kao i rezervnim igračima, sudije nisu mogle da pokažu žuti karton kao opomenu već samo da ih udalje na tribine. To je arbitrima odmagalo u situacijama kada je trebalo smirivati tenzije i kraj terena, a ne samo na njemu. I to će biti promenjeno, najavio je Boban, ali nije ulazio u detalje pa tako ostaje nejasno da li će i treneri sa "parnim" žutim kartonima dobijati suspenzije poput fudbalera.

"Biće uveden žuti karton i za trenere, kao i ostale ljude sa klupe, pa i rezervne igrače. Trenutno, sudije mogu samo da isključe trenere ako dođe do prekršaja pravila. Žutim kartonom sudija bi mogao da opomene trenera da mora da se smiri ili će, u suprotnom, morati da napusti teren", ispričao je Boban.

Ovako, na prvo čitanje, kako vam se čine najavljene izmene pravila?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar