Završena sjednica Skupštine RS

Skupštinsko zasjedanje Parlamenta Srpske završeno je danas u Banjaluci. Najviše polemike izazvao je Prijedlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama za koje je opozicija uložila dva amandmana s ciljem podrške poljoprivednim gazdinstvima koje je skupštinska većina odbila. Opozicija tvrdi da Vlada ponovo manipuliše poslanicima.

Republika Srpska 29.03.2018 | 16:35
Završena sjednica Skupštine RS
Opozicija je amandmanima tražila da se rok plaćanja u oblasti poljoprivrede smanji sa 60 na 45 dana ali i da se iz tog roka izuzmu mala poljoprivredna gazdinstva. Vladajuća većina u Parlamentu Srpske je to odbila i time ponovo pokazala da nastavlja sa manipulacijom ali i da Vlada radi samo za banke da može sebi ubrati prihode, tvrdi opozicija.  

"Mi smo napravili amandman koji je identičan odredbi zakona Republike Srbije koji se odnosi na poljoprvredne proizvođače, Vlada je je to odbila sa nemuštim obrazloženjem da to ionako neće važiti za poljoprivredne proizvođače jer su do ssada kupovali na odgođeno pa će i od sada to je čista prevara.Potpuno nerazumijevanje potrebne podrške poljoprivredi i nerazumijevanje simbolične podrške poljoprivredi Vlada je iskazala neprihvatanjem naša dva amndmana za nas je to neprihvatljivo i mi smo glasali protiv ovog zakona“, tvrdi Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NSRS.

"Ovo je protiv hljeba protiv naroda protiv sitnih ljudi koji se bore  i koliko god bili sitni na stotine hiljada je tih poljoprivednih domaćinstava koja nešto rade i nešto gaje i njih treba ostaviti bez hljeba sramotno je da na ovako čist prijedlog NDP-a i Čavića ovako ogluše“, ističe Dušan Berić, poslanik SDS-a u NSRS.

Iz Ministarstva finansija koje je ujedno i predlagač zakona poručuju da amandmani nisu prihvatljivi jer se zakon odnosi na privredna lica i preduzetnike, a ne na poljoprivredna gazdinstva.

"Izuzetak praviti unutar privrednih društava i preduzetnika koji se bave poljoprivrednom djelatnošću nije moguće jer je onda vrlo teško odrediti šta je njihova osnovna djelatnost ali suština ove priče kako smo je mi razumjeli da se ovi rokovi odnose na registrovana poljoprivredna gazdinstva i ovaj zakon ne tretira poljorivredna gazdinstva i sa njima se mogu ugovarati mnogo duži rokovi plaćanja“, tvrdi Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Skupštinska većina je odbila i amandmane opozicije kojim bi se u ovoj godini usvojio zakon o ispitivanju porijekla imovine, mogućnost usvajanja strategije podsticanja nataliteta u Srpskoj ali i raspravu o masovnom odlasku građana sa ovih područja. Odbijanjem ovih prijedloga, Vlada je pokazala da nije zainteresovana za probleme najvećeg broja građana u Srpskoj.

"Njima je valjda dovoljno da ostanu oni koji njih podržavaju  koji su na državnim jaslama i imaju neka primanja i koji podržavaju politiku Vlade a za ostale očito za njih nisu nikad to bili građani već građani drugog reda“, kaže Milanko Mihajlica, SRS RS.

Predsjednik Parlamenta tvrdi da ne vidi problem u odbijanju amandmana te da je sve što je trebalo i prihvaćeno.

“Ti amandmani upravo su sada završeni i obrađeni neki sa pozitivnim ishodom tj prihvaćeni a neki nisu bili prihvatljivi za obrađivače samih amandmana zato što su ili sadržani u nekim drugim aktima ili su već obrađeni kroz neka druga pitanja“, ističe Nedeljko Čubrilović, predsjednik Parlamenta RS.

Jedina tačka dnevnog reda oko koje su svi poslanici bili složni je usvajanje zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela zloupotrebe i iskorištavanja djece kojim se obezbjeđuje zaštita djece od seksualne zloupotrebe osnivanjem posebnog registra. Registar će voditi nadležna organizaciona jedinica MUP-a Srpske a podaci iz pomenutog registra će se voditi trajno i neće se brisati.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

In

29.03.2018 15:35

Ovi kriminalci na vlasti su usvojili zakon da obicnom malom covjeku uzmu i onu korucu hljeba sto je imao. ali neka uzmu neka jasu narod glasajte opet za njih ovce glupe.

ODGOVORITE
Name

Trla baba

29.03.2018 15:39

Trla baba lan....Narod ne radi.Ovi diskutuju...I tako.Prolaze dani....

ODGOVORITE
Name

Re

29.03.2018 16:46

Pitaju me kako si? Reko ziv sam samo na trenutke.