Istraga mora biti beskompromisna

Državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi izjavio je da će biti beskompromisan u istrazi hapšenja i deportacije šest turskih državljana.

Srbija 03.04.2018 | 10:15
Istraga mora biti beskompromisna
Kako kaže, biće beskompromisan “čak i ako se radi o predsedniku Kosova Hašimu Tačiju“.

Ljumezi će predvoditi tim za pokretanje istrage o slučaju hapšenja i deportacije šest turskih državalja, pripadnika FATO pokreta, koji predvodi verski lider Fetulah Gulen, a kojeg zvanična Ankara smatra odgovorim sa pokušaj svrgavanja aktuelog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, u leto 2016.

Ljumezi je za portal gazetaexpress.com rekao da će istragu početi već sutra, prikupljanjem dokaza o tom slučaju.

Šest gulenista je u četvrtak uhapšeno i specijalnim avionom turske tajne službe deportovano u Ankaru u sredu. To je izazvalo pravu buru na Kosovu, ali i u odnosima između Kosova i Turske.

Na Kosovu je to izavalo opštu osudu i smenu ministra unutrašnjih poslova i direktora Kosovske obaveštajne agencije, dok je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao u subotu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog toga što je osudio deportaciju.

Erdogan je rekao da je "tužan" zbog toga što je Haradinaj smenio ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i šefa obaveštajne službe Dritona Gašija i ocenio da brani one koji su pokšali puč u Turskoj.

"Od kada ste počeli da štitite one koji rade na organizovanju državnog udara protiv Turske", upitao je Erdogan i dodao da će Haradinaj "platiti" zbog toga.

"Kosovo i ja se nismo umešali u unutrašnje poslove Turske, ni u prošlosti ni danas, nećemo ni u budućnosti. Ali isto tako, naša posla neće moći da obavlja neko drugi u ime Kosova, već ćemo ih obavljati mi sami. To neka znaju svi", rekao je Haradinaj.

Prištinski mediji i analitičari ocenjivali su da iza odluke o pritvaranju i deportacije stoji predsednik Kosova Hašim Tači, iako je on u nekoliko navrata osudio to što se dogodilo turskim državljanima.

(Beta)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

istraga

03.04.2018 08:51

Kosovo moze samo srediti putin i njegova vojska to treba samo pokloniti njemu i njegovoj vojsci i siptarimace biti uske prokletije erdogan treba sa srbijom pregovarat dase kosovo preda na poklon rusima i onice srediti siptare.

ODGOVORITE
Name

re istraga

03.04.2018 09:35

Izgleda da imamo jos puno ljudi kojima je bukva pojam civilizacije.Trebas ici zemljace u bukovu sumu da naucis prve korake civilizacije.

Name

Re

03.04.2018 11:18

Hahahaha..