Analiza: Konte je najmanji Abramovičev problem...

Skor 5-7-7 u 2018. godini ne oslikava u punoj meri probleme Čelsija, koji bi mogao da postane žrtva ideje da igrači od 30 godina ne mogu da dobiju produžetak saradnje duži od jedne sezone.

Fudbal 05.04.2018 | 23:00
Analiza: Konte je najmanji Abramovičev problem...
Poraz od Totenhema u nedelju od 1:3, četvrti u poslednjih šest utakmica ekipe u svim takmičenjima, naterao je dugogodišnjeg vlasnika kluba Romana Abramoviča da zaboravi na ostale obaveze i hobije i u potpunosti se posveti rešavanju nagomilanih problema u Čelsiju.

Što je još važnije, brojnih potencijalnih i dugoročnih problema koji bi mogli da proisteknu iz sada već izvesnog silaska u Ligu Evrope.

Dok se na "Bridžu" uveliko više ne govori o tome da li će, već kada biti smenjen Antonio Konte (a, to će Rusa koštati deset miliona evra), pad na osam bodova zaostatka za četvrtoplasiranim "pevcima" doveo je brojne prvotimce pred dilemu vredi li u ovom trenutku produžavati ugovor sa klubom koji je osvojio dve od poslednje tri titule prvaka Engleske.

Abramovičev panel savetnika, direktora i pomoćnika dugo se već "razvlači" sa predstavnicima Edena Azara i Tiba Kurtoe oko produžetka saradnje i ti pregovori samo će biti otežani sada, kada je izvesno da će Konte u stilu Žozea Murinja posle osvojene titule prirediti navijačima i pretpostavljenima sezonu bez Lige šampiona.

Međutim, nisu za Čelsi problem samo Belgijanci, već čitava plejada prvotimaca koja se približava poslednjoj ili pretposlednjoj sezoni ugovora, a koja je jako dobro upoznata sa ranije uvedenim pravilom na "Bridžu" da igrači od 30 i više godina mogu da očekuju produžetak saradnje samo na još godinu dana. Ne i duže.

Dok bude tražio Konteovog naslednika, koji će ostati samo delimično odgovoran za slom velikih očekivanja u sezoni posle titule osvojene "na keca", Abramovič će morati lično da razgovara sa prvim zvezdama ekipe - što je jako retko radio od kada je kupio "plavce" 2004. godine - ali, na šta je definitivno spreman, bar sudeći prema informacijama do kojih su došli "insajderi" lista "The Daily Telegraph".

Pomalo uljuljkani uspesima u prethodnih nekoliko sezona, Ligom šampiona iz 2012, Ligom Evrope iz 2013, Premijer ligom i Liga kupom iz 2015, kao i još aktuelnom Premijer ligom iz 2017. godine, u Čelsiju nisu na vreme produžili ugovore sa najvažnijim igračima, nisu "uboli" ni sa nekolicinom pojačanja, a pritom nisu izvukli pouke ni iz istorijskih sezona 2011/12 i 2014/15, posle kojih se na njihovom primeru pokazalo tačnim da je teže braniti nego osvajati.

U svemu tome, klub i dalje nije pronašao novog tehničkog direktora. Ova pozicija upražnjena je od prošlog novembra kada je kancelariju u Trening centru u Kobemu napustio intrigantni Majkl Emenalo.

Najviše prostora u medijima dobili su neuspešni pregovori sa Kurtoom, koji će 1. januara 2019. postati slobodan u izboru nove sredine, odnosno Azar, koji će isto pravo steći godinu dana kasnije, čemu je doprinelo i navodno interesovanje Real Madrida, zbog čega je mnogima promaklo da će u poslednju sezonu ugovora narednog leta ući Sesk Fabregas, Gari Kejhil, David Luiz, Pedro Ernandez i Olivije Žiru, a naredne i Vilijan i Sezar Aspilikueta!

To je manje-više cela startna postava aktuelnih prvaka Engleske, od kojih u trenutku isteka ugovora samo Kurtoa i Azar neće imati 30 ili više godina.

Kada se tome doda i fudbal četvrtkom uveče sa evropskom "drugom ligom", prilično je jasno zbog čega je Abramovič odlučio da kompletnu energiju, uticaj i moć usmeri ka rešavanju krize mnogo ozbiljnije od skora prvog tima u 2018. godini od 5-7-7 ako računamo ishode posle 90 minuta, odnosno 7-5-7 računajući i produžetke u mečevima sa Noričom i Lesterom.

S obzirom na okolnosti, za očekivati je da će "plavci" na leto vratiti Mičija Batšuaija sa pozajmice u Dortmundu, odnosno Kurta Zume iz Stouka. Pored njih dvojice, Čelsi na pozajmicama ima još 35 igrača, mada je malo verovatno da se među njima mogu pronaći dovoljno kvalitetni da u sezoni 2018/19 vrate klub u Ligu šampiona.

Ugovori prvotimaca:

(2018)

Vili Kavaljero (36)

Eduardo (35)

Matej Delač (25)

(2019)

Sesk Fabregas (30)

Gari Kejhil (32)

David Luiz (30)

Pedro Ernandez (30)

Olivije Žiru (31)

Tibo Kurtoa (25)

Valas Oliveira (23)

(2020)

Eden Azar (27)

Vilijan (29)

Sezar Aspilikueta (28)

Raspored Čelsija:

8. april – Vest Hem (PL)
14. april – Sautempton (PL)*
19. april – Barnli (PL)*
21. april – Hadersfild (PL - odloženo)
22. april – Sautempton (1/2 fin. FA kup)
28. april – Svonsi (PL)*
5. maj – Liverpul (PL)
13. maj – Njukasl (PL)*
(19. maj – finale FA kup)

*napomena (1): zvezdicom su označena gostovanja;
*napomena (2): utakmica sa Hadersfildom biće odigrana posle polufinala FA kupa ili naredne nedelje;

Tabela:

1. Mančester siti (31) 84

2. Mančester junajted (31) 68

3. Liverpul (32) 66

4. Totenhem (31) 64

-------------------- (LŠ)

5. Čelsi (31) 56

6. Arsenal (31) 51

-------------------- (LE)

7. Barnli (31) 46

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar