Аустралија, ипак, НЕ бојкотује Мундијал у Русији!

Вести о томе да је Аустралија близу одлуке да бојкотује Светско фудбалско првенство у Русији из политичких разлога нису тачне.

Фудбал 30.03.2018 | 18:00
Аустралија, ипак, НЕ бојкотује Мундијал у Русији!
Аустралијске власти нису донеле одлуку о томе да национална фудбалска репрезентације не иде на Светско првенство у Русију.

Након што су се појавиле информације о томе да је бојкот Мундијала у Русији из политичких разлога једна од опција коју размара аустралијска влада, шефица дипломатије те земље Џули Бишоп изјавила је да то није идеја.

"Не, не разматрамо бојкот Светског фудбалског првенства", написала је она на Тwиттер налогу, после низа информација да би Аустралија, у знак солидарности са појединим европским земљама у дипломатском рату са Русијом могла да стопира одлазак "Сокероса" (соццерос - надимак аустралијског фудбалског тима).

Данима већ траје хладни рат између Русије и Велике Британије након што су Британци оптужили Русе да они стоје иза убиства некадашњег руског тајног агента Сергеја Скрипаља на тлу Енглеске. Руси су то демантовали и затражили да учествују у истрази заједно са Британцима.

У међувремену, Британија је протерала групу руских дипломата, оптужујући их за шпијунажу, а Руси су одговорили истом мером.

Из Лондона су се чуле и веома оштре поруке и оптужбе на рачун Русије и руског председника Владимира Путина, кога су чак упоредили са Адолфом Хитлером?!

Потом су се поједине европске земље, а након састанка чланица ЕУ у Бриселу, солидарисале са Британијом (која је, иначе, напустила ЕУ) и почели су и они да протерују руске дипломате из својих земаља. А Руси су и на то одговорили истом мером.

Аустралија је на страни својих западних савезника и још раније се придружила санкцијама против Русије због сукоба са Украјином.

Контроверзе око евентуалног бојкота Мундијала у Русији, појавиле су се након изјаве шефице аустралијске дипломатије Џули Бишоп да се "разматра читав низ наредних корака, а један од тих корака је и Мундијал, односно неодлазак на Мундијал".

Међутим, после те изјаве она је на Тwиттер-у демантовала саму себе, написавши да бојкот није опција.

Оно што јесте извесно је да многе земље неће имати своје дипломатске представнике у Русији током рајања Мундијала (што је, иначе, обичај). Такву одлуку су Британци већ донели, потом и Исланд, Јапан, Пољска и Данска, а и Аустралија је близу сличне одлуке.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар