Australija, ipak, NE bojkotuje Mundijal u Rusiji!

Vesti o tome da je Australija blizu odluke da bojkotuje Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji iz političkih razloga nisu tačne.

Fudbal 30.03.2018 | 18:00
Australija, ipak, NE bojkotuje Mundijal u Rusiji!
Australijske vlasti nisu donele odluku o tome da nacionalna fudbalska reprezentacije ne ide na Svetsko prvenstvo u Rusiju.

Nakon što su se pojavile informacije o tome da je bojkot Mundijala u Rusiji iz političkih razloga jedna od opcija koju razmara australijska vlada, šefica diplomatije te zemlje Džuli Bišop izjavila je da to nije ideja.

"Ne, ne razmatramo bojkot Svetskog fudbalskog prvenstva", napisala je ona na Twitter nalogu, posle niza informacija da bi Australija, u znak solidarnosti sa pojedinim evropskim zemljama u diplomatskom ratu sa Rusijom mogla da stopira odlazak "Sokerosa" (socceros - nadimak australijskog fudbalskog tima).

Danima već traje hladni rat između Rusije i Velike Britanije nakon što su Britanci optužili Ruse da oni stoje iza ubistva nekadašnjeg ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja na tlu Engleske. Rusi su to demantovali i zatražili da učestvuju u istrazi zajedno sa Britancima.

U međuvremenu, Britanija je proterala grupu ruskih diplomata, optužujući ih za špijunažu, a Rusi su odgovorili istom merom.

Iz Londona su se čule i veoma oštre poruke i optužbe na račun Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, koga su čak uporedili sa Adolfom Hitlerom?!

Potom su se pojedine evropske zemlje, a nakon sastanka članica EU u Briselu, solidarisale sa Britanijom (koja je, inače, napustila EU) i počeli su i oni da proteruju ruske diplomate iz svojih zemalja. A Rusi su i na to odgovorili istom merom.

Australija je na strani svojih zapadnih saveznika i još ranije se pridružila sankcijama protiv Rusije zbog sukoba sa Ukrajinom.

Kontroverze oko eventualnog bojkota Mundijala u Rusiji, pojavile su se nakon izjave šefice australijske diplomatije Džuli Bišop da se "razmatra čitav niz narednih koraka, a jedan od tih koraka je i Mundijal, odnosno neodlazak na Mundijal".

Međutim, posle te izjave ona je na Twitter-u demantovala samu sebe, napisavši da bojkot nije opcija.

Ono što jeste izvesno je da mnoge zemlje neće imati svoje diplomatske predstavnike u Rusiji tokom rajanja Mundijala (što je, inače, običaj). Takvu odluku su Britanci već doneli, potom i Island, Japan, Poljska i Danska, a i Australija je blizu slične odluke.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar