Treba zaštiti prava migrantima

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić i članovi Delegacije Predrag Kožul i Salko Sokolović učestvuju u Ženevi na 138. plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine IPU.

Bosna i Hercegovina 26.03.2018 | 15:45
Treba zaštiti prava migrantima
Ovo zasjedanje, koje je okupilo više od 740 parlamentaraca iz 137 zemalja svijeta, uključujući i 65 predsjednika parlamenata, posvećeno je raspravi o interesima 6,5 milijardi ljudi, koji su dio globalnih pregovora o novom migracijskom režimu.

U svojim istupima o ovom pitanju, parlamentarci iz zemalja članica IPU dali su značajan doprinos sadržaju dva vezana globalna sporazuma, koja će se u Ujedinjenim nacijama usvojiti do kraja ove godine. Rasprava na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine IPU pokazala je da je pitanje sigurnih migracija i izbjeglica jedno od najvažnijih pitanja za parlamentarce širom svijeta. Debata u Ženevi pomogla je da se generiše podrška za zaključke prema kojima svaka zemlja treba da ima sveobuhvatnu politiku za pitanja migranata i izbjeglica, kao i da migracije, ukoliko se proaktivne politike efikasno primjene, mogu proizvesti pozitivne rezultate kako za migrante tako i za rezidentno stanovništvo.

Tokom debate na Parlamentarnoj skupštini IPU mogle su se čuti poruke da je potrebno učiniti napore kako bi migranti i izbjeglice uživali ista ljudska prava kao i domicilno stanovništvo zemlje u kojoj borave. S tim u vezi, naglašeno je da izvršne vlasti treba da vrše monitoring nad ovim procesom, s ciljem da se blagovremeno preduzmu mjere kako bi se ova prava očuvala, posebno kad je riječ o poštovanju principa nediskriminacije.

Upozoreno je i na činjenicu da su žene i djeca pod posebnim rizikom od nasilja i diskriminacije, što, kako je rečeno, zahtijeva preduzimanje posebne zaštite i odlučnih mjera na očuvanju njihovih prava.

Tokom zasjedanja Parlamentarne skupštine IPU poručeno je da postojeći međunarodni sporazumi i ugovori, uključujući i one o pravima radnika migranata, treba da se globalno ratifikuju i konstantno i u potpunosti primjenjuju.

U okviru zasjedanja u Ženevi održane su i sjednice tri stalna komiteta Parlamentarne skupštine IPU, sjednica Stalnog komiteta za mir i međunarodnu bezbjednost, sjednica Komiteta žena parlamentarki, kao i drugi događaji koji prate zasjedanje najveće i najstarije međunarodne parlamentarne organizacije u svijetu, saopšteno je iz PSBiH. 

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

migrantima

26.03.2018 15:58

Koji dodju u BiH treba kupit kartu u jednom pravcu, prema drzavi iz koje su pobjegli.

ODGOVORITE