Игром и пјесмом за родну годину

Чланице СКУД „Семберија“ данас су на Градском тргу у Бијељини обредним играма и пјесмама за напредак, плодност, благостање и здравље у 2018. години обиљежиле Лазареву суботу, односно Врбицу, и тако најавиле највећи хришћански празник Васкрс.

Република Српска 31.03.2018 | 13:38
Игром и пјесмом за родну годину
Игром и пјесмом у шареним ношњама Лазарице су призвале напредак и благостање, а многобројни грађани Бијељине су са одушевљењем гледали традиционалне игре.

“Чување народних обичаја је наш приоритет,наша обавеза и смисао нашег постојања. Лазарице су настале 1988 године кад се то није смијело. Од тада па до данашњег дана из године у годину сваке године их је све више и сваке године су све љепше,” рекао је Горан Перкић кореограф СКУД “Семберија”.

Међу Лазарицама су се нашле Андријана Спасојевић и Невена Јовановић које су се сложиле да је ово лијеп начин чувања традиције која никада не смије пасти у заборав.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је и ове године, како обичаји налажу, даривао Лазарице.

“Ми се трудимо да им помогнемо увијек и на тај начин да сачувамо традицију и обичаје наших крајева. Ово је нешто што је добро прихваћено јер видјели сте велики број људи је дошао да види Лазарице ,али је ту још једна лијепа ствар изашло је Сунце,то значи да су Лазарице прави вјесници прољећа ,” истакао је Мићић

Празник Лазарева субота посвећена је успомени на Лазарево васкрсење и Христов улазак у Јерусалим. Слави се уочи празника Цвети који падају у шесту недјељу часног поста.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар