Кога очекују на самиту у Софији?

Припреме са самит ЕУ- Западни Балкан су у току, а Бугарској, као организатору, није до сада стигло ниједно званично саопштење о неучествовању на састанку 17. маја у Софији.

Свијет 03.04.2018 | 17:24
Кога очекују на самиту у Софији?
То је речено Тањугу у бугарском предсједавању у Бриселу.

Иако су самит у Софији и Брисел и Бугарска, као тренутно предсједавајућа ЕУ, постављен као коначна потврда обновљеног фокуса ЕУ на западни Балкан, неслагања око статуса Косова унутар ЕУ могла би да додведу у питање успјех цјелокупног састанка, али и нове стратегије проширења ЕУ.

Према посљедњим информацијма, Шпанији су се, у намјери да не присуствује састанку на којем ће бити присутни и представници Косова, придружиле и Румунија и Кипар.

"Ово је важно питање. Неко прича о проширењу на земље које нису признате. То је забрињавајуће", поручио је премијер Шпаније Маријано Рахој.

Из бугарског предсједавања наглашавају да мајски самит у Софији неће бити самит посвећен "проширењу", већ "европској перспективи, развоју и сарадњи са регионом".

Мадрид, међутим, иде корак даље и условљава своје присуство непомињањем Косова као учесника самита, већ само именовањем и "скрајнутим присуством" представника Приштине.

У нацрту декларације која би требало да буде усвојена на самиту у Софији, а у коју је Тањуг имао увид, тренутно се не помиње нити једна држава западног Балкана, већ се "потврђује недвосмислена подршка европској преспективи западног Балкана”, а ”партнери са западног Балкана се обавезују да слиједе европски пут као свој стратешки избор".

И поред овако неутралног рјечника и даље се поставља питање да ли ће премијер Шпаније, Маријано Рахој, жељети да стави свој потпис на заједнички докумет који би требало да потпишу и остали ученици, међу којима је и премијер Косова Рамуш Харадинај, који је потврдио своје присутво на самиту у Софији.

"Самит у Софији је мјесто које ће спојити ЕУ лидере са лидерима западног Балкана како би се показала опредјељеност за заједнички рад и ангажовање", каже портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић.

Коцијанчић наводи да су лидери ЕУ на самиту 22. марта већ изашли са заједничким саопштењем које "поздравља одржавање Самита ЕУ-Западни Балкан који ће се одржати 17. маја 2018. године у Софији", гдје се "очекује да ће фокус бити на поновном потврђивању европске перспективе региона, покретању конкретних и видљивих иницијатива за побољшање инфраструктурног повезивања и међуљудских односа у региону и са ЕУ као и рад на бољем ангажовању на заједничким изазовима као што су сигурност и миграција".

Према увиду Тањуга у радни нацрт "софијске декларације", поред тога што се не наводе конкретно имена држава западног Балкана, текст ће се фокусирати управо на начела сарадње у циљу остваривања конкретних иницијатива у области повезивања унутар региона, али и региона и ЕУ у области транспорта, енергетике, дигиталне економије, као и остваривања бољих међуљудских контаката и заједничке сарадње у рјешавању питања миграција и тероризма.

И док из бугарског предсједавања понављају да је рад на организацији самита још у току и да ће се поштовати принцип статусне неутралности Косова, у дипломатским изворима у Бриселу већ се спекулише могућношћу да у случају бојкота земља чланица које нису признале Косово, самит у Софији неће донијети очекивану и неопходну једниствену подршку новом ангажаману ЕУ на западном Балкану.

Напомиње се, међутим, да се на овакву врсту "великог самита" ЕУ и западног Балкана чека још од самита у Солуну који је одржан 2003. године и који се види као камен темељац евроинтеграционог процеса западног Балкана.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сдп

03.04.2018 17:05

хттпс://вијести.ба/цланак/400556/мијатовиц-поруцио-додику-престаните-слудивати-градане-у-бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

03.04.2018 17:34

Мени Срби нису јасни, подржавају одцјепљење Каталиније од Шпаније што је апсурдни и парадоксално из два разлога. Први разлог је што подржавањем сепаратиста ми уствари не подржавамо владу Шпаније и премијера Рахоја који се противи признању Косова па чак неће да се састаје са Косовским водјама. Други разлог је још гори, нашим подрзавањем независне Каталоније ми показујемо тоталну недосљедност у вези одвајања Косова. А већ смо то учинили са одвајањем Крима. И шта би било када би Рахој признао Каталонију? Да ли би се ми томе радовали? Вјероватно би. А да онда идући дан призна Косово? Што би рекао Бећковић: Ко нас је клео није дангубио!

ОДГОВОРИТЕ