Протеинске намирнице које треба јести, нарочито ако вјежбате

Без обзира на то с којим циљем вежбамо, исхрана и тренинг би требало да буду усклађени.

Здравље 26.03.2018 | 13:13
Протеинске намирнице које треба јести, нарочито ако вјежбате
Тренингом се активирају и стимулишу разни системи у телу, а храном морамо да надокнадимо потрошене и обезбедимо додатне количине нутријената и енергије за адаптацију на тренажне стимулансе. 

Ако се бавите било каквом активношћу која нешто интензивније активира ваше мишиће, морате да се побринете за то да они добију свој главни и једини нутријент за изградњу и адаптацију - протеин. 

Ако, с друге стране, циљано тренирате и радите на изградњи мишића и снаге, сваки оброк у току дана требало би да садржи неку протеинску намирницу. 

Исто тако, дијете с великим процентом протеина показале су се као бољи избор за мршављење од оних с малим уносом протеина на дневној бази, пише Индеx. 

Управо зато постоје многи додаци исхрани на бази протеина, попут протеинских чоколадица и шејкова, који се конзумирају одмах по завршетку тренинга како би вежбачи брзо и једноставно унели у организам протеине. 

Међутим, након тога је време за први конкретан оброк који би обавезно требало да садржи квалитетну протеинску намирницу. 

Квалитет протеинске намирнице зависи од сварљивости, профила аминокиселина које садржи, брзине апсорпције и неких других фактора, а ове намирнице ће вам најбоље обезбедити квалитетне протеине након тренинга:
-пилетину
-говедину
-рибу
-јаја

Пожељно је бирати "чисте" делове меса који су мање масни. 

Протеинске намирнице биљног порекла нешто су сиромашнијег протеинског састава у поређењу с оним животињског порекла, а ево које можете укључити у оброк након тренинга: 

-пасуљ
-леблебије

Што се сира тиче, посегните за свежим сиром који се нешто дуже разграђује па је добар за доручак, или за последњи оброк у току дана. 

Б 92
фото:интерент

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

намерница

26.03.2018 12:20

Најбоља намерница за јест је мало суве сланине мозе јос и кадасе кува подварак сува сланина са подварка је најбоља

ОДГОВОРИТЕ