Штетно везивати Српску и Косово

  1. Повезивање Републике Српске са Косовом није у интересу ни Србије, ни Срба, ни Републике Српске,изјавио је вечерас бивши предсједник СДС-а Младен Босић, гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.

Република Српска 31.03.2018 | 20:35
Штетно везивати Српску и Косово
  1. Коментаришући дешавања на Космету, Босић је рекао да му се чини да је предсједник Србије Александар Вучић одлучио да покуша да нађе рјешење за овај проблем које би обезбједило стабилност и које би било дугорочније. 

"Самом најавом да ће то покушати он је створио услове да свака страна покуша да заузме најбољу позицију. Оно што се десило Марку Ђурићу је одговор на најаву да ће Срби сами организовати ЗСО и покушај да се тај процес онемогући", сматра Босић.

Он је мишљења да је ово кључни тренутак и да много тога зависи од Брисела.

"Примјетио сам да је предсједник Републике Српске Милорад Додик изашао са захтјевом да предсједник Вучић постави и питање Републике Српске. То је неповољна ситуација за све. То је на неки начин отварање Дејтонског споразума, а то може да иде само на штету Срба и Републике Српске. Повезивање Републике Српске са Косовом није у интересу ни Србије, ни Срба, ни Републике Српске", казао је Босић.

Што се тиче предстојећих избора у БиХ, Босић каже да су већ постављене основне фигуре на шаховској табли.

"Једина непознаница је ко ће бити кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске и ово ме подсјећа на ситуацију прије избора 2014. године. Резултати тих избора су показали да је и један и други кандидат побиједио са мање од један одсто. И овај пут ће борба бити неизвјесна", казао је Босић, наводећи да је евриевидентно да према свим анкетама потенцијални кандидати СНСД-а за предсједника Српске не стоје добро.

"Када је у питању борба између Додика и Иванића за члана у Предсједништву БиХ одлучиваће се да ли гласати за политичку стабилност коју представља Иванић или гласати за тензију која је политички простор Милорада Додика. За предсједника Српске вјерујем да ће Говедарица понудити нове људе и нове концепте, док ће Цвијановићева која је најизгледнији кандидат СНСД-а представља оно што је било до сада", казао је Босић, наводећи да вјерује у побједу кандидата Савеза за промјене.

Сматра да су предложене измјене изборног закона неопходне за фер и поштене изборе.

"Изненађен сам негативним реакцијама на приједлог закона који је требало да уведе контролу изборног процеса. Значи, да се спријечи она чувена крађа на дан избора и јачином реакције која долази прије свега из СНСД-а и ХДЗ-а да се то спријечи. Видјели сте неки дан у Русији како се гласа помоћу скенера. То је био приједлог да се уведе и код нас. Велика снага која је уложена да се то спријечиу ми говори да неки не желе да се изборне крађе спријече. Они су чак блокирали рад Дома народа јер се СНСД није појавио на сједници. Надам се да ће ипак побиједити снаге које заговарају да се уведу фер и коректни избори и да они који буду изабрани буду изабрани вољом народа", казао је Босић.

На питање да ли ће се градити два аутопута који ће повезивати Београд и Сарајево, преко Бијељине и други преко Вишеграда, Босић је рекао да је то извјесно и да вјерује у то.

"Донесена је одлука да се иде на два правца. Ја сматрам да је највиши интерес Републике Српске да повеже највећи свој дио од Приједора до Бијељине. Нажалост садашња власт је имала приоритет повезивање са Хрватском, па сад имамо овај недовршени пут преко Градишке. Потписан је уговор да се преко Новог Града прави нови аутопут који би такође ишао на Хрватску. Свима би требало да буде јасно да би приоритет требало да буде повезивање Бањалуке, Бијељине и Београда", казао је Босић.

По њему, предложени аутопут ће једним дијелом покрити ту трасу, а након тога мислим да би Коридор 5Ц, преко Брчког, требало повезати са тим аутопутем и тиме би Република Српска ријешила велики дио изградње аутопутева.

"У јуну би требало да се изађе са конкретним информацијама. Наиме, Турци који су финансијери доћи ће у јуну са приједлогом. Видим да постоје и различите процјене о цијени. Процјена из Републике Српске је да дионица од Сарајева до Вишеграда кошта милијарду КМ, док је процјена неких других много повољнија", казао је Босић, наводећи да вјерује да ће доћи до градње аутопутева у оба правца.



БН телевизија

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Цуј ,

31.03.2018 18:46

додик зели уједињење ,косова и р - ске . одма томе коњу наруцити болницка кола и правац лудница ,неиспустати га до краја зивота ,стварно је свиња покварена .у овом тренутку ,Вуцици није веровати ста има он соли памет додику ,Вуцицу сто си засрао ,ресавај сам не увлаци нас тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

31.03.2018 20:04

Треба процитати овај коментар и јасно видјети ко и какви подрзавају Додика!? Коментар је заиста,сувишан!

Name

Војо

31.03.2018 22:06

Велика је стета што Младен Босиц није кандидат за председника Р.С у овим околностима јер је најодмеренији политичар из СДС или неко други. Веома радо би присао у борбу несебицну борбу с Босицем као лидером. Не мислим да Говедарица није добар, него није довољно јак за то, а од противкандудата ће бити. Ово су добри закљуци , које делим. Велики проблем опозиције или СДС јесте незапажено водство и лицност лидера у Бањалуци. Просто се може реци да га и немају и да пид хитно морају ставити ту пробојнију и харизматицнију особу која је спремна налравити продор медијски и привуци искреносцу младе људе и друге.

Name

Ре

31.03.2018 22:53

Ретардирана неписмена сподобо одмах у вечерњу школу научити писати!

Name

Ре.Милан

01.04.2018 06:47

Јуце је Др. фино објаснио Даyтон.Уговор није потписан,уговор се не проводи,уговор се негира и заговара отцјепљење итд.итд.На основу непостивања Д.уговора,уговор се понистава и Даyтонска Босна се враца у Р БиХ која је медјународно призната.Додо само настави како си поцео и изгубисмо РС.Мозе се србовати и сањати ста се зели али ово је истина.

Name

Удрузени у злоцину

31.03.2018 18:48

Американци су нас бомбардовали да останемо у БиХ. Србију су бомбардовали да би јој отели Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.03.2018 19:34

Ко ти брани иди, сироко ти поље.Само требали сте раније позвати Дератица, да вам осмисли прицу како се крије истина од срба да је ПЦ постојала јос у доба Египта кад је владао Рамзес.

Name

ре

31.03.2018 19:42

А "ти" си бомбардовао БиХ из само теби знаних разлога.

Name

Ре

31.03.2018 21:12

А засто су те Амери бомбардовали 95-те? Мозда јер си садио цвијеце од 92 до 95...?

Name

ЦИК

31.03.2018 19:12

Док год се двоумите између лопова из СДС-а и бивших лопова СДС-а пребјеглих у СНСД, метра ви напријед нећете. Први су покренули рат и истребљење несрба, други ће га покренути да заштите опљачкане милионе. Бити Србин у пц-113% је дијагноза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Блиц неwс

31.03.2018 19:34

Све странке имају један једини програм ко це висе и боље србоват.Народа друго ниста и не интересује.Знају политицари да се на тој теми добивају или губе избори.

Name

Милош

31.03.2018 20:02

Управо то није господин Босић,човјек говори културно и одмјерено,а убиједјен сам да је бољи Србин од Додика!? Не мјери се српство само гласним викањем и арлаукањем!

Name

Дарко

31.03.2018 19:22

Овај човјек паметно збори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

31.03.2018 19:30

Оваквих моралних и паметних политичара треба у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.04.2018 08:04

Зато су и на челу великих странака.

Name

Никола

31.03.2018 19:59

Мало је овако паметних и разумних људи,али шта рећи када наш народ више воли лопове,криминалце,,бахате и безобразне политичаре и то све тако док му исти не додју главе као сто то сада гледамо у Бањалуци!? Ваљда све има своју ерозију и катарзу на којој се учимо!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Никола

31.03.2018 20:57

Додик осеца последице ,осиромасеног урана ,сви су тамо побенавили ,додика одма ухапсити ,када су могао цедо ухапсити Милосевица засто и додика неби и у цорке ,мало касније це ти се придрузит и цеда ;посто су оба издајице.

Name

Стеван

31.03.2018 20:02

Ријетко паметан,одмјерен и културан човјек у политици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црв

31.03.2018 20:44

Он је Брцак зна добро Перицу Пинокија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

31.03.2018 20:54

Одмјерен, културан и паметан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

31.03.2018 22:51

Додик је свијету одсвирао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

31.03.2018 23:30

Боже сачувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

01.04.2018 06:49

Па нормално да је приоритет ове власти повезивање са РХ , па пола министара у влади су чланови СНСД-е и Хрвати, а готово сви имају некретнине у РХ, имају држављанства РХ , пасоше РХ, па им само треба и добар пут како би одржавали везу са својом матичном државом РХ, јер они државу БИХ , доживљавају као државу у којој су на привременом раду, у којој се, незаконитим радњама и израбљивањем грађана БИХ може лако обогатити. Нико од њих или ти велика већина након пада СНСД-е неће живјети у БИХ већ у РХ, па зато је и удар толики да се гради путеви према РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитри

01.04.2018 07:22

Сви тврде овдје да је Босиц одмјерен,паметан, фин бла бла бла..Па сто га не кандидујете за предсједника РС,па да му народ ОДМЈЕРИ?Босиц је прије свега паницар у политици и народ то перфектно зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.04.2018 07:52

Зао ми је сто Босиц није успио да СДС позиционира као Европску народну партију и да такав СДС преузме одговорност за будуцност Републике Српске.Назалост националистицка реторика Снсд која је параван за неке друге процесе непримјерене уреденим правним дрзавама потпуно је парализирала Републку Српску а њене градане приморала да своју будуцност потразе у земљама које наси политицари називају непријатељским. Покусај везивања судбине Републике Српске и Косова прво од стране Додика а у посљедње вријеме од Иваница говори да та идеја долази из Београда и да се ради о хазардерској политици људи недораслих нити времену нити озбиљности проблема у којим се налазимо .Својим иступом и осудом популистицке пллитике која је катастрофална по Српски национални корпус господин Босиц је јос једном показао да се ради о најизраслијем политицару у Српском Народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

01.04.2018 07:53

ДАВНО САМ РЕКАО ДА ЦЕ ДОДИК ВУЦИЦУ ДОЦИ ГЛАВЕ. И ТРЕБА МУ КАДА ГА ВИСЕ ВОЛИ НЕГО ЦИТАВУ СРБИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ