Треба заштити права мигрантима

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Огњен Тадић, предсједавајући Делегације ПСБиХ у Интерпарламентарној унији (ИПУ) Ненад Лалић и чланови Делегације Предраг Кожул и Салко Соколовић учествују у Женеви на 138. пленарном засједању Парламентарне скупштине ИПУ.

Босна и Херцеговина 26.03.2018 | 15:45
Треба заштити права мигрантима
Ово засједање, које је окупило више од 740 парламентараца из 137 земаља свијета, укључујући и 65 предсједника парламената, посвећено је расправи о интересима 6,5 милијарди људи, који су дио глобалних преговора о новом миграцијском режиму.

У својим иступима о овом питању, парламентарци из земаља чланица ИПУ дали су значајан допринос садржају два везана глобална споразума, која ће се у Уједињеним нацијама усвојити до краја ове године. Расправа на пленарном засједању Парламентарне скупштине ИПУ показала је да је питање сигурних миграција и избјеглица једно од најважнијих питања за парламентарце широм свијета. Дебата у Женеви помогла је да се генерише подршка за закључке према којима свака земља треба да има свеобухватну политику за питања миграната и избјеглица, као и да миграције, уколико се проактивне политике ефикасно примјене, могу произвести позитивне резултате како за мигранте тако и за резидентно становништво.

Током дебате на Парламентарној скупштини ИПУ могле су се чути поруке да је потребно учинити напоре како би мигранти и избјеглице уживали иста људска права као и домицилно становништво земље у којој бораве. С тим у вези, наглашено је да извршне власти треба да врше мониторинг над овим процесом, с циљем да се благовремено предузму мјере како би се ова права очувала, посебно кад је ријеч о поштовању принципа недискриминације.

Упозорено је и на чињеницу да су жене и дјеца под посебним ризиком од насиља и дискриминације, што, како је речено, захтијева предузимање посебне заштите и одлучних мјера на очувању њихових права.

Током засједања Парламентарне скупштине ИПУ поручено је да постојећи међународни споразуми и уговори, укључујући и оне о правима радника миграната, треба да се глобално ратификују и константно и у потпуности примјењују.

У оквиру засједања у Женеви одржане су и сједнице три стална комитета Парламентарне скупштине ИПУ, сједница Сталног комитета за мир и међународну безбједност, сједница Комитета жена парламентарки, као и други догађаји који прате засједање највеће и најстарије међународне парламентарне организације у свијету, саопштено је из ПСБиХ. 

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мигрантима

26.03.2018 15:58

Који додју у БиХ треба купит карту у једном правцу, према дрзави из које су побјегли.

ОДГОВОРИТЕ