Ukinuto vanredno stanje u Srpcu

Nakon trinaest dana borbe sa vodenom stihijom, u opštini Srbac ukinute su vanredne mjere odbrane od poplava, a li su ostale na snazi redovne mjere  pružanja pomoći  poplavljenom stanovništvu.

Republika Srpska 31.03.2018 | 17:05
Ukinuto vanredno stanje u Srpcu
Vodostaj Save kod Srpca danas u 15 časova  iznosio je 918 centimetara i za 58 centimetara je viši od kote redovne odbrane od poplava. I pored povlačenja vode, još uvijek su u Kobašu poplavljene dvije, a zaplavljeno pet kuća. I u nezaštićenom području Bajinaca i Gaja zaplavljene su tri kuće.

Voda se sporo povlači i iz naselja Srbac Selo i Trnjačani , gdje velike probleme prave podzemne vode, pa su angažovane i pumpe  za prebacivanje vode preko dobranbenog nasipa.



U priobalnom pojasu rijeke Save i donjeg toka Vrbasa i dalje je pod vodom više od dvije hiljade hektara  obradivih i drugih površina. Čim se voda povuče, kako je izjavio načelnik Srpca Mladjan Dragosavljević, na teren će izadji stručne komisije koje će izvršiti procjenu štete u poljoprivredi i na stambenim i drugim objektima. On se nada da će ubrzo stići i obećana pomoć  Vlade i resornog ministarstva za  sanaciju troškova nastalih u odbrani od poplava, ali nadoknadu šteta na poljoprivrednim usjevima, stambenim i pomoćnim objektima  i komunalnoj infrastrukturi.

Narednih dana ekipe higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac  provešće mjere dezinfekcije  poplavljenih objekata ,  kako bi se spriječila eventualna pojava  epidemija, kažu u Štabu civilne zaštite ove opštine.

(BN/S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar