Косовска влада пред падом?

Од хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића говори се о великој кризи у косовској влади. Хапшење “гулениста“ само је подгрејало ту кризу.

Србија 03.04.2018 | 14:34
Косовска влада пред падом?
Посланик опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) Насер Ругова оценио је да Приштина, од једнострано проглашене косовске независности, које он назива "ослобађањем Косова", није имала "слабију и неодговорнију" владу и истовремено одбацио сваку могућност да та странка подржи окрњену владајућу коалицију, након што је из ње изашла Српска листа.

Ругова је у интервјуу за приштински лист Епока е ре рекао да је под руководством ове владе "Косово у сваком погледу заустављено".

Он је најавио да ће ДСК предузети све како би изазвала пад актуелне владе и истакао да је та странка више него икада спремна на разговоре о датуму одржавања нових ванредних парламентарних избора.

Ванредни парламентарни избори на КиМ су одржани у јуну прошле године, а нове приштинске институције су формиране након дугих и тешких преговора, захваљујући пре свега Српској листи.

Након хапшења шефа владине канцеларије за КиМ Марка Ђурића у Косовској Митровици, прошлог понедељка, Српска листа је одлучила да ускрати подршку влади Рамуша Харадинаја.

Политички саветник Харадинаја Халил Матоши за Зери каже да очекује да ће Српска листа још једном преиспитиати одлуку о изласку из владе

"Надам се да ће Српска листа заузети рационалнију позицију и преиспитати ту одлуку", рекао је Матоши који је, како се наводи, одбио да одговори да ли се планира замена министара са Српске листе.

Зери пише да након изласка Српске листе и смене министра унутрашњих послова, иначе, члана Алијансе за ново Косово, актуелна владајућа коалиција не функционише.

Иначе, крхка влада Харадинаја имала је подршку 62 посланика, док данас има 53 и према тумачењу стручњака, оваква влада не може да буде ни мањинска.

С друге стране, Демократска партија Косова, окосница владајуће коалиције, сматра да влада треба да обезбеди подршку од најмање 61 посланика да би наставила нормално да функционише.

Неизвесно је и да ли ће Пацолијева Алијанса за ново Косово остати у владајућој коалицији.

Очекује се такође расплет у вези са сменом министра унутрашњих послова и шефа косовске тајне службе, чије оставке је затражио косовски премијер Рамуш Харадинај.

Њихова оставка је затражена због њихове умешаности у хапшење и депортацију шесторице турских држављана припадника покрета ФАТО, којим руководи верски лидер у егзилу Фетулах Гулен.

Посланица Алтернативе Мимоза Кусари Љиља оценила је да је јасно да је Влада Косова капитулирала, ако директор Косовске обавештајне агенције Дритон Гаши остане на том положају, упркос одлуци премијера Рамуша Харадинаја да буде смењен.

Она је на Фејсбуку написала да би смена министра унутрашњих послова Фљамура Сефаја и останак Гашија значио капитулацију правног поретка и правне државе, али и Алијансе ново Косово из које долази Сефај.

"Косово мења уставни предак жртвовањем шест турских држављана, који су постали залог демократије без њихове воље и који су на Косову покренули много очекиване промене. Мирноћом и одмереношћу треба да се крећемо ка циљу - повратку функционалне парламентарне Републике. Скупим договорима и компромисима на грбачи Косова и њених грађана је дошао крај", написала је Кусари Љиља.

Према њеним речима, сви они који су били део акције депортације турских држављана треба да одговарају не само институционално већ и кривично.

Премијер Косова Рамуш Харадинај тражио је смену министра Сефаја и директора Гашија, али ни један ни други до данас нису смењени. О Сефају ових дана треба да одлучи АНК, док председник Косова Хашим Тачи није дао сагласност за смену Гашија.

Директора КОА именују и могу сменити уз обострану сагласност председник и премијер Косова.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СЛАВКО

03.04.2018 13:38

Ста је ту цудно? Косово је независна Дрзава.Па у свакој нормалној Дрзави владе падају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кме

03.04.2018 14:42

Тацно

Name

музиме

03.04.2018 18:51

У Косову је косовска полиција. Специјалци. Војска косовска главни су у парламенту косова. Гдје је српска власт у косову застоје нема па јасно србија давно дигла руке од косова. Па амери наредили а руси подрзали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ален

04.04.2018 01:19

Косово је напредније од босне и херцеговине али ето рс једино функционира нормално од босне добија паре па сарајево висе промета направи од пдв нег цијела рс али ипак добије те пола да блатите исту дрзаву која вам то све обезбиједи е да смо ми босњаци гори људи него сто јесмо давно би ја затворијо границе и дрзавни удар хапсијо оне који мрзе своју дрзаву и протјерао који имају двојно дрзевљанство.

ОДГОВОРИТЕ