Изгорјела кинеска летјелица

Кратко прије него је летјелица ушла у атмосферу објављено је да се очекује да ће се то догодити негдје близу бразилске обале у јужном Атлантику

Свијет 02.04.2018 | 08:16
Изгорјела кинеска летјелица
Кинеска свемирска станица Тиангонг-1 ушла је у Земљину атмосферу негдје изнад јужног Пацифика и изгорјела је, објавила је свемирска кинеска агенција.

Летјелица је ушла у Земљину атмосферу негдје око 8.15 сати по кинеском времену, односно 2.15 часова по средњеевропском времену и највећи дио је изгорио, наводи се у кратком саопштењу кинеске агенције.

Америчка свемирска контрола, која прати кретање свих објеката у Земљиној орбити, потврдила је да је станица Тиангонг-1 изгорјела изнад јужног Пацифика.

Кратко прије него је летјелица ушла у атмосферу објављено је да се очекује да ће се то догодити негдје близу бразилске обале у јужном Атлантику.

Службени Пекинг је у петак објавио да је мало вјероватно да ће велики комади стићи до Земљине површине.

Прва кинеска свемирска станица лансирана у септембру 2011., Тиангонг-1, чије име значи "Небеска палата", дуга је 10,4 м и широка 3,3 м.

Састоји се од експерименталне лабораторије, сервисног модула и двије соларне плоче величине 3x7 м свака и дио је амбициозног кинеског свемирског програма који има за циљ да пошаље у орбиту сталну станицу до 2023. године.

Оригинално је планирано да станица прекине са радом 2013., али је њена мисија стално била продужавана.

Требала је контролисано да се врати у Земљину атмосферу, али је у марту 2016. престала да ради, што је подстаклу забринутост са њеним "падом".

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар