Укинута пресуда инспекторима

Уставни суд БиХ укинуо је пресуду Врховног суда РС којом су некадашњи инспектори за наркотике ЦЈБ Бањалука Срђан Радуловић и Огњен Стијак осуђени на укупно 15 година и пет мјесеци затвора због организованог криминала, трговине наркотицима, премлаћивања осумњичених и фалсификовања службених докумената.

Република Српска 29.03.2018 | 17:58
Укинута пресуда инспекторима
Пресуда је укинута након што је Уставни суд БиХ усвојио апелације Радуловића, који је осуђен на 10 година и Стијака коме је изречена казна од пет година и пет мјесеци затвора, и утврдио да је у њиховом случају дошло до повреде права на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Апелацију су у име Радуловића уложили адвокати Милан Романић, Бранко Гудало и Владо Адамовић, док је Стијака заступао Маринко Бркић.

Након укидања пресуде предмет је враћен Врховном суду РС који је, како се наводи у одлуци Уставног суда БиХ, дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку, у складу са Уставом БиХ и ЕКЉП.

– Врховни суд РС је дужан да у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке обавијести Уставни суд БиХ о предузетим мјерама с циљем извршења ове одлуке – наводи Уставни суд.

Укидање пресуде неће утицати на то да се Радуловић и Стијак пусте на слободу, јер су те одлуке у искључивој надлежности Врховног суда РС.

Из одлуке се види да је кључно за укидање осуђујуће пресуде био исказ свједока сарадника у овом поступку, односно инспектора Славка Ђурића и дилера Горана Бошњака, за шта Уставни суд сматра да је незаконит доказ.

У сажетом образложењу одлуке наводи се да Уставни суд закључује да постоји повреда права на правично суђење из члана ИИ/3е) Устава Босне и Херцеговине и члана 6. став 1. Европске конвенције у дијелу апелације који се односи на образложење пресуда, јер у образложењу оспорених пресуда не постоје јасни и логични разлози и образложења из којих произилази да су судови извршили јасну, прецизну и критичку анализу свих изведених доказа из којих би било видљиво да су оцијењени сви релевантни аргументи обје стране у поступку и сви релевантни позитивноправни прописи.

– Уставни суд закључује да је прекршено право апеланата на правично суђење из члана ИИ/3е) Устава БиХ и члана 6. став 3. тачка д) у вези са ставом 1. истог члана када се оспорена пресуда којом су апеланти проглашени кривим да су починили кривично дјело организовани криминал заснива у одлучујућој мјери на исказу свједока из истраге, за који је Уставни суд закључио да је незаконит доказ, који свједок је на главном претресу искористио законско право да не одговара на питања, те на пресуди донесеној након што је тај свједок закључио споразум о признању кривице са Специјалним тужилаштвом РС, због чега апеланти нису имали прилику, у било којој фази поступка, довести у питање његов исказ, а тај исказ је био од одлучне важности за њихову осуду – наводи се у кратком образложењу.

(СрпскаЦафе)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

сведок

29.03.2018 16:06

П...... се на уставни суд који ослобадја дилере а оне који се боре против криминала и корупције шиканира исти тај уставни суд БиХ на челу са Мирсадом Ћеманом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

29.03.2018 17:32

Па не бих се сложио. Има логике. Не кажем и не тврдим ништа у вези осуђених, али је дефинитивно било незаконито користити исказ С. Ђ. који се исказом "бранио" од вишегодишње казне, а такође видјели смо да су изврсили притисак на оног другог дилера који је одбио да свједоци, па су га ухапсили, и након тога овај је сведочио. Апсолутно се слазем са одлуком Уставног суда БиХ.

Name

Ре

29.03.2018 17:33

Тако је то кад ти колеге копају јаму.

Name

Укинути Уставни суд БиХ

29.03.2018 17:47

Брука и срамота правосуђа БиХ!!!! Правосуђе РС је било на високом задатку и осудило дилере који су дјеци продавали дрогу а ови се праве паметни као они су најпаметнији у БиХ....Багро Доживотне казне за монструме... Све што је на нивоу БиХ треба укинути и надлежности вратити РС.... Колико сте пара узели од Радуловићевог тате????

Name

Ре Укинути уставни суд бих

29.03.2018 18:13

Живио Уставни суд. Није то као код нас у РС све страначки увезано,па склањају ко им смета.

Name

БЛ

31.03.2018 20:10

Уставни суд БиХ је укинуо пресуду јер је учињена повреда права на правично суђење оптуженима. Ништа ме неби изненадило да је ово све подметнуто инспекторима од стране Бањалучког наркокартела. Немојмо ове инспекторе осуђивати прије него што им се докаже кривица. Зар не видите да је ово све превише сумњиво. Немојте искључити могућност, пошто сви знамо какви нам полицајци и руководиоци раде у МУП-у да су ови инспектори жртве свога рада. Ови инспектори су за вријеме свога службовања имали најјаче резултате рада.Нико прије ни после њих то није имао. Сумња пада да су склоњени јер су сметали наркокартелу који није имао довољно простора због њих да се развија. Данас је Бања Лука пуна дроге и нико ништа не подузима да хапси наркодилере. Гдје год се окренете дрога. Шта МУП РС ради по том питању.

Name

Клузо

24.04.2018 09:02

Ако су вец дилали дрогу и узели толике паре сто це онда судије узимати паре од тате!? Пунољетан је, ваљда има он паре! А ако је успио платити троје страних судија, двоје Муслимана, двоје Срба и двоје Хрвата, знаци, девет судија, онда му свака цаст, јаци је од Сарица! Требало је онда тату судити за дилање дроге, а не сина.

Name

Бањалука

29.03.2018 17:36

Падат ће и друге пресуде које су донијете на основу таквих исказа, свједока покајника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутрални фелс

29.03.2018 18:42

У потпуности се слазем са тобом.

Name

К

29.03.2018 17:42

Вратите људе на посао и унаприједите, прије тога им исплатите лезање и повреду цасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

29.03.2018 18:40

Једина могуца одлука уставног суда, јер се на њега није могло утицати. Сад само све истјерати на цистац. Кљуцно питање је, коме су се они замјерили па им се ово десило? Мада, све се зна, али не знају сви. Спавате ли мирно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2018 19:01

Да народ зна оно што не зна прогледао би, масе су слијепе. Док човјек не осјети на својој кожи ништа не вјерује. Шта људи све учине да би имали личну корист.

Name

Втате дилере на улицу

29.03.2018 18:46

Ето дрзаве !

ОДГОВОРИТЕ
Name

xXx

29.03.2018 19:41

Дилери су вец на улици јер нема ко да их хвата

Name

стратон

24.04.2018 10:23

Ослободити их свих оптузби,вратити их на посао..резултат њиховог рада многима је био познат а многима су засметали..лицно знам те људе само ријеци хвале за њих!!

ОДГОВОРИТЕ