Руски демарш УН због инцидента

Дипломатски представници Русије добили инструкцију - да укажу на пропусте Кфора и Еулекса и кршење Резолуције 1244 на Косову и да ојачају позицију Београда.

Свијет 30.03.2018 | 09:33
Руски демарш УН због инцидента
Како сазнају "Вечерње новости" из дипломатских кругова, сви представници Руске Федерације при УН, али и у ЕУ, НАТО и ОЕБС добили су инструкцију да надлежнима у овим организацијама изразе забринутост поводом догађаја на Косову.

Овај потез Кремља, како преносе извори "Новости", осим што представља снажно заступање ставова Београда у међународној арени, практично је прва конкретна посљедица отвореног телефонског разговора Владимира Путина и Александра Вучића.

Тај демарш, оцјењују даље "Новости", који ће руски дипломатски представници уложити у УН, ЕУ, ОЕБС и НАТО, ново је снажење Резолуције 1244 која је, према оцјенама из Москве, темељ свих разговора о статусу КиМ.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да би Београд отворену руску подршку требало да искористи да се косовски проблем отвори у УН на другачији начин:

"Треба тражити јачање мисије Унмика на Косову, науштрб Еулекса, а можда и да се Русија активно укључи у дијалог Београда и Приштине. Дошли смо у фазу када је потпуно огољено да је наше поверење у Запад било потпуно неосновано - имали смо гаранције НАТО да албанске снаге неће ићи на север, а РОСУ је упао у Косовску Митровицу и ухапсио Ђурића", каже он.

С друге стране, проф. Дејан Милетић, из Центра за проучавање глобализације, упозорава да би то могао да буде "мач са две оштрице" и објашњава да су поруке које су послате током разговора Вучића и Путина потврда добрих односа Србије и Русије и одговор Москве на одбијање Србије да протјера њихове дипломате. "Међутим, блиски односи са Москвом су и изазов, јер ћемо сигурно доћи 'под оштрицу' моћних држава са Запада", истиче Милетић.

Подсјетимо, до раста тензија између Приштине и Београда дошло је у понедјељак, када је у акцији специјалне јединице полиције Косова на сјеверу Косовске Митровице ухапшен директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Том приликом косовски специјалци упали су наоружани и са шок бомбама, у салу у Митровици, у којој се одржавао округли сто представника Срба са Косова и званичника из Србије.

Повријеђене су 32 особе. Београд је за инциденте оптуижио Приштину, а Приштина сматра да је за све одговоран Београд.

(Вечерње новости)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

попара

30.03.2018 08:42

Изгледа да Вуциц није узалуд звао телефоном Русију и Бјелорусију,односно Путина и Лукасенка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цв цв

30.03.2018 09:35

Чуј, Милетица! Па зашто би Србија учинила протеривање било цији дипломата без доказа?. Ми смо осетили ту пристрасност запада на сопственој кожи?

Name

Одмах

30.03.2018 10:10

Протјерати британског и америцког амбасадора који це нам да нас понизавају ?

Name

Др

30.03.2018 08:53

Москва би поступила на исти начин и да није актуелан случај протјеривања руских дипломата са Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лов у мутном

30.03.2018 09:48

Засто вец једном не објасне народу ста је права истина.Колико ми је познато,Тадицева влада је сисла са колосијека УН и са тим се одрицес резолуције1244?? Прихватили су Бриселски споразум а Америка о свему одлуцује.Ко кога ј...е у здрав мозак...???

Name

Др

30.03.2018 11:04

Бриселски споразум постаје ефективан тек када се усвоји у УН. У суштини, у Бриселу се радило на развоју споразума, а врховна институција је УН.

Name

куку нама са нама

30.03.2018 09:42

Куку нама са нама...док нас ви будете бранили,овако као до сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

30.03.2018 09:47

Окупирали Крим а глуме хуманитарце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

30.03.2018 09:56

Све је то у реду,само сто је и Русија исто урадила са Кримом, теско це моци несто да уради. Тито је 48-е протјеро Русе а Вуциц их Враца.Боримо се за Русију а безимо у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Турбо-кара

30.03.2018 11:06

Могао си слободно ову писанију изоставити, јер нема те психе која може логички повезати све што си надробио овдје.

ОДГОВОРИТЕ