Sijekovac: Počast stradalim Srbima

U Sijekovcu kod Broda danas će biti odata počast za 46 Srba iz ovog mjesta koje su prije 26 godina ubile regularne snage Hrvatske, zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH.

Republika Srpska 26.03.2018 | 08:44
Sijekovac: Počast stradalim Srbima
Tim povodom u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u 9.30 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija, a u 10.30 časova parastos poginulim srpskim civilima.

Polaganje vijenaca na Spomen-ploču kod Crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije predviđeno je u 11.00 časova, a potom će uslijediti obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju 26 godina od stradanja Srba u Sijekovcu prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine Srpske, kao i Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, tokom 1992. godine izvršile su stravične zločine nad Srbima u Sijekovcu, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević.

Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/.

U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ako ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u Sijekovcu organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: Srna

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

26.03.2018 07:09

Dodikov jaran Dragan Čović, zasigurno bi trebao biti na parastosu. On je čuvar srpskih interesa u Sarajevu!?

ODGOVORITE
Name

RedBull

26.03.2018 07:15

Od cega mi zivimo. Ako nije neka slava jesu sjecanja i tako iz dana u dan i iz godine u godinu. Ne slavimo otvaranje nekih fabrika novih skola univerziteta bolnica ,neceg od cega ce narod da zivi i sta mu je potrebno da bolje zivi nego samo slave slavimo a hljeba nema da jedemo i sjecamo se na poginule. Sto se ne sjecamo nekoga ko je uspio nesto da stvori za narod nekoga ko je inovator necega od cega cijeli svijet ima korist a sjecanja ostavite porodicama stradali da na miru i u svojoj privatnosti odaju pocast svojim najmilijim a ne sjecanja drzite da bi se ini slikali pred kamerama i toboze ih zalili a samo na njihovoj muci i bijedi trljaju ruke i dobro ta sjecanja unovce.

ODGOVORITE
Name

pobro

26.03.2018 07:51

Tako je

Name

D

26.03.2018 10:01

Dali mislis da se svojih žrtava nebi trebali sjećati,Tako misljenje imaju samo oni koji hvala bogu nemaju žrtava ali to nije ljuski prema porodici žrtava ,ali svako ima pravo da misli po svoje,i to nikako nije slavljenje to je obilježavanje ,to je velika razlika

Name

RedBull

26.03.2018 10:49

Re D. Procitaj jos jednom ovo st sam napisao i bice ti sve jasno.Proocitao si sam prvi red i onda nesto komentarises sto blage veze nema.Mojih pet clanova porodice koji su zivot dali za Republiku Srpsku u kojoj ti sad uzivas netreba niko niti iz pozicije niti iz opozicije da dolazi na grob o daje neku pocast i da se na kostima mojih nablizih slikaju i sticu neku kvazi popularnost i slikaju pored groba. Mi koji smo prezivili sigurno se sjecamo i redovno obillazimo grobove i nikad ih necemo zaboraviti. I prema tome bolje da nisi nista rekao kad nisi u stanju procitati jedan komentar.

Name

Svedska

26.03.2018 16:09

Svaka cast RedBull.Primjera radi Svedska je prije ratovala stotinama godina,ali nikada nije odrzala nekakav pomen na neke bitke i stradale u tim bitkama.Ali zato se uvijek sjecaju svojih Sveda koji su uzdigli Svedsku na taj nivi na kojem je Svedska danas.Ali ¤¤biga pogledaj danas Svedsku a pogledaj ¤¤¤eni Balkan.

Name

dzoo

26.03.2018 07:27

Laka zemljica poginulim.Sve dok mi Srbujemo drugi nesto grade i rade.A mi slavimo izgubljene bitke.De navedite neku dobijenu.

ODGOVORITE
Name

re

26.03.2018 08:32

Oni nijesu poginuli u borbi.nego su regularne snage iz Hrvatske dosle i napravile pokolj.Laka im zemlja.

Name

Brod

26.03.2018 07:45

Čujte ovo:...obilježavamo...odajemo počast....smiješni su postali. Svake godine dodju svinje od političara iz BL, slikaju se, odu na ručak i nažderu se i u svojim novim limuzinama odoše nazad tražiti gdje bi šta ukrali i nove kurvetine. Večeras ćemo gledati u dnevnicima par baba koje će po ko zna koji put reći isto. I onda zdravo do iduće godine kada dolazi druga postava koja govori: ne smijemo zaboraviti, zločinci treba da budu kažnjeni itd. A kad treba porodica da ode npr. na objavu presude u Sarajevo e onda nema para za gorivo. Opština kaže nema...a inače ih ne smijemo zaboraviti, tako kažu. Veću počast bi dali žrtvama kada bi ukinuli to obilježavanje.

ODGOVORITE
Name

Sijekovac

26.03.2018 07:47

Muslimani bi od ovoga do sada 100 puta napravili memorijalni centar i film za Holivud. I nagrada se nakupili, ma svašta. A što je najvažnije čulo bi se za srpske žrtve.Ali mi smo pametni, mi znamo.

ODGOVORITE
Name

Bakara

26.03.2018 07:50

Danas, po službenoj dužnosti, zaposleni u Opštini Brod, Domu zdravlja, Centru za socijalni rad, TVJ, vrtić, škole moraju biti na prebrojavanju u Sijekovcu. Mora se vidjeti da poštujemo žrtve, da smo na broju, a što je nadležnih nešto briga za njihove ubice ili nalogodavce, jest malo sutra.

ODGOVORITE
Name

Ribnjak

26.03.2018 07:55

Bolje da ne dolaze "zvaničnici". Kako reče juče jedan čovjek "da smo pametni, pa da ih pješke potjeramo i da pješke trče do Dervente". Naravno, auta da ostavimo selu.

ODGOVORITE