Da li transrodni sportisti imaju nefer prednost?

Tifani Abreu, odbojkašica Volei Baurua, u Brazilu spada među jedne od najpoznatijih i najkontroverznijih sportista.

Ostali sportovi 08.04.2018 | 12:30
Da li transrodni sportisti imaju nefer prednost?
Tridesettrogodišnjakinja je transrodna osoba – rođena je kao muškarac, ali je kao tinejdžerka odlučila da promeni pol i postane žensko.

"The New York Times" napravio je priču od pomenutoj odbojkašici koja bi mogla da promeni istoriju i da na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine bude jedna od prvih otvoreno transrodnih sportiskinja koja se nadmetala na Igrama.

"Volela bih da odem na Olimpijske igre", rekla je Abreu koja je visoka 190 centimetara. "Ali znam da se to neće dogoditi smo zato što dobijam svu ovu pažnju". Abreu kaže da pokušava da ograniči svoje medijsko pojavljivanje nakon što je njen uspeh izazvao debatu o tome da li muški sportisti koji su postali žene imaju nefer prednost.

Prošle sezone Abreu je oborila mnoge rekorde u Superligi Brazila, a jedan od njih je i po broju poena koji je držala Tandara Kaikseta. Upravo je Kaikseta podstakla da se rasplamsa debeta od transrodnim sportistima.

"Zaista je poštujem i cenim njenu istoriju", rekla je ona kada je njen rekord oboren. "Ali ne slažem se da treba da učestvuje u ženskoj Superligi. To je delikatno pitanje i nije reč o homofobiji već psihologiji".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar