Kako danas živi Barak Obama

I dok njegov nasljednik muku muči s popularnošću i ratovima diljem svijeta, Barack Obama uživa u svom životu 'običnog' čovjeka. 14 mjeseci nakon što je napustio Bijelu kuću Obamu se može vidjeti na kulturnim i glazbenim događajima i uvijek s osmijehom na licu. Čini se kako mu odgovara život bez teškog predsjedničkog tereta na leđima.

Svijet 03.04.2018 | 07:54
Kako danas živi Barak Obama
Obame su kupili kuću na udaljenosti oko kilometra od Bijele kuće kako bi njihova najmlađa kćer Sasha mogla završiti školovanje u Washingtonu. Barack Obama često putuje no kada je u gradu može ga se sresti u lokalnom restoranu. Početkom ove godine bio je i na vjenčanju bivšeg saradnika Vrijeme provodi i na jedrenju a posebno s Oprah Winfrey, Tomom Hanksom i Bruceom Springsteenom u čijoj glazbi redovno uživa, prenosi Express.

Tako ga se moglo vidjeti na rasprodanom intimnom showu Brucea Springsteena na Broadwayu u kojem poznati glazbenik uz akustične zvukove gitare i klavira priča svoje zanimljive životne priče. Tople pozdrave razmijenili su bivši američki predsjednik i glazbena ikona za vrijeme nastupa prošlog mjeseca.

Obama izgleda opušteno jer upravo takav život i vodi. I počeo je odmah nakon odlaska s posla. Ubrzo nakon Trampove inauguracije Obama je uživao u surfanju sa Richardom Bransonom na otoku Necker na Karibima. "Nema sumnje kako je opušteniji i mirniji i s manje briga nego što je to bio cijelo desetljeće. I to se na njemu vidi", rekao je Josh Earnest koji je bio njegov sekretar za medije, a za Obamu je radio od predsjedničke kampanje 2008. godine. Promjenu u ponašanju mogli su vidjeti prijatelji obitelji Obama i u Nacionalnoj galeriji portreta u Washingtonu sredinom veljače gdje su prikazani portreti Baracka Obame i njegove supruge Michelle.



Dva portreta, koja su naslikali afroamerički umjetnici, jako se razlikuju od ostalih formalnih portreta koji su obilježili predsjednike SAD-a i njihove prve dame, sve odreda bijelce. Nova je to turistička lokacija u gradu, a zbog velikog interesa portret bivše prve dame čak je premješten na bolju lokaciju.

Malo kulture, malo zabave, malo miliona
 
Osim zabave Obama se bacio i na posao, s obzirom kako je sa 56 godina zapravo još premlad za odlazak u penziju. Poznat je i po svom radu u zakladi a nedavno se vratio s poslovnih putovanja po Singapuru, Australiji, Novom Zelandu i Japanu. Takođe fokusiran je i na svoju predsjedničku biblioteku koja bi trebala biti izgrađena u Chicagu.

Marljivo radi, kako kažu njegovi prijatelji i saveznici, i na pisanju memoara za koje su on i njegova supruga dobili rekordnih 65 miliona dolara predujma od Penguin Random House's Crown Publishing Group. Zasada nije poznato kada bi memoari trebali biti objavljeni, piše The Hill. Dogovore je postigao i s Netflixom za produkciju serija i raznih emisija zbog kojih bi se opet mogao naći pod svjetlima reflektora. Njegova dobra poslovna retorika osigurala mu je i 400.000 dolara naknade za govore, uključujući i za one tvrtkama s Wall streeta.



Njegova portparolka Katie Hill rekla je kako su govori bivšeg predsjednika "ostali vjerni njegovim vrijednostima i njegovim zapisima" pa čak i kad mu se finansijski  nadoknađuju. "U skladu s tim, plaćeni događaji i govori donijeli su mu dvia miliona dolara što je dovoljno za dvije godine programa koji u Chicagu omogućavaju zapošljavanje i obuku mladih s niskim prihodima ", rekla je Hill.

Daleko od političkih događanja
 
Nije uključen u politiku uprkos tome što ga njegov nasljednik Trump često proziva zbog njegovog zdravstvenog osiguranja, a tu su i različiti stavovi oko politike klimatskih promjena i globalnog zatopljavanja, imigracijskih i financijskih reformi. Namjerno je izbjegavao politička pitanja i pažljivo birao kada i kako će se uključiti. Pažljiv je kako ne bi izazvao Trampa koji često pronalazi novi razlog da krene u napad.

U politici će se možda malo više aktivirati za vrijeme skorašnjih senatorskih izbora, a najavljeno je kako će održati zabavu za prikupljanje sredstava za svoju prijateljicu senatorku Claire McCaskill u maju. No oni blisku njemu kažu kako ne treba očekivati da će se i zvanično uključiti u kampanju prije kraja ljeta.



Rijetko daje intervjue s iznzetkom onoga za novi show Davida Lettermana na Netflixu. No kada je riječ o važnim pitanjima on će se pojaviti. Tako je podržao kampanju učenika protiv oružja u školama, putem svog Twittera i napisao je pismo za učenike srednjih škola. "Bio je istinski impresioniran i nadahnut zrelošću i strasti ovih mladih ljudi i onoga što su napravili u izvanrednim okolnostima", rekao je Earnest. Prijatelji kažu kako uživa i prisjećaju se šale koji su upotrebljavali dok je bio predsjednik i provodio vrijeme u Bijeloj kući o medvjedu i njegovoj slobodi. I tako je sad medvjed konačno slobodan i čini se kako je medvjed zbog toga jako, jako sretan i beskrajno uživa.

(N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

On

03.04.2018 06:02

Je proslost koga to interesuje !

ODGOVORITE
Name

Da

04.04.2018 05:18

Nije vise u igri. cao

Name

tačno

03.04.2018 06:28

I ja isto uživam zato razumijem njegovu radost. Hahahahaha...

ODGOVORITE
Name

Karadoz

03.04.2018 06:40

Naucio od Klintona. Prvo predsjednikujes za sitne pare a onda to sve debelo naplatis poslije i onda uzivas. S tim sto je mladji i zdraviji pa ce iskoristiti vise.

ODGOVORITE
Name

hmmmmm

03.04.2018 07:03

To je bivši a ne ko nas Čava ‘ebe se za sitne pare i čeka poziv od Dodika da sve razjebe u SZP,opet za sitne pare ...

ODGOVORITE
Name

A JE B

03.04.2018 11:41

Ovako će da uživa i propali mesar mile kad u oktobru pobjegne u Rusiju!