Ruski demarš UN zbog incidenta

Diplomatski predstavnici Rusije dobili instrukciju - da ukažu na propuste Kfora i Euleksa i kršenje Rezolucije 1244 na Kosovu i da ojačaju poziciju Beograda.

Svijet 30.03.2018 | 09:33
Ruski demarš UN zbog incidenta
Kako saznaju "Večernje novosti" iz diplomatskih krugova, svi predstavnici Ruske Federacije pri UN, ali i u EU, NATO i OEBS dobili su instrukciju da nadležnima u ovim organizacijama izraze zabrinutost povodom događaja na Kosovu.

Ovaj potez Kremlja, kako prenose izvori "Novosti", osim što predstavlja snažno zastupanje stavova Beograda u međunarodnoj areni, praktično je prva konkretna posljedica otvorenog telefonskog razgovora Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

Taj demarš, ocjenjuju dalje "Novosti", koji će ruski diplomatski predstavnici uložiti u UN, EU, OEBS i NATO, novo je snaženje Rezolucije 1244 koja je, prema ocjenama iz Moskve, temelj svih razgovora o statusu KiM.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi Beograd otvorenu rusku podršku trebalo da iskoristi da se kosovski problem otvori u UN na drugačiji način:

"Treba tražiti jačanje misije Unmika na Kosovu, nauštrb Euleksa, a možda i da se Rusija aktivno uključi u dijalog Beograda i Prištine. Došli smo u fazu kada je potpuno ogoljeno da je naše poverenje u Zapad bilo potpuno neosnovano - imali smo garancije NATO da albanske snage neće ići na sever, a ROSU je upao u Kosovsku Mitrovicu i uhapsio Đurića", kaže on.

S druge strane, prof. Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, upozorava da bi to mogao da bude "mač sa dve oštrice" i objašnjava da su poruke koje su poslate tokom razgovora Vučića i Putina potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije i odgovor Moskve na odbijanje Srbije da protjera njihove diplomate. "Međutim, bliski odnosi sa Moskvom su i izazov, jer ćemo sigurno doći 'pod oštricu' moćnih država sa Zapada", ističe Miletić.

Podsjetimo, do rasta tenzija između Prištine i Beograda došlo je u ponedjeljak, kada je u akciji specijalne jedinice policije Kosova na sjeveru Kosovske Mitrovice uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Tom prilikom kosovski specijalci upali su naoružani i sa šok bombama, u salu u Mitrovici, u kojoj se održavao okrugli sto predstavnika Srba sa Kosova i zvaničnika iz Srbije.

Povrijeđene su 32 osobe. Beograd je za incidente optuižio Prištinu, a Priština smatra da je za sve odgovoran Beograd.

(Večernje novosti)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

popara

30.03.2018 10:42

Izgleda da Vucic nije uzalud zvao telefonom Rusiju i Bjelorusiju,odnosno Putina i Lukasenka.

ODGOVORITE
Name

cv cv

30.03.2018 11:35

Čuj, Miletica! Pa zašto bi Srbija učinila proterivanje bilo ciji diplomata bez dokaza?. Mi smo osetili tu pristrasnost zapada na sopstvenoj koži?

Name

Odmah

30.03.2018 12:10

Protjerati britanskog i americkog ambasadora koji ce nam da nas ponizavaju ?

Name

Dr

30.03.2018 10:53

Moskva bi postupila na isti način i da nije aktuelan slučaj protjerivanja ruskih diplomata sa Zapada.

ODGOVORITE
Name

lov u mutnom

30.03.2018 11:48

Zasto vec jednom ne objasne narodu sta je prava istina.Koliko mi je poznato,Tadiceva vlada je sisla sa kolosijeka UN i sa tim se odrices rezolucije1244?? Prihvatili su Briselski sporazum a Amerika o svemu odlucuje.Ko koga j...e u zdrav mozak...???

Name

Dr

30.03.2018 13:04

Briselski sporazum postaje efektivan tek kada se usvoji u UN. U suštini, u Briselu se radilo na razvoju sporazuma, a vrhovna institucija je UN.

Name

kuku nama sa nama

30.03.2018 11:42

Kuku nama sa nama...dok nas vi budete branili,ovako kao do sada

ODGOVORITE
Name

Modrica

30.03.2018 11:47

Okupirali Krim a glume humanitarce

ODGOVORITE
Name

Grga

30.03.2018 11:56

Sve je to u redu,samo sto je i Rusija isto uradila sa Krimom, tesko ce moci nesto da uradi. Tito je 48-e protjero Ruse a Vucic ih Vraca.Borimo se za Rusiju a bezimo u EU.

ODGOVORITE
Name

re Turbo-kara

30.03.2018 13:06

Mogao si slobodno ovu pisaniju izostaviti, jer nema te psihe koja može logički povezati sve što si nadrobio ovdje.

ODGOVORITE