Побједа у првом кругу избора?

Анкете у Црној Гори показују да вјечни лидер Мило Ђукановић иде ка побједи у првом кругу предсједничких избора 15. априла.

Регион 03.04.2018 | 18:37
Побједа у првом кругу избора?
Саговорници Деутсцхе Wеллеа (ДW) кажу да му рачун може помрсити само висока излазност, али да су шансе за то мале.

Поред лидера Демократске партије социјалиста (ДПС) у предсједничкој трци учествује шест опозиционих представника. Младен Бојанић има подршку већине опозиције, Социјалдемократска партија је кандидовала Драгињу Вуксановић, Марко Милачић представља партију Права Црна Гора, Василије Миличковић наступа као независни кандидат, Добрило Дедеић у име Српске коалиције, а Хазбија Калач испред Странке правде и помирења.

"Веома је позитивна промјена што на овим предсједничким изборима имамо већи број кандидата него у ранијим кампањама. С друге стране, диверзификована и разнородна структура опозиционих предсједничких кандидата допринеће бољој позицији кандидата владајуће коалиције", каже за ДW Милена Бешић, директорка Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ).

ЦЕДЕМ-ово мартовско истраживање је показало да 50,6 одсто гласача жели Мила Ђукановића за предсједника, што би му донијело победу у првом кругу. Новинар листа Вијести Самир Кајошевић нема сумње да ће тако бити и на дан избора.

"Искуство са прошлих избора је показало да један опозициони кандидат ствара озбиљан  проблем за ДПС. Велики број такозваних малих кандидата је добар за Ђукановића јер се тиме потврђује слика о исцјепканој опозицији и јача апатичност код бирача. Осим тога, по правилу мали кандидати углавном подједнако нападају њега и опозицију, што додатно ствара збуњеност код бирача", објашњава Кајошевић.

Исти став заузима и Николета Ђукановић из Центра за мониторинг (ЦЕМИ):

 "Иако већи број кандидата значи да је шира могућност избора, то не значи да се повећавају шансе опозицији."

Велика излазност једини противник

Бројке показују да би једино велика излазност могла да угрози Ђукановића. Право гласа имаће око 535.000 бирача. При излазности од 70 одсто би Ђукановић за побједу у првом кругу морао да освоји нешто мање од 190.000 гласова. То је приближна цифра коју је на посљедњим парламентарним изборима освојила његова владајућа коалиција.

"Бирачко тијело ДПС нема много осцилација. Може се очекивати да ће тај део бирачког тијела и овај пут изаћи на изборе и пружити подршку лидеру партије", објашњава Николета Ђукановић.

Ако излазност буде већа од 70 одсто, лидер ДПС би морао да освоји нове, додатне гласове. Новинар Кајошевић појашњава да већа излазност не иде на руку ДПС јер по правилу значи већи број опозиционих гласача.

"Најбољи примјер су парламентарни избори 2016. када је вијест о државном удару у поподневним часовима смањила излазност грађана, због страха од немира, и тиме омогућила ДПС да формира тјесну већину. Због дуготрајних преговора о предсједничком кандидату и великог броја малих кандидата, бојим се да ће и на овим изборима бити значајан број апстинената", додаје он.

Иако би управо апстиненти могли да помрсе рачуницу тродеценијског лидера мале републике, наши саговорници не вјерују да ће они масовно изаћи на биралишта.

"Опозицији је дуго требало да се сагласе око имена заједничког кандидата, то је утицало да се не постигне потпуно јединство и може утицати на жељу гласача да изађу на ове изборе", наводи Николета Ђукановић.

Црна Гора је од стицања независности два пута бирала председника, оба пута у првом кругу. Просјечна излазност је била око 65 одсто.

"Из ове перспективе треба да се деси нешто потпуно непредвидљиво да би актуелни састав кандидата произвео други круг. Сви опредјељујући фактори за сада указују да другог круга неће бити", закључује Милена Бешић.

Избори се одржавају 15. априла. Мило Ђукановић је у врху црногорског естаблишмента од 1989. године, а премијер Црне Горе први пут је постао 1991. на свој 29. рођендан. Током тог периода својевољно је три пута паузирао, задржавајући кључни утицај у владајућој странци. Убједљиви је европски шампион по дужини боравка на власти.

Извор: ДW

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зизи

03.04.2018 17:21

Црногорци би требали промјену направити. Није Мило свемогуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

03.04.2018 18:32

Ја уопште више не знам зашто они организују те изборе.Нека прогласе Милу за доживотног предсједника и нека не бацају узалуд паре.Човјек је 30 година на власти! Да ли је то нормално? Све се зна унапријед,опет ће гласати и покојници!

Name

Ре Рзизи

05.04.2018 07:38

Он је све могуци даг бозе да је таквих висе,а то сто га ти неподносис то је твој проблем.

Name

Локум

03.04.2018 20:13

Боље би било да и ви имате једног оваквог лидера, прозападно орјентисаног..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрен

06.04.2018 20:03

Ови са запада нападају дрзаве које имају овакве преседнике(диктаторе),али када сте у талу са њима није никакав проблем.

Name

Лопузу

04.04.2018 12:16

Треба уклонит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уyy

05.04.2018 02:36

СВАСТА.СВАСТА.ПА.ТАЈ. ЦОВЈЕК.ЈЕ.БИЈО.ПРЕСЈЕДНИК.ПА.СТА.ОЦЕ.САД.СТАРИ.ЛОПОВ.И.МАФЈАС.САВ.НАРОД.ЗНА.ДА.ЈЕ.ТАКО.КОМЕ.ОН.САД.ОПЕТ.ТРЕБА.СТРАОТА.СТА.СЕ.РАДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Уyy

05.04.2018 07:36

Сто тако ниси говорио кад су бирали Путина.

Name

Неђо.5.Април.2018

05.04.2018 12:44

Сто посто ће лопов победити јер му је,Нато десна рука за помоћ.Плус саветник у својој фирми штоје покропаре од сиротиње паре паје осново своју фирму.Помоћуму браћа шиптари,Тачи,Харадинаји и велики брат,Рамо.

ОДГОВОРИТЕ