Укинуто ванредно стање у Српцу

Након тринаест дана борбе са воденом стихијом, у општини Србац укинуте су ванредне мјере одбране од поплава, а ли су остале на снази редовне мјере  пружања помоћи  поплављеном становништву.

Република Српска 31.03.2018 | 17:05
Укинуто ванредно стање у Српцу
Водостај Саве код Српца данас у 15 часова  износио је 918 центиметара и за 58 центиметара је виши од коте редовне одбране од поплава. И поред повлачења воде, још увијек су у Кобашу поплављене двије, а заплављено пет кућа. И у незаштићеном подручју Бајинаца и Гаја заплављене су три куће.

Вода се споро повлачи и из насеља Србац Село и Трњачани , гдје велике проблеме праве подземне воде, па су ангажоване и пумпе  за пребацивање воде преко добранбеног насипа.



У приобалном појасу ријеке Саве и доњег тока Врбаса и даље је под водом више од двије хиљаде хектара  обрадивих и других површина. Чим се вода повуче, како је изјавио начелник Српца Младјан Драгосављевић, на терен ће изадји стручне комисије које ће извршити процјену штете у пољопривреди и на стамбеним и другим објектима. Он се нада да ће убрзо стићи и обећана помоћ  Владе и ресорног министарства за  санацију трошкова насталих у одбрани од поплава, али надокнаду штета на пољопривредним усјевима, стамбеним и помоћним објектима  и комуналној инфраструктури.

Наредних дана екипе хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац  провешће мјере дезинфекције  поплављених објеката ,  како би се спријечила евентуална појава  епидемија, кажу у Штабу цивилне заштите ове општине.

(БН/С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар