Тулузов бисер или Шалкеов универзалац - ко мијења Умтитија?

Барселона скратила листу потенцијалних кандидата.

Фудбал 05.04.2018 | 22:00
Тулузов бисер или Шалкеов универзалац - ко мијења Умтитија?
Почело је као обично зафркавање, а сада је ђаво однео шалу! Неодлучност Самуела Умтитија да одгонетне питање своје будућности у Барселони током гостовања на француској телевизији ТФ1 озбиљно је уздрмао управу каталонског гиганта, који је сада прешао у озбиљну потрагу за новим партнером Ђерару Пикеу, у случају неповољног расплета са његовим досадашњим саборцем у срцу одбране.

Каталонски дневник Спорт пише да је Барселонина експертиза направила скраћену листу потенцијалних куповина на лето, која садржи само два имена. Једно је Иса Диоп, друго Тило Керер. 

Просечном познаваоцу фудбалски прилика у Европи вероватно не зна ко су двојица дотичних, али очигледно је да су обојица високо котирани у тефтерима Барселониних скаута. Иса Диоп је на скаутинг листи Барселоне чак пет година. Ради се о агилном 21-годишњем штоперу чија је висина 190 центиметара, а упркос висини врло је брз, покретљив и добро зна да игра без лопте. Ове сезоне одиграо је највећи део утакмица за Тулуз, а његова вредност процењена је на 25.000.000 евра. Не треба заборавити ни да је Барселона пре два лета Лиону платила исту суму новца за Умтитија. Наводно, за њега се интересују највећи европски клубови, а после позитивног искуства са Умтитијем могао би да постане наредни првотимац.

Битна ствар је да је Диоп у кругу тројице младих, талентованих француских штопера које Барсини скаути редовно прате. Један од њих је и Клемен Ленгле из Севиље, који је годину дана старији од Диопа, али и бар 5.000.000 евра скупљи.

С друге стране Тило Керер је дете Тубингена, кога је у међувремену обрадила Штутгартова школа, све док 2012. године није стигао у подмладак Шалкеа. Од тада редовно напредује, а од 2015. године члан првог тима. Мада је и претходне две године имао солидну минутажу за тинејџера, ове сезоне постао је стандардни првотимац.

Као и већина најбољих играча и младих звезда Шалкеа и Кереру прети да из клуба оде као слободан играч, или за сићу, пошто му уговор истиче у јуну 2019. године.

Ради се елегантном штоперу, брзом, разноврсном, пошто може да игра на апсолутно свим позицијама у одбрани. Као и Диоп, Керер је такође високопозициониран на листи жеља.

Међутим, прва и највећа жеља и даље остаје Матијас де Лихт. Прича око доласка Ајаксове звезде у успону тренутно не пије воду, иако би се по играчким карактеристикама највише уклопио у Барселонин профил. Млади штопер Копљаника био је виђен у Барселони у среду заједно са саиграчем Џастином Клајвертом и његовим оцем Патриком, иначе легендом Барселоне и Ајакса, о чему је јавност известила и каталонска телевизија РАЦ 1. После доста спекулација испоставило се да је њихов долазак био искључиво туристичког карактера, због чега у Барселони нису пожелели да крену у напад. Ајаксова управа на челу са спортским директором Марком Овермарсом није заинтересована да пусти свог понајбољег играча, упркос вишедеценијским добрим односима са Барселоном.

Последњих седмица у везу са Барселоном доводило се још неколико квалитетних штопера. Милан Шкринијар је прескуп (цена између 70.000.000 и 80.000.000 евра), Стефан де Фрај је наводно већ прихватио Интеров позив, док је Севиља одласком спортског директора Монћија решила да окрене лист и престане сарадњу са Барселоном, па је наводно Ленгле ван домашаја. Наравно, увек постоји опција да се поверење укаже јануарском појачању из Палмеираса Џерију Мини.

Што се Умтитија тиче, његова будућност је у Манчестеру. Жозе Мурињо је намирисао лошу ситуацију на релацији Умтити - Барселона, због чега је спреман да љутим непријатељима украде штопера за само 60.000.000 евра, колико износи његова откупна клаузула. 

На крају свега се, ипак, пита Барселона. Видећемо каква ће коначна одлука бити. 

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес, Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар