Lavrov: Igrate se “dječijih igara“!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je danas Veliku Britaniju i zapadne partnere da se igraju "dječijih igara" zbog njihovog odgovora na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke.

Svijet 02.04.2018 | 20:08
Lavrov: Igrate se “dječijih igara“!
On je optužio te zemlje da "ne poštuju opšteprihvaćeno ponašanje" i da pribegavaju "otvorenim lažima i dezinformacijama".

"U klasičnom Hladnom ratu, postojala su pravila i prihvaćeno ponašanje. Mislim da naši zapadni partneri, prvenstveno mislim na Veliu Britaniju i SAD i nekoliko drugih zemalja koje ih slijepo prate, ignorišu opšteprihvaćeno ponašanje", rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje novinara BBC-ija koliko su opasne rastuće napetosti između Rusije i Zapada u odnosu na Hladni rat.

Lavrov je dodao da Rusija ne želi da igra dječije igre, ali je naglasio da do sada njeni partneri upravo to čine.

"Kada smo bili djeca govorili smo da ko god je to započeo, trebalo bi da bude onaj koji će to i završiti", rekao je Lavrov.

Kako je ranije prenio TASS, Lavrov je danas rekao da za trovanje Skripalja u Velikoj Britaniji možda postoji više razloga, istakavši da bi taj slučaj mogao biti od koristi za britanske specijalne službe ili vladu.

"Postoje i druga objašnjenja, a ne samo ona o kojima trube naše zapadne kolege da se samo ruski trag može smatrati konačnim zaključkom", rekao je Lavrov, prenosi Tass.

Kako je šef ruske diplomatije istakao, eksperti kažu da bi trovanje Skripalja moglo biti prilično korisno za britanske specijalne službe, "koje su poznate po sposobnosti da djeluju s dozvolom da ubiju".

"To, takođe, može biti od koristi za britansku vladu, koja se i sama našla u nezavidnoj situaciji nakon što nije ispunila obećanja koja je dala glasačima u vezi sa uslovima vezanim za Brexit", zaključio je Lavrov.

Prethodno je naveo da ne zavisi od Rusije koliko daleko će odmaći spor između Moskve i Zapada zbog trovanja Skripalja.

Skripalj i njegova kćerka Julija pronađeni su 4. marta bez svijesti u Solzberiju, na jugu Engleske, nakon čega je utvrđeno da su otrovanim nervnim agensom i, kako su agencije ranije izvjestile, nalaze se u kritičnom stanju.

Britanija optužuje Rusiju za trovanje, dok Rusija negira umiješanost u taj slučaj.

Nakon ovog događaja uslijedio je niz diplomatskih mjera i kontramera između ove dvije zemlje.

Britanija je prvo protjerala 23 ruskih diplomata, na šta je Rusija recipročno odgovorila, šaljući kući 23 britanskih diplomata.

Ubrzo poslije toga su agencije prenijele da je više zemalja Evropske unije i NATO-a odlučilo da protjera ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom, na šta je Rusija takođe odgovorila protjerivanjem njihovih diplomata.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar