Завршена сједница Скупштине РС

Скупштинско засједање Парламента Српске завршено је данас у Бањалуци. Највише полемике изазвао је Приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама за које је опозиција уложила два амандмана с циљем подршке пољоприведним газдинствима које је скупштинска већина одбила. Опозиција тврди да Влада поново манипулише посланицима.

Република Српска 29.03.2018 | 16:35
Завршена сједница Скупштине РС
Опозиција је амандманима тражила да се рок плаћања у области пољопривреде смањи са 60 на 45 дана али и да се из тог рока изузму мала пољопривредна газдинства. Владајућа већина у Парламенту Српске је то одбила и тиме поново показала да наставља са манипулацијом али и да Влада ради само за банке да може себи убрати приходе, тврди опозиција.  

"Ми смо направили амандман који је идентичан одредби закона Републике Србије који се односи на пољопрвредне произвођаче, Влада је је то одбила са немуштим образложењем да то ионако неће важити за пољопривредне произвођаче јер су до ссада куповали на одгођено па ће и од сада то је чиста превара.Потпуно неразумијевање потребне подршке пољопривреди и неразумијевање симболичне подршке пољопривреди Влада је исказала неприхватањем наша два амндмана за нас је то неприхватљиво и ми смо гласали против овог закона“, тврди Драган Чавић, посланик НДП-а у НСРС.

"Ово је против хљеба против народа против ситних људи који се боре  и колико год били ситни на стотине хиљада је тих пољоприведних домаћинстава која нешто раде и нешто гаје и њих треба оставити без хљеба срамотно је да на овако чист приједлог НДП-а и Чавића овако оглуше“, истиче Душан Берић, посланик СДС-а у НСРС.

Из Министарства финансија које је уједно и предлагач закона поручују да амандмани нису прихватљиви јер се закон односи на привредна лица и предузетнике, а не на пољопривредна газдинства.

"Изузетак правити унутар привредних друштава и предузетника који се баве пољопривредном дјелатношћу није могуће јер је онда врло тешко одредити шта је њихова основна дјелатност али суштина ове приче како смо је ми разумјели да се ови рокови односе на регистрована пољопривредна газдинства и овај закон не третира пољоривредна газдинства и са њима се могу уговарати много дужи рокови плаћања“, тврди Зоран Тегелтија, министар финансија РС.

Скупштинска већина је одбила и амандмане опозиције којим би се у овој години усвојио закон о испитивању поријекла имовине, могућност усвајања стратегије подстицања наталитета у Српској али и расправу о масовном одласку грађана са ових подручја. Одбијањем ових приједлога, Влада је показала да није заинтересована за проблеме највећег броја грађана у Српској.

"Њима је ваљда довољно да остану они који њих подржавају  који су на државним јаслама и имају нека примања и који подржавају политику Владе а за остале очито за њих нису никад то били грађани већ грађани другог реда“, каже Миланко Михајлица, СРС РС.

Предсједник Парламента тврди да не види проблем у одбијању амандмана те да је све што је требало и прихваћено.

“Ти амандмани управо су сада завршени и обрађени неки са позитивним исходом тј прихваћени а неки нису били прихватљиви за обрађиваче самих амандмана зато што су или садржани у неким другим актима или су већ обрађени кроз нека друга питања“, истиче Недељко Чубриловић, предсједник Парламента РС.

Једина тачка дневног реда око које су сви посланици били сложни је усвајање закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела злоупотребе и искориштавања дјеце којим се обезбјеђује заштита дјеце од сексуалне злоупотребе оснивањем посебног регистра. Регистар ће водити надлежна организациона јединица МУП-а Српске а подаци из поменутог регистра ће се водити трајно и неће се брисати.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ин

29.03.2018 15:35

Ови криминалци на власти су усвојили закон да обицном малом цовјеку узму и ону коруцу хљеба сто је имао. али нека узму нека јасу народ гласајте опет за њих овце глупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трла баба

29.03.2018 15:39

Трла баба лан....Народ не ради.Ови дискутују...И тако.Пролазе дани....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2018 16:46

Питају ме како си? Реко зив сам само на тренутке.