Kosovska vlada pred padom?

Od hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića govori se o velikoj krizi u kosovskoj vladi. Hapšenje “gulenista“ samo je podgrejalo tu krizu.

Srbija 03.04.2018 | 14:34
Kosovska vlada pred padom?
Poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Naser Rugova ocenio je da Priština, od jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, koje on naziva "oslobađanjem Kosova", nije imala "slabiju i neodgovorniju" vladu i istovremeno odbacio svaku mogućnost da ta stranka podrži okrnjenu vladajuću koaliciju, nakon što je iz nje izašla Srpska lista.

Rugova je u intervjuu za prištinski list Epoka e re rekao da je pod rukovodstvom ove vlade "Kosovo u svakom pogledu zaustavljeno".

On je najavio da će DSK preduzeti sve kako bi izazvala pad aktuelne vlade i istakao da je ta stranka više nego ikada spremna na razgovore o datumu održavanja novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Vanredni parlamentarni izbori na KiM su održani u junu prošle godine, a nove prištinske institucije su formirane nakon dugih i teških pregovora, zahvaljujući pre svega Srpskoj listi.

Nakon hapšenja šefa vladine kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, prošlog ponedeljka, Srpska lista je odlučila da uskrati podršku vladi Ramuša Haradinaja.

Politički savetnik Haradinaja Halil Matoši za Zeri kaže da očekuje da će Srpska lista još jednom preispitiati odluku o izlasku iz vlade

"Nadam se da će Srpska lista zauzeti racionalniju poziciju i preispitati tu odluku", rekao je Matoši koji je, kako se navodi, odbio da odgovori da li se planira zamena ministara sa Srpske liste.

Zeri piše da nakon izlaska Srpske liste i smene ministra unutrašnjih poslova, inače, člana Alijanse za novo Kosovo, aktuelna vladajuća koalicija ne funkcioniše.

Inače, krhka vlada Haradinaja imala je podršku 62 poslanika, dok danas ima 53 i prema tumačenju stručnjaka, ovakva vlada ne može da bude ni manjinska.

S druge strane, Demokratska partija Kosova, okosnica vladajuće koalicije, smatra da vlada treba da obezbedi podršku od najmanje 61 poslanika da bi nastavila normalno da funkcioniše.

Neizvesno je i da li će Pacolijeva Alijansa za novo Kosovo ostati u vladajućoj koaliciji.

Očekuje se takođe rasplet u vezi sa smenom ministra unutrašnjih poslova i šefa kosovske tajne službe, čije ostavke je zatražio kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Njihova ostavka je zatražena zbog njihove umešanosti u hapšenje i deportaciju šestorice turskih državljana pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski lider u egzilu Fetulah Gulen.

Poslanica Alternative Mimoza Kusari Ljilja ocenila je da je jasno da je Vlada Kosova kapitulirala, ako direktor Kosovske obaveštajne agencije Driton Gaši ostane na tom položaju, uprkos odluci premijera Ramuša Haradinaja da bude smenjen.

Ona je na Fejsbuku napisala da bi smena ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i ostanak Gašija značio kapitulaciju pravnog poretka i pravne države, ali i Alijanse novo Kosovo iz koje dolazi Sefaj.

"Kosovo menja ustavni predak žrtvovanjem šest turskih državljana, koji su postali zalog demokratije bez njihove volje i koji su na Kosovu pokrenuli mnogo očekivane promene. Mirnoćom i odmerenošću treba da se krećemo ka cilju - povratku funkcionalne parlamentarne Republike. Skupim dogovorima i kompromisima na grbači Kosova i njenih građana je došao kraj", napisala je Kusari Ljilja.

Prema njenim rečima, svi oni koji su bili deo akcije deportacije turskih državljana treba da odgovaraju ne samo institucionalno već i krivično.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj tražio je smenu ministra Sefaja i direktora Gašija, ali ni jedan ni drugi do danas nisu smenjeni. O Sefaju ovih dana treba da odluči ANK, dok predsednik Kosova Hašim Tači nije dao saglasnost za smenu Gašija.

Direktora KOA imenuju i mogu smeniti uz obostranu saglasnost predsednik i premijer Kosova.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SLAVKO

03.04.2018 13:38

Sta je tu cudno? Kosovo je nezavisna Drzava.Pa u svakoj normalnoj Drzavi vlade padaju!

ODGOVORITE
Name

Kme

03.04.2018 14:42

Tacno

Name

muzime

03.04.2018 18:51

U Kosovu je kosovska policija. Specijalci. Vojska kosovska glavni su u parlamentu kosova. Gdje je srpska vlast u kosovu zastoje nema pa jasno srbija davno digla ruke od kosova. Pa ameri naredili a rusi podrzali.

ODGOVORITE
Name

Alen

04.04.2018 01:19

Kosovo je naprednije od bosne i hercegovine ali eto rs jedino funkcionira normalno od bosne dobija pare pa sarajevo vise prometa napravi od pdv neg cijela rs ali ipak dobije te pola da blatite istu drzavu koja vam to sve obezbijedi e da smo mi bosnjaci gori ljudi nego sto jesmo davno bi ja zatvorijo granice i drzavni udar hapsijo one koji mrze svoju drzavu i protjerao koji imaju dvojno drzevljanstvo.

ODGOVORITE