Како данас живи Барак Обама

И док његов насљедник муку мучи с популарношћу и ратовима диљем свијета, Барацк Обама ужива у свом животу 'обичног' човјека. 14 мјесеци након што је напустио Бијелу кућу Обаму се може видјети на културним и глазбеним догађајима и увијек с осмијехом на лицу. Чини се како му одговара живот без тешког предсједничког терета на леђима.

Свијет 03.04.2018 | 07:54
Како данас живи Барак Обама
Обаме су купили кућу на удаљености око километра од Бијеле куће како би њихова најмлађа кћер Сасха могла завршити школовање у Wасхингтону. Барацк Обама често путује но када је у граду може га се срести у локалном ресторану. Почетком ове године био је и на вјенчању бившег сарадника Вријеме проводи и на једрењу а посебно с Опрах Wинфреy, Томом Ханксом и Бруцеом Спрингстееном у чијој глазби редовно ужива, преноси Еxпресс.

Тако га се могло видјети на распроданом интимном схоwу Бруцеа Спрингстеена на Броадwаyу у којем познати глазбеник уз акустичне звукове гитаре и клавира прича своје занимљиве животне приче. Топле поздраве размијенили су бивши амерички предсједник и глазбена икона за вријеме наступа прошлог мјесеца.

Обама изгледа опуштено јер управо такав живот и води. И почео је одмах након одласка с посла. Убрзо након Трампове инаугурације Обама је уживао у сурфању са Рицхардом Брансоном на отоку Нецкер на Карибима. "Нема сумње како је опуштенији и мирнији и с мање брига него што је то био цијело десетљеће. И то се на њему види", рекао је Јосх Еарнест који је био његов секретар за медије, а за Обаму је радио од предсједничке кампање 2008. године. Промјену у понашању могли су видјети пријатељи обитељи Обама и у Националној галерији портрета у Wасхингтону средином вељаче гдје су приказани портрети Барацка Обаме и његове супруге Мицхелле.



Два портрета, која су насликали афроамерички умјетници, јако се разликују од осталих формалних портрета који су обиљежили предсједнике САД-а и њихове прве даме, све одреда бијелце. Нова је то туристичка локација у граду, а због великог интереса портрет бивше прве даме чак је премјештен на бољу локацију.

Мало културе, мало забаве, мало милиона
 
Осим забаве Обама се бацио и на посао, с обзиром како је са 56 година заправо још премлад за одлазак у пензију. Познат је и по свом раду у заклади а недавно се вратио с пословних путовања по Сингапуру, Аустралији, Новом Зеланду и Јапану. Такође фокусиран је и на своју предсједничку библиотеку која би требала бити изграђена у Цхицагу.

Марљиво ради, како кажу његови пријатељи и савезници, и на писању мемоара за које су он и његова супруга добили рекордних 65 милиона долара предујма од Пенгуин Рандом Хоусе'с Цроwн Публисхинг Гроуп. Засада није познато када би мемоари требали бити објављени, пише Тхе Хилл. Договоре је постигао и с Нетфлиxом за продукцију серија и разних емисија због којих би се опет могао наћи под свјетлима рефлектора. Његова добра пословна реторика осигурала му је и 400.000 долара накнаде за говоре, укључујући и за оне тврткама с Wалл стреета.



Његова портпаролка Катие Хилл рекла је како су говори бившег предсједника "остали вјерни његовим вриједностима и његовим записима" па чак и кад му се финансијски  надокнађују. "У складу с тим, плаћени догађаји и говори донијели су му двиа милиона долара што је довољно за двије године програма који у Цхицагу омогућавају запошљавање и обуку младих с ниским приходима ", рекла је Хилл.

Далеко од политичких догађања
 
Није укључен у политику упркос томе што га његов насљедник Трумп често прозива због његовог здравственог осигурања, а ту су и различити ставови око политике климатских промјена и глобалног затопљавања, имиграцијских и финанцијских реформи. Намјерно је избјегавао политичка питања и пажљиво бирао када и како ће се укључити. Пажљив је како не би изазвао Трампа који често проналази нови разлог да крене у напад.

У политици ће се можда мало више активирати за вријеме скорашњих сенаторских избора, а најављено је како ће одржати забаву за прикупљање средстава за своју пријатељицу сенаторку Цлаире МцЦаскилл у мају. Но они блиску њему кажу како не треба очекивати да ће се и званично укључити у кампању прије краја љета.



Ријетко даје интервјуе с изнзетком онога за нови схоw Давида Леттермана на Нетфлиxу. Но када је ријеч о важним питањима он ће се појавити. Тако је подржао кампању ученика против оружја у школама, путем свог Тwиттера и написао је писмо за ученике средњих школа. "Био је истински импресиониран и надахнут зрелошћу и страсти ових младих људи и онога што су направили у изванредним околностима", рекао је Еарнест. Пријатељи кажу како ужива и присјећају се шале који су употребљавали док је био предсједник и проводио вријеме у Бијелој кући о медвједу и његовој слободи. И тако је сад медвјед коначно слободан и чини се како је медвјед због тога јако, јако сретан и бескрајно ужива.

(Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Он

03.04.2018 06:02

Је прослост кога то интересује !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.04.2018 05:18

Није висе у игри. цао

Name

тачно

03.04.2018 06:28

И ја исто уживам зато разумијем његову радост. Хахахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

03.04.2018 06:40

Науцио од Клинтона. Прво предсједникујес за ситне паре а онда то све дебело наплатис послије и онда узивас. С тим сто је младји и здравији па це искористити висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммммм

03.04.2018 07:03

То је бивши а не ко нас Чава ‘ебе се за ситне паре и чека позив од Додика да све разјебе у СЗП,опет за ситне паре ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ЈЕ Б

03.04.2018 11:41

Овако ће да ужива и пропали месар миле кад у октобру побјегне у Русију!