Истрага мора бити бескомпромисна

Државни тужилац Косова Александер Љумези изјавио је да ће бити бескомпромисан у истрази хапшења и депортације шест турских држављана.

Србија 03.04.2018 | 10:15
Истрага мора бити бескомпромисна
Како каже, биће бескомпромисан “чак и ако се ради о председнику Косова Хашиму Тачију“.

Љумези ће предводити тим за покретање истраге о случају хапшења и депортације шест турских државаља, припадника ФАТО покрета, који предводи верски лидер Фетулах Гулен, а којег званична Анкара сматра одговорим са покушај свргавања актуелог председника Реџепа Тајипа Ердогана, у лето 2016.

Љумези је за портал газетаеxпресс.цом рекао да ће истрагу почети већ сутра, прикупљањем доказа о том случају.

Шест гулениста је у четвртак ухапшено и специјалним авионом турске тајне службе депортовано у Анкару у среду. То је изазвало праву буру на Косову, али и у односима између Косова и Турске.

На Косову је то изавало општу осуду и смену министра унутрашњих послова и директора Косовске обавештајне агенције, док је турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао у суботу косовског премијера Рамуша Харадинаја због тога што је осудио депортацију.

Ердоган је рекао да је "тужан" због тога што је Харадинај сменио министра унутрашњих послова Фљамура Сефаја и шефа обавештајне службе Дритона Гашија и оценио да брани оне који су покшали пуч у Турској.

"Од када сте почели да штитите оне који раде на организовању државног удара против Турске", упитао је Ердоган и додао да ће Харадинај "платити" због тога.

"Косово и ја се нисмо умешали у унутрашње послове Турске, ни у прошлости ни данас, нећемо ни у будућности. Али исто тако, наша посла неће моћи да обавља неко други у име Косова, већ ћемо их обављати ми сами. То нека знају сви", рекао је Харадинај.

Приштински медији и аналитичари оцењивали су да иза одлуке о притварању и депортације стоји председник Косова Хашим Тачи, иако је он у неколико наврата осудио то што се догодило турским држављанима.

(Бета)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

истрага

03.04.2018 08:51

Косово мозе само средити путин и његова војска то треба само поклонити њему и његовој војсци и сиптаримаце бити уске проклетије ердоган треба са србијом преговарат дасе косово преда на поклон русима и онице средити сиптаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре истрага

03.04.2018 09:35

Изгледа да имамо јос пуно људи којима је буква појам цивилизације.Требас ици земљаце у букову суму да науцис прве кораке цивилизације.

Name

Ре

03.04.2018 11:18

Хахахаха..