Igrom i pjesmom za rodnu godinu

Članice SKUD „Semberija“ danas su na Gradskom trgu u Bijeljini obrednim igrama i pjesmama za napredak, plodnost, blagostanje i zdravlje u 2018. godini obilježile Lazarevu subotu, odnosno Vrbicu, i tako najavile najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Republika Srpska 31.03.2018 | 13:38
Igrom i pjesmom za rodnu godinu
Igrom i pjesmom u šarenim nošnjama Lazarice su prizvale napredak i blagostanje, a mnogobrojni građani Bijeljine su sa oduševljenjem gledali tradicionalne igre.

“Čuvanje narodnih običaja je naš prioritet,naša obaveza i smisao našeg postojanja. Lazarice su nastale 1988 godine kad se to nije smijelo. Od tada pa do današnjeg dana iz godine u godinu svake godine ih je sve više i svake godine su sve ljepše,” rekao je Goran Perkić koreograf SKUD “Semberija”.

Među Lazaricama su se našle Andrijana Spasojević i Nevena Jovanović koje su se složile da je ovo lijep način čuvanja tradicije koja nikada ne smije pasti u zaborav.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je i ove godine, kako običaji nalažu, darivao Lazarice.

“Mi se trudimo da im pomognemo uvijek i na taj način da sačuvamo tradiciju i običaje naših krajeva. Ovo je nešto što je dobro prihvaćeno jer vidjeli ste veliki broj ljudi je došao da vidi Lazarice ,ali je tu još jedna lijepa stvar izašlo je Sunce,to znači da su Lazarice pravi vjesnici proljeća ,” istakao je Mićić

Praznik Lazareva subota posvećena je uspomeni na Lazarevo vaskrsenje i Hristov ulazak u Jerusalim. Slavi se uoči praznika Cveti koji padaju u šestu nedjelju časnog posta.



(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar