Koga očekuju na samitu u Sofiji?

Pripreme sa samit EU- Zapadni Balkan su u toku, a Bugarskoj, kao organizatoru, nije do sada stiglo nijedno zvanično saopštenje o neučestvovanju na sastanku 17. maja u Sofiji.

Svijet 03.04.2018 | 17:24
Koga očekuju na samitu u Sofiji?
To je rečeno Tanjugu u bugarskom predsjedavanju u Briselu.

Iako su samit u Sofiji i Brisel i Bugarska, kao trenutno predsjedavajuća EU, postavljen kao konačna potvrda obnovljenog fokusa EU na zapadni Balkan, neslaganja oko statusa Kosova unutar EU mogla bi da dodvedu u pitanje uspjeh cjelokupnog sastanka, ali i nove strategije proširenja EU.

Prema posljednjim informacijma, Španiji su se, u namjeri da ne prisustvuje sastanku na kojem će biti prisutni i predstavnici Kosova, pridružile i Rumunija i Kipar.

"Ovo je važno pitanje. Neko priča o proširenju na zemlje koje nisu priznate. To je zabrinjavajuće", poručio je premijer Španije Marijano Rahoj.

Iz bugarskog predsjedavanja naglašavaju da majski samit u Sofiji neće biti samit posvećen "proširenju", već "evropskoj perspektivi, razvoju i saradnji sa regionom".

Madrid, međutim, ide korak dalje i uslovljava svoje prisustvo nepominjanjem Kosova kao učesnika samita, već samo imenovanjem i "skrajnutim prisustvom" predstavnika Prištine.

U nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu u Sofiji, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država zapadnog Balkana, već se "potvrđuje nedvosmislena podrška evropskoj prespektivi zapadnog Balkana”, a ”partneri sa zapadnog Balkana se obavezuju da slijede evropski put kao svoj strateški izbor".

I pored ovako neutralnog rječnika i dalje se postavlja pitanje da li će premijer Španije, Marijano Rahoj, željeti da stavi svoj potpis na zajednički dokumet koji bi trebalo da potpišu i ostali učenici, među kojima je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je potvrdio svoje prisutvo na samitu u Sofiji.

"Samit u Sofiji je mjesto koje će spojiti EU lidere sa liderima zapadnog Balkana kako bi se pokazala opredjeljenost za zajednički rad i angažovanje", kaže portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić navodi da su lideri EU na samitu 22. marta već izašli sa zajedničkim saopštenjem koje "pozdravlja održavanje Samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati 17. maja 2018. godine u Sofiji", gdje se "očekuje da će fokus biti na ponovnom potvrđivanju evropske perspektive regiona, pokretanju konkretnih i vidljivih inicijativa za poboljšanje infrastrukturnog povezivanja i međuljudskih odnosa u regionu i sa EU kao i rad na boljem angažovanju na zajedničkim izazovima kao što su sigurnost i migracija".

Prema uvidu Tanjuga u radni nacrt "sofijske deklaracije", pored toga što se ne navode konkretno imena država zapadnog Balkana, tekst će se fokusirati upravo na načela saradnje u cilju ostvarivanja konkretnih inicijativa u oblasti povezivanja unutar regiona, ali i regiona i EU u oblasti transporta, energetike, digitalne ekonomije, kao i ostvarivanja boljih međuljudskih kontakata i zajedničke saradnje u rješavanju pitanja migracija i terorizma.

I dok iz bugarskog predsjedavanja ponavljaju da je rad na organizaciji samita još u toku i da će se poštovati princip statusne neutralnosti Kosova, u diplomatskim izvorima u Briselu već se spekuliše mogućnošću da u slučaju bojkota zemlja članica koje nisu priznale Kosovo, samit u Sofiji neće donijeti očekivanu i neophodnu jednistvenu podršku novom angažamanu EU na zapadnom Balkanu.

Napominje se, međutim, da se na ovakvu vrstu "velikog samita" EU i zapadnog Balkana čeka još od samita u Solunu koji je održan 2003. godine i koji se vidi kao kamen temeljac evrointegracionog procesa zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sdp

03.04.2018 17:05

https://vijesti.ba/clanak/400556/mijatovic-porucio-dodiku-prestanite-sludivati-gradane-u-bih

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

03.04.2018 17:34

Meni Srbi nisu jasni, podržavaju odcjepljenje Katalinije od Španije što je apsurdni i paradoksalno iz dva razloga. Prvi razlog je što podržavanjem separatista mi ustvari ne podržavamo vladu Španije i premijera Rahoja koji se protivi priznanju Kosova pa čak neće da se sastaje sa Kosovskim vodjama. Drugi razlog je još gori, našim podrzavanjem nezavisne Katalonije mi pokazujemo totalnu nedosljednost u vezi odvajanja Kosova. A već smo to učinili sa odvajanjem Krima. I šta bi bilo kada bi Rahoj priznao Kataloniju? Da li bi se mi tome radovali? Vjerovatno bi. A da onda idući dan prizna Kosovo? Što bi rekao Bećković: Ko nas je kleo nije dangubio!

ODGOVORITE