Шта то зна Лопетеги, што није схватио Зидан?

Како си то најбољи у Шпанији, а у Реалу ниси играч за велика дела? Одлични везиста у националном тиму добио оно што није за пет година у Мадриду, а то је поверење и вера у његове фудбалске могућности.

Фудбал 28.03.2018 | 21:15
Шта то зна Лопетеги, што није схватио Зидан?
Иско је пробудио фудбалске духове у Шпанији. Најбољи играч спектакуларне утакмице са Аргентином синоћ је подсетио због чега га је Реал Мадрид 2013. године као највећу наду и младу звезду шпанског фудбала украо испред паклене конкуренције, али га је исти тај Краљевски клуб упросечио у наредних пет година. У дресу Реала можда понекад и делује просечно, али је против Аргентине доживео да му се клања читава фудбалска нација, која добро уме да препозна велемајстора у копачкама.

У Реал Мадриду све до данас нису умели да искористе сав његов потенцијал, па је можда исти тај Краљевски клуб заслужио да остане без таквог играча.

А позива и те како има. После синоћног плеса на Ванди Метрополитано ће их тек бити. Водећи људи клуба са тог истог стадиона не би имали ништа против да остане у Мадриду, али да обуче црвено-бели дрес. Тако је дугогодишњи везиста овог Атлетико Мадрида, Коке, већ „бацио удицу“, према супротној, оној надменој страни, главног града Шпаније.

„Иско изгледа баш добро, играо сам са њим на терену и када је у националном тиму он је најбољи. Изгледао је спектакуларно. Не виђам га свакодневно на тренинзима и не знам шта је у Зидановој глави и како он размишља, али уколико Иско у свом клубу нема континуитет, можда би у Атлетику имао“, рекао јеКоке.

Ђулен Лопетеги је Иску у националном тиму Иску пружио највеће поверење, а то је баш оно што му недостаје када игра за Реал Мадрид, где се сваки његов наступ гледа под посебном пажном критички настројене публике.

„У националном тиму имам самопоздања, а то је оно што немам у Реалу. Можда због тога што не знам како како да је стекнем“, рекао је Иско, јасно поручивши да у Мадриду није добио ону подршку коју има у репрезентацији.

Зидану се може оспорити да од Иска није успео да направи кључног играча свог тима, али се не може ни рећи да не рачуна на њега, јер је ове сезоне одиграо већ 40 утакмица. Ипак, на великим мечевима се поверење даје неким другим играчима, за које се очигледно сматра да поседују јачи победнички караткер.

У селекцији Шпаније је потпуно другачија прича. Лопетеги је Иска је на првом тренингу националног тима зграбио Иска за рамена и јасно му поручио да у њему види кључног играча.

„Нисам тренер који је Иску донео самопоуздање, он је играч који сампоуздање доноси тренерима”, рекао је Лопетеги, који очигледно није желео да га медији уведу у рат са Зиданом.

Али, то је било неизбежно, пошто су сви утицајнији шпански медији, што директно, што кроз редове у текстовима, озбиљно поткачили легендарног Француза и јасно му ставили до знања да омалени везиста није играч који би требало да остане на клупи у дербију са Барселоном или реваншу са Пари Сен Жерменом.

Код Лопетегија је забележио 13 наступа, од којих је девет пута био стартер и постигао девет голова. У Мадриду је често било коментара да Иско успорава игру Реала. Причало се чак и да је за његов статус у значајној мери одговоран и Кристијано Роналдо, који сматра да су неки други играчи знатно бољи партнери у игри од некадашњег првотимца Малаге.

Игра коју преферира Ђулен Лопетеги ослања се на везни ред, ту је пет играча врхунске класе и у таквом маневру се Иско далеко боље сналази него у Реалу, где је често приморан да мења позициј. Можда је Црвеној фурији клуч баш то што је игра тако постављена да не зависи од једног појединца, већ свако одиграча има могућност да себе претвори у лидера.

Како пишу енглески медији, Манчестер Сити је већ спреман да искористи тренутну ситуацију, па је спремио 85.000.000 евра за шпанског везисту, за којег се сматра да би се идеално уклопио у систем игре који форсира Ђозеп Гвардиола.

Са друге стране, можда баш овај тренутак Иксовог надахнућа успе да искористи и Зинедин Зидан, који је читаве сезоне тражио играча који би преузео кључну улогу у његовом тиму. Ипак, у овом тренутку делује да је далеко Реалније да Иско пронађе другу средину за себе, која ће његове фудбалске квалитете успети да искористи на прави начин.



Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар