Tuluzov biser ili Šalkeov univerzalac - ko mijenja Umtitija?

Barselona skratila listu potencijalnih kandidata.

Fudbal 05.04.2018 | 22:00
Tuluzov biser ili Šalkeov univerzalac - ko mijenja Umtitija?
Počelo je kao obično zafrkavanje, a sada je đavo odneo šalu! Neodlučnost Samuela Umtitija da odgonetne pitanje svoje budućnosti u Barseloni tokom gostovanja na francuskoj televiziji TF1 ozbiljno je uzdrmao upravu katalonskog giganta, koji je sada prešao u ozbiljnu potragu za novim partnerom Đeraru Pikeu, u slučaju nepovoljnog raspleta sa njegovim dosadašnjim saborcem u srcu odbrane.

Katalonski dnevnik Sport piše da je Barselonina ekspertiza napravila skraćenu listu potencijalnih kupovina na leto, koja sadrži samo dva imena. Jedno je Isa Diop, drugo Tilo Kerer. 

Prosečnom poznavaocu fudbalski prilika u Evropi verovatno ne zna ko su dvojica dotičnih, ali očigledno je da su obojica visoko kotirani u tefterima Barseloninih skauta. Isa Diop je na skauting listi Barselone čak pet godina. Radi se o agilnom 21-godišnjem štoperu čija je visina 190 centimetara, a uprkos visini vrlo je brz, pokretljiv i dobro zna da igra bez lopte. Ove sezone odigrao je najveći deo utakmica za Tuluz, a njegova vrednost procenjena je na 25.000.000 evra. Ne treba zaboraviti ni da je Barselona pre dva leta Lionu platila istu sumu novca za Umtitija. Navodno, za njega se interesuju najveći evropski klubovi, a posle pozitivnog iskustva sa Umtitijem mogao bi da postane naredni prvotimac.

Bitna stvar je da je Diop u krugu trojice mladih, talentovanih francuskih štopera koje Barsini skauti redovno prate. Jedan od njih je i Klemen Lengle iz Sevilje, koji je godinu dana stariji od Diopa, ali i bar 5.000.000 evra skuplji.

S druge strane Tilo Kerer je dete Tubingena, koga je u međuvremenu obradila Štutgartova škola, sve dok 2012. godine nije stigao u podmladak Šalkea. Od tada redovno napreduje, a od 2015. godine član prvog tima. Mada je i prethodne dve godine imao solidnu minutažu za tinejdžera, ove sezone postao je standardni prvotimac.

Kao i većina najboljih igrača i mladih zvezda Šalkea i Kereru preti da iz kluba ode kao slobodan igrač, ili za siću, pošto mu ugovor ističe u junu 2019. godine.

Radi se elegantnom štoperu, brzom, raznovrsnom, pošto može da igra na apsolutno svim pozicijama u odbrani. Kao i Diop, Kerer je takođe visokopozicioniran na listi želja.

Međutim, prva i najveća želja i dalje ostaje Matijas de Liht. Priča oko dolaska Ajaksove zvezde u usponu trenutno ne pije vodu, iako bi se po igračkim karakteristikama najviše uklopio u Barselonin profil. Mladi štoper Kopljanika bio je viđen u Barseloni u sredu zajedno sa saigračem Džastinom Klajvertom i njegovim ocem Patrikom, inače legendom Barselone i Ajaksa, o čemu je javnost izvestila i katalonska televizija RAC 1. Posle dosta spekulacija ispostavilo se da je njihov dolazak bio isključivo turističkog karaktera, zbog čega u Barseloni nisu poželeli da krenu u napad. Ajaksova uprava na čelu sa sportskim direktorom Markom Overmarsom nije zainteresovana da pusti svog ponajboljeg igrača, uprkos višedecenijskim dobrim odnosima sa Barselonom.

Poslednjih sedmica u vezu sa Barselonom dovodilo se još nekoliko kvalitetnih štopera. Milan Škrinijar je preskup (cena između 70.000.000 i 80.000.000 evra), Stefan de Fraj je navodno već prihvatio Interov poziv, dok je Sevilja odlaskom sportskog direktora Monćija rešila da okrene list i prestane saradnju sa Barselonom, pa je navodno Lengle van domašaja. Naravno, uvek postoji opcija da se poverenje ukaže januarskom pojačanju iz Palmeirasa Džeriju Mini.

Što se Umtitija tiče, njegova budućnost je u Mančesteru. Žoze Murinjo je namirisao lošu situaciju na relaciji Umtiti - Barselona, zbog čega je spreman da ljutim neprijateljima ukrade štopera za samo 60.000.000 evra, koliko iznosi njegova otkupna klauzula. 

Na kraju svega se, ipak, pita Barselona. Videćemo kakva će konačna odluka biti. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images, Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar