Štetno vezivati Srpsku i Kosovo

  1. Povezivanje Republike Srpske sa Kosovom nije u interesu ni Srbije, ni Srba, ni Republike Srpske,izjavio je večeras bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić, gostujući u Dnevniku 2 BN televizije.

Republika Srpska 31.03.2018 | 20:35
Štetno vezivati Srpsku i Kosovo
  1. Komentarišući dešavanja na Kosmetu, Bosić je rekao da mu se čini da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da pokuša da nađe rješenje za ovaj problem koje bi obezbjedilo stabilnost i koje bi bilo dugoročnije. 

"Samom najavom da će to pokušati on je stvorio uslove da svaka strana pokuša da zauzme najbolju poziciju. Ono što se desilo Marku Đuriću je odgovor na najavu da će Srbi sami organizovati ZSO i pokušaj da se taj proces onemogući", smatra Bosić.

On je mišljenja da je ovo ključni trenutak i da mnogo toga zavisi od Brisela.

"Primjetio sam da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izašao sa zahtjevom da predsjednik Vučić postavi i pitanje Republike Srpske. To je nepovoljna situacija za sve. To je na neki način otvaranje Dejtonskog sporazuma, a to može da ide samo na štetu Srba i Republike Srpske. Povezivanje Republike Srpske sa Kosovom nije u interesu ni Srbije, ni Srba, ni Republike Srpske", kazao je Bosić.

Što se tiče predstojećih izbora u BiH, Bosić kaže da su već postavljene osnovne figure na šahovskoj tabli.

"Jedina nepoznanica je ko će biti kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske i ovo me podsjeća na situaciju prije izbora 2014. godine. Rezultati tih izbora su pokazali da je i jedan i drugi kandidat pobijedio sa manje od jedan odsto. I ovaj put će borba biti neizvjesna", kazao je Bosić, navodeći da je evrievidentno da prema svim anketama potencijalni kandidati SNSD-a za predsjednika Srpske ne stoje dobro.

"Kada je u pitanju borba između Dodika i Ivanića za člana u Predsjedništvu BiH odlučivaće se da li glasati za političku stabilnost koju predstavlja Ivanić ili glasati za tenziju koja je politički prostor Milorada Dodika. Za predsjednika Srpske vjerujem da će Govedarica ponuditi nove ljude i nove koncepte, dok će Cvijanovićeva koja je najizgledniji kandidat SNSD-a predstavlja ono što je bilo do sada", kazao je Bosić, navodeći da vjeruje u pobjedu kandidata Saveza za promjene.

Smatra da su predložene izmjene izbornog zakona neophodne za fer i poštene izbore.

"Iznenađen sam negativnim reakcijama na prijedlog zakona koji je trebalo da uvede kontrolu izbornog procesa. Znači, da se spriječi ona čuvena krađa na dan izbora i jačinom reakcije koja dolazi prije svega iz SNSD-a i HDZ-a da se to spriječi. Vidjeli ste neki dan u Rusiji kako se glasa pomoću skenera. To je bio prijedlog da se uvede i kod nas. Velika snaga koja je uložena da se to spriječiu mi govori da neki ne žele da se izborne krađe spriječe. Oni su čak blokirali rad Doma naroda jer se SNSD nije pojavio na sjednici. Nadam se da će ipak pobijediti snage koje zagovaraju da se uvedu fer i korektni izbori i da oni koji budu izabrani budu izabrani voljom naroda", kazao je Bosić.

Na pitanje da li će se graditi dva autoputa koji će povezivati Beograd i Sarajevo, preko Bijeljine i drugi preko Višegrada, Bosić je rekao da je to izvjesno i da vjeruje u to.

"Donesena je odluka da se ide na dva pravca. Ja smatram da je najviši interes Republike Srpske da poveže najveći svoj dio od Prijedora do Bijeljine. Nažalost sadašnja vlast je imala prioritet povezivanje sa Hrvatskom, pa sad imamo ovaj nedovršeni put preko Gradiške. Potpisan je ugovor da se preko Novog Grada pravi novi autoput koji bi takođe išao na Hrvatsku. Svima bi trebalo da bude jasno da bi prioritet trebalo da bude povezivanje Banjaluke, Bijeljine i Beograda", kazao je Bosić.

Po njemu, predloženi autoput će jednim dijelom pokriti tu trasu, a nakon toga mislim da bi Koridor 5C, preko Brčkog, trebalo povezati sa tim autoputem i time bi Republika Srpska riješila veliki dio izgradnje autoputeva.

"U junu bi trebalo da se izađe sa konkretnim informacijama. Naime, Turci koji su finansijeri doći će u junu sa prijedlogom. Vidim da postoje i različite procjene o cijeni. Procjena iz Republike Srpske je da dionica od Sarajeva do Višegrada košta milijardu KM, dok je procjena nekih drugih mnogo povoljnija", kazao je Bosić, navodeći da vjeruje da će doći do gradnje autoputeva u oba pravca.



BN televizija

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Cuj ,

31.03.2018 18:46

dodik zeli ujedinjenje ,kosova i r - ske . odma tome konju naruciti bolnicka kola i pravac ludnica ,neispustati ga do kraja zivota ,stvarno je svinja pokvarena .u ovom trenutku ,Vucici nije verovati sta ima on soli pamet dodiku ,Vucicu sto si zasrao ,resavaj sam ne uvlaci nas tamo.

ODGOVORITE
Name

Lune

31.03.2018 20:04

Treba procitati ovaj komentar i jasno vidjeti ko i kakvi podrzavaju Dodika!? Komentar je zaista,suvišan!

Name

Vojo

31.03.2018 22:06

Velika je steta što Mladen Bosic nije kandidat za predsednika R.S u ovim okolnostima jer je najodmereniji političar iz SDS ili neko drugi. Veoma rado bi prisao u borbu nesebicnu borbu s Bosicem kao liderom. Ne mislim da Govedarica nije dobar, nego nije dovoljno jak za to, a od protivkandudata će biti. Ovo su dobri zakljuci , koje delim. Veliki problem opozicije ili SDS jeste nezapaženo vodstvo i licnost lidera u Banjaluci. Prosto se može reci da ga i nemaju i da pid hitno moraju staviti tu probojniju i harizmaticniju osobu koja je spremna nalraviti prodor medijski i privuci iskrenoscu mlade ljude i druge.

Name

Re

31.03.2018 22:53

Retardirana nepismena spodobo odmah u večernju školu naučiti pisati!

Name

Re.Milan

01.04.2018 06:47

Juce je Dr. fino objasnio Dayton.Ugovor nije potpisan,ugovor se ne provodi,ugovor se negira i zagovara otcjepljenje itd.itd.Na osnovu nepostivanja D.ugovora,ugovor se ponistava i Daytonska Bosna se vraca u R BiH koja je medjunarodno priznata.Dodo samo nastavi kako si poceo i izgubismo RS.Moze se srbovati i sanjati sta se zeli ali ovo je istina.

Name

Udruzeni u zlocinu

31.03.2018 18:48

Amerikanci su nas bombardovali da ostanemo u BiH. Srbiju su bombardovali da bi joj oteli Kosovo.

ODGOVORITE
Name

re

31.03.2018 19:34

Ko ti brani idi, siroko ti polje.Samo trebali ste ranije pozvati Deratica, da vam osmisli pricu kako se krije istina od srba da je PC postojala jos u doba Egipta kad je vladao Ramzes.

Name

re

31.03.2018 19:42

A "ti" si bombardovao BiH iz samo tebi znanih razloga.

Name

Re

31.03.2018 21:12

A zasto su te Ameri bombardovali 95-te? Mozda jer si sadio cvijece od 92 do 95...?

Name

CIK

31.03.2018 19:12

Dok god se dvoumite između lopova iz SDS-a i bivših lopova SDS-a prebjeglih u SNSD, metra vi naprijed nećete. Prvi su pokrenuli rat i istrebljenje nesrba, drugi će ga pokrenuti da zaštite opljačkane milione. Biti Srbin u pc-113% je dijagnoza!

ODGOVORITE
Name

@Blic news

31.03.2018 19:34

Sve stranke imaju jedan jedini program ko ce vise i bolje srbovat.Naroda drugo nista i ne interesuje.Znaju politicari da se na toj temi dobivaju ili gube izbori.

Name

Miloš

31.03.2018 20:02

Upravo to nije gospodin Bosić,čovjek govori kulturno i odmjereno,a ubijedjen sam da je bolji Srbin od Dodika!? Ne mjeri se srpstvo samo glasnim vikanjem i arlaukanjem!

Name

Darko

31.03.2018 19:22

Ovaj čovjek pametno zbori.

ODGOVORITE
Name

Gojko

31.03.2018 19:30

Ovakvih moralnih i pametnih političara treba u politici.

ODGOVORITE
Name

re

01.04.2018 08:04

Zato su i na čelu velikih stranaka.

Name

Nikola

31.03.2018 19:59

Malo je ovako pametnih i razumnih ljudi,ali šta reći kada naš narod više voli lopove,kriminalce,,bahate i bezobrazne političare i to sve tako dok mu isti ne dodju glave kao sto to sada gledamo u Banjaluci!? Valjda sve ima svoju eroziju i katarzu na kojoj se učimo!?

ODGOVORITE
Name

Re Nikola

31.03.2018 20:57

Dodik oseca posledice ,osiromasenog urana ,svi su tamo pobenavili ,dodika odma uhapsiti ,kada su mogao cedo uhapsiti Milosevica zasto i dodika nebi i u corke ,malo kasnije ce ti se pridruzit i ceda ;posto su oba izdajice.

Name

Stevan

31.03.2018 20:02

Rijetko pametan,odmjeren i kulturan čovjek u politici!

ODGOVORITE
Name

Crv

31.03.2018 20:44

On je Brcak zna dobro Pericu Pinokija.

ODGOVORITE
Name

Rada

31.03.2018 20:54

Odmjeren, kulturan i pametan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Marko

31.03.2018 22:51

Dodik je svijetu odsvirao

ODGOVORITE
Name

Dejan

31.03.2018 23:30

Bože sačuvaj.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

01.04.2018 06:49

Pa normalno da je prioritet ove vlasti povezivanje sa RH , pa pola ministara u vladi su članovi SNSD-e i Hrvati, a gotovo svi imaju nekretnine u RH, imaju državljanstva RH , pasoše RH, pa im samo treba i dobar put kako bi održavali vezu sa svojom matičnom državom RH, jer oni državu BIH , doživljavaju kao državu u kojoj su na privremenom radu, u kojoj se, nezakonitim radnjama i izrabljivanjem građana BIH može lako obogatiti. Niko od njih ili ti velika većina nakon pada SNSD-e neće živjeti u BIH već u RH, pa zato je i udar toliki da se gradi putevi prema RS.

ODGOVORITE
Name

Hitri

01.04.2018 07:22

Svi tvrde ovdje da je Bosic odmjeren,pametan, fin bla bla bla..Pa sto ga ne kandidujete za predsjednika RS,pa da mu narod ODMJERI?Bosic je prije svega panicar u politici i narod to perfektno zna.

ODGOVORITE
Name

Osvit

01.04.2018 07:52

Zao mi je sto Bosic nije uspio da SDS pozicionira kao Evropsku narodnu partiju i da takav SDS preuzme odgovornost za buducnost Republike Srpske.Nazalost nacionalisticka retorika Snsd koja je paravan za neke druge procese neprimjerene uredenim pravnim drzavama potpuno je paralizirala Republku Srpsku a njene gradane primorala da svoju buducnost potraze u zemljama koje nasi politicari nazivaju neprijateljskim. Pokusaj vezivanja sudbine Republike Srpske i Kosova prvo od strane Dodika a u posljednje vrijeme od Ivanica govori da ta ideja dolazi iz Beograda i da se radi o hazarderskoj politici ljudi nedoraslih niti vremenu niti ozbiljnosti problema u kojim se nalazimo .Svojim istupom i osudom populisticke pllitike koja je katastrofalna po Srpski nacionalni korpus gospodin Bosic je jos jednom pokazao da se radi o najizraslijem politicaru u Srpskom Narodu.

ODGOVORITE
Name

Borac rs

01.04.2018 07:53

DAVNO SAM REKAO DA CE DODIK VUCICU DOCI GLAVE. I TREBA MU KADA GA VISE VOLI NEGO CITAVU SRBIJU.

ODGOVORITE