Анализа: Конте је најмањи Абрамовичев проблем...

Скор 5-7-7 у 2018. години не осликава у пуној мери проблеме Челсија, који би могао да постане жртва идеје да играчи од 30 година не могу да добију продужетак сарадње дужи од једне сезоне.

Фудбал 05.04.2018 | 23:00
Анализа: Конте је најмањи Абрамовичев проблем...
Пораз од Тотенхема у недељу од 1:3, четврти у последњих шест утакмица екипе у свим такмичењима, натерао је дугогодишњег власника клуба Романа Абрамовича да заборави на остале обавезе и хобије и у потпуности се посвети решавању нагомиланих проблема у Челсију.

Што је још важније, бројних потенцијалних и дугорочних проблема који би могли да проистекну из сада већ извесног силаска у Лигу Европе.

Док се на "Бриџу" увелико више не говори о томе да ли ће, већ када бити смењен Антонио Конте (а, то ће Руса коштати десет милиона евра), пад на осам бодова заостатка за четвртопласираним "певцима" довео је бројне првотимце пред дилему вреди ли у овом тренутку продужавати уговор са клубом који је освојио две од последње три титуле првака Енглеске.

Абрамовичев панел саветника, директора и помоћника дуго се већ "развлачи" са представницима Едена Азара и Тиба Куртое око продужетка сарадње и ти преговори само ће бити отежани сада, када је извесно да ће Конте у стилу Жозеа Муриња после освојене титуле приредити навијачима и претпостављенима сезону без Лиге шампиона.

Међутим, нису за Челси проблем само Белгијанци, већ читава плејада првотимаца која се приближава последњој или претпоследњој сезони уговора, а која је јако добро упозната са раније уведеним правилом на "Бриџу" да играчи од 30 и више година могу да очекују продужетак сарадње само на још годину дана. Не и дуже.

Док буде тражио Контеовог наследника, који ће остати само делимично одговоран за слом великих очекивања у сезони после титуле освојене "на кеца", Абрамович ће морати лично да разговара са првим звездама екипе - што је јако ретко радио од када је купио "плавце" 2004. године - али, на шта је дефинитивно спреман, бар судећи према информацијама до којих су дошли "инсајдери" листа "Тхе Даилy Телеграпх".

Помало уљуљкани успесима у претходних неколико сезона, Лигом шампиона из 2012, Лигом Европе из 2013, Премијер лигом и Лига купом из 2015, као и још актуелном Премијер лигом из 2017. године, у Челсију нису на време продужили уговоре са најважнијим играчима, нису "уболи" ни са неколицином појачања, а притом нису извукли поуке ни из историјских сезона 2011/12 и 2014/15, после којих се на њиховом примеру показало тачним да је теже бранити него освајати.

У свему томе, клуб и даље није пронашао новог техничког директора. Ова позиција упражњена је од прошлог новембра када је канцеларију у Тренинг центру у Кобему напустио интригантни Мајкл Еменало.

Највише простора у медијима добили су неуспешни преговори са Куртоом, који ће 1. јануара 2019. постати слободан у избору нове средине, односно Азар, који ће исто право стећи годину дана касније, чему је допринело и наводно интересовање Реал Мадрида, због чега је многима промакло да ће у последњу сезону уговора наредног лета ући Сеск Фабрегас, Гари Кејхил, Давид Луиз, Педро Ернандез и Оливије Жиру, а наредне и Вилијан и Сезар Аспиликуета!

То је мање-више цела стартна постава актуелних првака Енглеске, од којих у тренутку истека уговора само Куртоа и Азар неће имати 30 или више година.

Када се томе дода и фудбал четвртком увече са европском "другом лигом", прилично је јасно због чега је Абрамович одлучио да комплетну енергију, утицај и моћ усмери ка решавању кризе много озбиљније од скора првог тима у 2018. години од 5-7-7 ако рачунамо исходе после 90 минута, односно 7-5-7 рачунајући и продужетке у мечевима са Норичом и Лестером.

С обзиром на околности, за очекивати је да ће "плавци" на лето вратити Мичија Батшуаија са позајмице у Дортмунду, односно Курта Зуме из Стоука. Поред њих двојице, Челси на позајмицама има још 35 играча, мада је мало вероватно да се међу њима могу пронаћи довољно квалитетни да у сезони 2018/19 врате клуб у Лигу шампиона.

Уговори првотимаца:

(2018)

Вили Каваљеро (36)

Едуардо (35)

Матеј Делач (25)

(2019)

Сеск Фабрегас (30)

Гари Кејхил (32)

Давид Луиз (30)

Педро Ернандез (30)

Оливије Жиру (31)

Тибо Куртоа (25)

Валас Оливеира (23)

(2020)

Еден Азар (27)

Вилијан (29)

Сезар Аспиликуета (28)

Распоред Челсија:

8. април – Вест Хем (ПЛ)
14. април – Саутемптон (ПЛ)*
19. април – Барнли (ПЛ)*
21. април – Хадерсфилд (ПЛ - одложено)
22. април – Саутемптон (1/2 фин. ФА куп)
28. април – Свонси (ПЛ)*
5. мај – Ливерпул (ПЛ)
13. мај – Њукасл (ПЛ)*
(19. мај – финале ФА куп)

*напомена (1): звездицом су означена гостовања;
*напомена (2): утакмица са Хадерсфилдом биће одиграна после полуфинала ФА купа или наредне недеље;

Табела:

1. Манчестер сити (31) 84

2. Манчестер јунајтед (31) 68

3. Ливерпул (32) 66

4. Тотенхем (31) 64

-------------------- (ЛШ)

5. Челси (31) 56

6. Арсенал (31) 51

-------------------- (ЛЕ)

7. Барнли (31) 46

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар