Нутриционисти о опасном тренду

Већ дуже време се говори да је активни угаљ чудотворац за људско тело. Још у античко доба су га Египћани и Грци користили као лек, а недавно је поново постао популаран.

Здравље 02.04.2018 | 15:38
Нутриционисти о опасном тренду
Људи верују да конзумација угља у облику таблета, праха или течности помаже телу да се реши разних отрова. Али, питање је колико је активни угаљ стварно благотворан за тело, у којим количинама га је здраво конзумирати и које су последице свакодневног коришћења, пише Дејли мејл.

“Иако активни угаљ има многобројне медицинске користи, људи треба да буду јако опрезни код коришћења истог у свакодневном животу. У организму он на себе веже разне храњиве материје, стога ако га људи свакодневно узимају, могу да направе више штете него користи”, упозорава аустралијска нутриционисткиња Фиона Так.

Так напомиње да људи често не узимају у обзир нуспојаве узимања активног угља као што су мучнине, пролив и повраћање. Такође, каже да активни угаљ никако не смеју да користе људи за време узимања лекова јер смањују њихово дејство, пише 24сата.хр.

“Ако се активни угаљ налази у смутију или неком природном соку, нутритивна вредност те хране је срозана на нулу”, упозорава Таск.

“Он је фантастична помоћ људима који су се отровали храном, а у болницама се често користи и код тровања алкохолом јер за себе веже отрове у телу и зауставља њихово деловање”, објашњава Так.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар