Izgorjela kineska letjelica

Kratko prije nego je letjelica ušla u atmosferu objavljeno je da se očekuje da će se to dogoditi negdje blizu brazilske obale u južnom Atlantiku

Svijet 02.04.2018 | 08:16
Izgorjela kineska letjelica
Kineska svemirska stanica Tiangong-1 ušla je u Zemljinu atmosferu negdje iznad južnog Pacifika i izgorjela je, objavila je svemirska kineska agencija.

Letjelica je ušla u Zemljinu atmosferu negdje oko 8.15 sati po kineskom vremenu, odnosno 2.15 časova po srednjeevropskom vremenu i najveći dio je izgorio, navodi se u kratkom saopštenju kineske agencije.

Američka svemirska kontrola, koja prati kretanje svih objekata u Zemljinoj orbiti, potvrdila je da je stanica Tiangong-1 izgorjela iznad južnog Pacifika.

Kratko prije nego je letjelica ušla u atmosferu objavljeno je da se očekuje da će se to dogoditi negdje blizu brazilske obale u južnom Atlantiku.

Službeni Peking je u petak objavio da je malo vjerovatno da će veliki komadi stići do Zemljine površine.

Prva kineska svemirska stanica lansirana u septembru 2011., Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palata", duga je 10,4 m i široka 3,3 m.

Sastoji se od eksperimentalne laboratorije, servisnog modula i dvije solarne ploče veličine 3x7 m svaka i dio je ambicioznog kineskog svemirskog programa koji ima za cilj da pošalje u orbitu stalnu stanicu do 2023. godine.

Originalno je planirano da stanica prekine sa radom 2013., ali je njena misija stalno bila produžavana.

Trebala je kontrolisano da se vrati u Zemljinu atmosferu, ali je u martu 2016. prestala da radi, što je podstaklu zabrinutost sa njenim "padom".

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar