Пијете воћне сокове? Ово треба да знате

Зашећерени воћни сокови у већим количинама опасни су за срце и знатно повећавају ризик од смрти од срчаних и других обољења, објавили су амерички научници, а преноси часопис Медицалеxпресс.

Здравље 26.03.2018 | 13:15
Пијете воћне сокове? Ово треба да знате
Научници су пратили 18.000 испитаника током шест година, а резултате свог истраживања представили су на конференцији Америчког кардиолошког удружења (Америцан Хеарт Ассоциатион).

Установили су да је код оних који дневно пију више од 6,8 децилитара слатких напитака, ризик од смрти од срчаних и других болести два пута већи од оних који дневно у просеку конзумирају мање од 3,4 децилитра.

Вођа истраживања Џин Велч каже да резултати истраживања изнова потврђују колико је важно контролисати унос шећера у организам.

"Сматрамо да истраживање у значајној мери поткрепљује сазнања о важности смањења удела слатких напитака у нашој конзумацији", нагласила је она.

Закључци научника из ове студије односе се само на напитке, не и на јела с високим уделом шећера.

Наиме, како наводе, очито је да због недостатка хранљивих намирница у слатким напицима њихова употреба води до "прилива шећера", који тело мора да апсорбује, док у храни, осим шећера, постоје масти и протеини који успоравају метаболизам

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ипак није тако

28.03.2018 07:57

Постоји велика разлика између сокова , слатких напитака и сл...

ОДГОВОРИТЕ