Да ли трансродни спортисти имају нефер предност?

Тифани Абреу, одбојкашица Волеи Бауруа, у Бразилу спада међу једне од најпознатијих и најконтроверзнијих спортиста.

Остали спортови 08.04.2018 | 12:30
Да ли трансродни спортисти имају нефер предност?
Тридесеттрогодишњакиња је трансродна особа – рођена је као мушкарац, али је као тинејџерка одлучила да промени пол и постане женско.

"Тхе Неw Yорк Тимес" направио је причу од поменутој одбојкашици која би могла да промени историју и да на Олимпијским играма у Токију 2020. године буде једна од првих отворено трансродних спортискиња која се надметала на Играма.

"Волела бих да одем на Олимпијске игре", рекла је Абреу која је висока 190 центиметара. "Али знам да се то неће догодити смо зато што добијам сву ову пажњу". Абреу каже да покушава да ограничи своје медијско појављивање након што је њен успех изазвао дебату о томе да ли мушки спортисти који су постали жене имају нефер предност.

Прошле сезоне Абреу је оборила многе рекорде у Суперлиги Бразила, а један од њих је и по броју поена који је држала Тандара Каиксета. Управо је Каиксета подстакла да се распламса дебета од трансродним спортистима.

"Заиста је поштујем и ценим њену историју", рекла је она када је њен рекорд оборен. "Али не слажем се да треба да учествује у женској Суперлиги. То је деликатно питање и није реч о хомофобији већ психологији".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар