Сијековац: Почаст страдалим Србима

У Сијековцу код Брода данас ће бити одата почаст за 46 Срба из овог мјеста које су прије 26 година убиле регуларне снаге Хрватске, заједно са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ.

Република Српска 26.03.2018 | 08:44
Сијековац: Почаст страдалим Србима
Тим поводом у Цркви Свете великомученице Огњене Марије у 9.30 часова биће служена Света архијерејска литургија, а у 10.30 часова парастос погинулим српским цивилима.

Полагање вијенаца на Спомен-плочу код Цркве Свете великомученице Огњене Марије предвиђено је у 11.00 часова, а потом ће услиједити обраћање званичника.

Обиљежавању 26 година од страдања Срба у Сијековцу присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, делегација Народне скупштине Српске, као и Велимир Сакан, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића.

Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ, током 1992. године извршиле су стравичне злочине над Србима у Сијековцу, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је деветоро Срба, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић.

Најмлађа жртва био је Драго Милошевић /17/, а најстарија Васо Зечевић /77/.

У Сијековцу је запаљено 15 кућа, као и Црква Свете великомученице Огњене Марије.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека ако не буду спремни да бране своја огњишта.

Обиљежавање 26 година од страдања Срба у Сијековцу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: Срна

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

26.03.2018 07:09

Додиков јаран Драган Човић, засигурно би требао бити на парастосу. Он је чувар српских интереса у Сарајеву!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РедБулл

26.03.2018 07:15

Од цега ми зивимо. Ако није нека слава јесу сјецања и тако из дана у дан и из године у годину. Не славимо отварање неких фабрика нових скола универзитета болница ,нецег од цега це народ да зиви и ста му је потребно да боље зиви него само славе славимо а хљеба нема да једемо и сјецамо се на погинуле. Сто се не сјецамо некога ко је успио несто да створи за народ некога ко је иноватор нецега од цега цијели свијет има корист а сјецања оставите породицама страдали да на миру и у својој приватности одају поцаст својим најмилијим а не сјецања дрзите да би се ини сликали пред камерама и тобозе их залили а само на њиховој муци и биједи трљају руке и добро та сјецања уновце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

побро

26.03.2018 07:51

Тако је

Name

Д

26.03.2018 10:01

Дали мислис да се својих жртава неби требали сјећати,Тако мисљење имају само они који хвала богу немају жртава али то није љуски према породици жртава ,али свако има право да мисли по своје,и то никако није слављење то је обиљежавање ,то је велика разлика

Name

РедБулл

26.03.2018 10:49

Ре Д. Процитај јос једном ово ст сам написао и бице ти све јасно.Прооцитао си сам први ред и онда несто коментарисес сто благе везе нема.Мојих пет цланова породице који су зивот дали за Републику Српску у којој ти сад узивас нетреба нико нити из позиције нити из опозиције да долази на гроб о даје неку поцаст и да се на костима мојих наблизих сликају и стицу неку квази популарност и сликају поред гроба. Ми који смо презивили сигурно се сјецамо и редовно обиллазимо гробове и никад их нецемо заборавити. И према томе боље да ниси ниста рекао кад ниси у стању процитати један коментар.

Name

Сведска

26.03.2018 16:09

Свака цаст РедБулл.Примјера ради Сведска је прије ратовала стотинама година,али никада није одрзала некакав помен на неке битке и страдале у тим биткама.Али зато се увијек сјецају својих Сведа који су уздигли Сведску на тај ниви на којем је Сведска данас.Али ¤¤бига погледај данас Сведску а погледај ¤¤¤ени Балкан.

Name

дзоо

26.03.2018 07:27

Лака земљица погинулим.Све док ми Србујемо други несто граде и раде.А ми славимо изгубљене битке.Де наведите неку добијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.03.2018 08:32

Они нијесу погинули у борби.него су регуларне снаге из Хрватске досле и направиле покољ.Лака им земља.

Name

Брод

26.03.2018 07:45

Чујте ово:...обиљежавамо...одајемо почаст....смијешни су постали. Сваке године додју свиње од политичара из БЛ, сликају се, оду на ручак и наждеру се и у својим новим лимузинама одоше назад тражити гдје би шта украли и нове курветине. Вечерас ћемо гледати у дневницима пар баба које ће по ко зна који пут рећи исто. И онда здраво до идуће године када долази друга постава која говори: не смијемо заборавити, злочинци треба да буду кажњени итд. А кад треба породица да оде нпр. на објаву пресуде у Сарајево е онда нема пара за гориво. Општина каже нема...а иначе их не смијемо заборавити, тако кажу. Већу почаст би дали жртвама када би укинули то обиљежавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сијековац

26.03.2018 07:47

Муслимани би од овога до сада 100 пута направили меморијални центар и филм за Холивуд. И награда се накупили, ма свашта. А што је најважније чуло би се за српске жртве.Али ми смо паметни, ми знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакара

26.03.2018 07:50

Данас, по службеној дужности, запослени у Општини Брод, Дому здравља, Центру за социјални рад, ТВЈ, вртић, школе морају бити на пребројавању у Сијековцу. Мора се видјети да поштујемо жртве, да смо на броју, а што је надлежних нешто брига за њихове убице или налогодавце, јест мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибњак

26.03.2018 07:55

Боље да не долазе "званичници". Како рече јуче један човјек "да смо паметни, па да их пјешке потјерамо и да пјешке трче до Дервенте". Наравно, аута да оставимо селу.

ОДГОВОРИТЕ