Лавров: Играте се “дјечијих игара“!

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је данас Велику Британију и западне партнере да се играју "дјечијих игара" због њиховог одговора на тровање бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове кћерке.

Свијет 02.04.2018 | 20:08
Лавров: Играте се “дјечијих игара“!
Он је оптужио те земље да "не поштују општеприхваћено понашање" и да прибегавају "отвореним лажима и дезинформацијама".

"У класичном Хладном рату, постојала су правила и прихваћено понашање. Мислим да наши западни партнери, првенствено мислим на Велиу Британију и САД и неколико других земаља које их слијепо прате, игноришу општеприхваћено понашање", рекао је Лавров одговарајући на питање новинара ББЦ-ија колико су опасне растуће напетости између Русије и Запада у односу на Хладни рат.

Лавров је додао да Русија не жели да игра дјечије игре, али је нагласио да до сада њени партнери управо то чине.

"Када смо били дјеца говорили смо да ко год је то започео, требало би да буде онај који ће то и завршити", рекао је Лавров.

Како је раније пренио ТАСС, Лавров је данас рекао да за тровање Скрипаља у Великој Британији можда постоји више разлога, истакавши да би тај случај могао бити од користи за британске специјалне службе или владу.

"Постоје и друга објашњења, а не само она о којима трубе наше западне колеге да се само руски траг може сматрати коначним закључком", рекао је Лавров, преноси Тасс.

Како је шеф руске дипломатије истакао, експерти кажу да би тровање Скрипаља могло бити прилично корисно за британске специјалне службе, "које су познате по способности да дјелују с дозволом да убију".

"То, такође, може бити од користи за британску владу, која се и сама нашла у незавидној ситуацији након што није испунила обећања која је дала гласачима у вези са условима везаним за Бреxит", закључио је Лавров.

Претходно је навео да не зависи од Русије колико далеко ће одмаћи спор између Москве и Запада због тровања Скрипаља.

Скрипаљ и његова кћерка Јулија пронађени су 4. марта без свијести у Солзберију, на југу Енглеске, након чега је утврђено да су отрованим нервним агенсом и, како су агенције раније извјестиле, налазе се у критичном стању.

Британија оптужује Русију за тровање, док Русија негира умијешаност у тај случај.

Након овог догађаја услиједио је низ дипломатских мјера и контрамера између ове двије земље.

Британија је прво протјерала 23 руских дипломата, на шта је Русија реципрочно одговорила, шаљући кући 23 британских дипломата.

Убрзо послије тога су агенције пренијеле да је више земаља Европске уније и НАТО-а одлучило да протјера руске дипломате у знак солидарности са Великом Британијом, на шта је Русија такође одговорила протјеривањем њихових дипломата.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар